Kétszer több igazolt fertőzés, mint a korábbi COVID-hullámban

Ajánlásokat tett az egészségügyi tárca a munkaadóknak

Kétszer több igazolt fertőzés, mint a korábbi COVID-hullámban
Újra az uniós Covid-igazolvány munkahelyi bevezetésének szükségességét hangsúlyozta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Mint azt a tárcavezető egy mai interjúban kiemelte, minél később rendelik el a zöldigazolvány kötelező használatát a munkahelyeken, annál kevésbé járulhat hozzá az újabb, gyorsan terjedő járványhullám megfelelő kezeléséhez. (Borítókép: Már az előző járványhullám nagyon leterhelte az egészségügyi rendszert. Rohonyi D. Iván/illusztráció)

Felhívta a figyelmet arra, hogy Romániát már elérte a pandémia ötödik hulláma, amely az előzőnél is nagyobb terhelést jelenthet az egészségügyi rendszer számára: várhatóan megkétszereződik az előző hullámban igazolt esetszám, azaz körülbelül 800 ezer megbetegedést jegyeznek majd. A miniszter bejelentése beigazolódni látszik, ugyanis keddre már látványosan megnőtt az egy nap alatt igazolt esetszám: 3900 új fertőzést jegyeztek, miközben hétfőn még 1756 fertőzést diagnosztizáltak. Legutóbb november 16-án volt hasonló mértékű a napi megbetegedések száma, amikor még javában dúlt a delta variáns miatti negyedik hullám.

Kötelező lesz a zöldigazolvány?„A következő hetekben nagy valószínűséggel eldől, hogy mire jutunk az uniós zöldigazolvány kötelezővé tételét illetően. Az bizonyos, hogy az ötödik járványhullám gyors terjedését tekintve, minél tovább odázzuk bevezetését, annál kevésbé használhatjuk hatékony eszközként járványhelyzet megfelelő kezelésében”, hangsúlyozta Alexandru Rafila egészségügyi tárcavezető az Antena 3 hírtelevízió műsorában.

Elmondta: míg a koronavírus járvány negyedik hullámában 400 ezer fertőzést igazoltak, az ötödikben már ennek a kétszeresére, körülbelül 800 ezer diagnosztizált esetre lehet számítani. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a minisztérium egy sor, a járványhullám időszakára vonatkozó ajánlást dolgozott ki a munkaadók, mind a köz-, mind a magánintézmények számára.

Az alkalmazottak naponta végzett járványügyi szűrését kérteIlyenképpen a tárca felhívja az intézményvezetők figyelmét arra, hogy naponta végezzék el az alkalmazottak járványügyi szűrését, és amennyiben a munkavállalókon bármilyen, a Covid-19-el való megfertőződésre utaló tünetet észlelnek, küldjék el őket kivizsgálásra. Mint írják, a munkaadóknak saját érdekükben is ajánlatos figyelemmel kísérniük alkalmazottaik egészségügyi állapotát, mivel nem kifizetődő egy cégnek sem, ha az ott dolgozók sorra megbetegednek és kiesnek a munkából.

Bátorítják továbbá a távmunkára való áttérést, vagy a csúsztatott munkaprogram bevