Kéz a kézben angyalkákkal, Mikulással és… jótündérekkel

Kéz a kézben angyalkákkal, Mikulással és… jótündérekkel
Másfél év telt el, amióta a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő Ölyüs Noel számára széleskörű gyűjtést szerveztek Magyarországon és Erdélyben egyaránt. Ennek köszönhetően az érkörtvélyesi kisfiú a több mint kétmillió euróba kerülő Zolgensma-génterápiába részesülhetett és azóta csak jó hírek érkeztek felőle. A Kolozsváron alakult, Facebookon szerveződő Kéz a kézben Jótékonysági Könyvlicit Csoport is bekapcsolódott a gyűjtésbe, felajánlásokból származó könyvek eladásából több mint 40.000 euró összeggel segítette a családot. A könyvlicitből származó adományozás a Noel számára szervezett gyűjtés után sem állt le, azóta több gyerek, illetve felnőtt köszönhet kisebb-nagyobb összegeket a csoportot önzetlenül működtetők lelkesedésének, kitartásának. A könyvlicit kezdeményezője a két kisgyermeket nevelő Fóris Brigitta, akinek otthona több mint egy éve könyvraktár és –elosztóközpont, ennek minden velejárójával. Amikor erről érdeklődtem, nevetve válaszolta: „Hát igen. Az egész ház csupa csomagolópapír, meg doboz…” Az elmúlt hetekben például több mint nyolcszáz Mikulás-könyvcsomagot küldtek a különböző otthonokban nevelődő erdélyi magyar gyerekeknek, még a négy és fél éves kisfia is segédkezett a nagy munkában.

- Noel után is folytattuk. Az SMA-ban szenvedő kisfiúnak hatalmas összegre volt szüksége, a gyűjtés nagyon sok embert megmozgatott. Az akció lejárta után is megmaradt egy stabil csapat, akik mai napig támogatnak.  Eddig több gyereknek tudtuk pénzadomány formájában segíteni: Ervinnek, Oliviának, Larának, Antóniának, Magornak, Elizának, Olivérnek. A kislányok közül három rákkal küzd, az ő esetükben még jó ideig tart a kezelés, ezért szoktunk időről időre visszatérni egy-egy újabb gyűjtéssel. A fiúknak, Magornak és Olivérnek a rehabilitációs kezelésekhez van szükségük anyagi támogatásra. Egyre több új gyógyszer jelenik meg, amelyek nagyon sokba kerülnek. Egy egyszerű család nem engedheti meg magának, hogy havonta ötezer eurót fordítson ezekre a speciális terápiákra. Szerencsére mindkettejüknél máris észlelhető javulás. A negyedik kislány, Olivia esete különös, hiszen az ő egészsége egy orvosi műhiba folytán károsodott. Szerencsére szintén nagyon jól reagál a kezelésekre. A kislány születése után nyaktól lebénult, de most már ki tudja nyújtani az egyik lábacskáját és a karját. Sikerült Amerikából különböző szirupokat is szerezni, amelyek nagyon drágák, százezer forint egy üveg, ami egy hónapra elég talán, de sokat segítenek – sorolja Brigitta a megrázó történeteket.

Kérdésünkre, hogy milyen összegeket lehet egy-egy akció során összegyűjteni, megtudjuk: ha sikerül megfelelően népszerűsíteni a kampányt, akkor egy hónap alatt akár tízezer eurót is összejöhet. Ez nem csupán a kolozsvári „könyvlicitálók” érdeme, mellettük további három csoport is működik hasonló elv alapján: maradt a Noel megsegítésére eredetileg alakult csoport, a Kéz a kézben. Ők voltak az elsők, több mint húszezer tagjuk van. Náluk, vagyis a „nagycsoportban” sikerül háztartási gépek, játékok tombolájával a legnagyobb összegeket gyűjteni. Működik egy nagyon aktív csoport Nagykárolyban is, ahol a sütiktől elkezdve különböző szolgáltatásokig mindenféle felajánlások vannak.

- Őszinte csodálattal mondom, mennyire összetartóak, milyen ötletesek, most ünnepek előtt is hány kedves hölgy próbált azzal segíteni, hogy különböző finomságokat ajánlott tombolára, süteményt, tortát, egyebeket. A hozzávalók mellett az idejükkel és energiájukkal is hozzájárulnak a gyűjtés sikeréhez – tette hozzá Brigitta. - Működik egy negyedik csoport Székelyudvarhelyen, amely szintén elsősorban könyves csoport. Itt egyetlen hölgy vállára nehezednek a feladatok, gyakorlatilag egymaga intéz mindent, magyarázta.

A hosszú távú gyűjtésekkel párhuzamosan időről időre indul Szívtombola is.

- Ez rövidebb, tíz napos gyűjtési akció mind a négy csoportban. Rendszerint akkor kerül sor ilyesmire, ha valakinek gyorssegélyre van szüksége életmentő kezelésre. A támogatottak közt immár nem csak gyerekek, hanem felnőttek is akadtak. Volt például egy autóbalesetet szenvedett fiatalember, akinek a lába sérült, vagy egy mezőgazdasági balesetben karját elvesztő férfi, aki protézisra gyűjtött. Voltak rákos betegek is, akiknek sürgős műtétre volt szükségük, és erre kellett anyagi támogatás. Egy ilyen tíz napos szívtombolával 5-6 ezer lejt sikerül „összekalapoznunk”, de volt olyan eset is, hogy tízezer lej gyűlt össze. Sok esetben a jóakarók látják a felhívásunkat, és egyenesen a család számlájára utalnak, nem az egyesületen keresztül, tehát a valós összegek nagyobbak is lehetnek.  

Számításai szerint az elmúlt időszakban olyan 30 ezerre tehető az említett négy csoport tagjainak száma, többségük még a Noel idején csatlakoztak. Ezeknek nagy része követi ugyan a csoportot, de nem feltétlenül aktívak. A törzsgárda a négy csoportban talán 5-6 ezerre tehető, közöttük van néhány száz, aki folyamatosan felajánl, tombolázik, licitál.

Magánszemélyek mellett cégek is segítenek, elsősorban adófelajánlásukkal, de mivel ez a pénzügyi év egy bizonyos időszakában lehetséges, az épp akkor folyamatban lévő gyűjtést gyarapítják ezek az összegek. Tárgyi felajánlások is voltak, kiadók részéről több könyvcsomagot is kaptak. Megtudtuk: van néhány névtelenséget kérő cég, amelyik havi fix összeggel támogatja az egyesületet - inkább a kisebb magyar cégektől származnak ezek a felajánlások. Akadnak az anonimitáshoz ragaszkodó magánszemélyek is, egy hölgy például havonta 300 lejt adományoz.

A könyvlicit, szívtombola mellett idén december elején újabb kezdeményezés indult: könyvcsomagok Mikulásra a gyermekotthonok kis lakóinak. Több mint nyolcszáz csomagot küldtek ki, de az akciónak még mindig nincs vége, aki lekésett a Mikulásról, ahhoz könyves angyalka megy.

- Felvettük a kapcsolatot különböző intézményekkel, amelyek gyermekek gondozásával foglalkoznak, ide értve a család típusú otthonokban nevelkedőket is. Be kell vallanom, engem is megdöbbentett, hogy mennyi gyermek van állami gondozásban. Mindenki örült ennek a lehetőségnek, hiszen az állami támogatásból nem futja olyan „luxusdolgokra”, mint a könyv. A gyerekek pedig, igenis, szeretnek olvasni. Legalábbis ez derül ki abból a rengeteg visszajelzésből, ami eljutott hozzám. A Mikulásnak küldött listáikból, illetve köszönőleveleikből, amelyekben azt írják, hogy már ki is olvasták az ajándékba kapott könyvet.

A dolog úgy működött, hogy feltöltöttük a csoportra a leveleket, amiket a gyerekek írtak.  A csoportunkhoz tartozó bármelyik tag kiválaszthatta, hogy kinek a Mikulása akar lenni. A kért könyveket be kellett szerezniük, hozzánk eljuttatniuk, mi csomagoltuk, címeztük és továbbítottuk. Sok önkéntesünk volt, aki nem csak a csomagolásban segített, hanem a szállításban is. Olyannyira, hogy végül csak néhány doboz könyvet kellett futárral küldeni. Aki tehette, vitte Petrozsényba, Dévára, Szovátára, Medgyesre, Gyergyószentmiklósra.

Itt is kiemelném, hogy a rengeteg csomag kiosztása nem csak a mi kolozsvári akciónk révén sikerült, hanem a nagykárolyi és nagyváradi lányok hozzájárulásának is köszönhető, ők is több mint 100-100 csomagot készítettek, mind otthonoknak, mind hátrányos helyzetű gyerekeknek – emelte ki.

- Volt ennek az akciónak egy különös varázsa is: bár nem minden Mikulásnak sikerült beszerezni épp azt a könyvet, amit a gyerek kért, de legtöbb esetben igen. És ez a gyereknek roppant fontos volt. Persze, meglepik őket különböző ajándékcsomagokkal, a cipős doboz akciók nagyon népszerűek, de ritka, hogy a gyermek pont azt kapja, amire vágyik. Érdekes volt olvasni a kéréseket is: a listára felkerülő könyvek között nagyon sok volt a klasszikus, Petőfi, Jókai, Arany, amit az iskolákba kérnek házi olvasmányként. Nem is tudnám megmondani, hány Toldit küldtünk… Ugyanakkor rengeteg mesekönyvet is. Meglepő volt számomra, hogy nagyon sok szakmával kapcsolatos kérés is érkezett. Fodrász szakma, körömépítés, búzatermesztés, lótenyésztés, fafaragás, barkácsolás – minden bizonnyal az erre a szakmára készülők érdeklődését tükrözik ezek az óhajok. A fiatalok esetében a menő tini könyvek közül a nagy kedvenc a Leiner Laura-sorozat, és természetesen a Harry Potter. A kicsik körében a Rumini, vagy a Csukás István-könyvek. Nagyon érdekli a gyermekeket a természettudomány, a világ érdekességeiről szóló sorozatok is – magyarázta.

Megkérdeztük Brigittát: hogyan tovább? Látja-e értelmét a folytatásnak, a hálózat bővítésének, hiszen kisgyermekek, munkahely mellett hatalmas erőbedobást igényel ez a tevékenység. Fóris Brigitta lelkesedése és tenni akarása a jelek szerint nem ismer határt:

- Nagy terveink vannak a folytatásra. Remélem, ha végre lejár a járvány, vásárokat, jótékonysági koncerteket is tudunk szervezni, így sokkal hamarabb és sokkal nagyobb összegeket gyűjthetünk, ez viszont a fizikai jelenlét korlátozásával nem lehetséges. Az a tapasztalatom, hogy az emberek hajlanak az ilyen gyűjtésekben való részvételre, akarnak segíteni. Ez a Mikulás-akció is az bizonyítja, mennyire elő tud bújni az emberekből a segítőkészség, ha van rá lehetőség, alkalom. Én kezdetben arra gondoltam, hogy majd megkeresünk néhány Kolozsvár közeli gyermekotthont, és meglepünk pár tucat gyereket kis könyvcsomagokkal. Erre három nap alatt több mint ötszázan jelentkeztek Mikulásnak. Végül annyian voltak, hogy újabb és újabb otthonokat kereshettünk meg. Nagy sikerélménnyel jár valamennyiünk számára ez a munka: rengeteg gyermek szorul segítségre ilyen vagy olyan okból, e csoport révén ugyanakkor sok fantasztikus emberrel ismerkedünk meg… - tette hozzá.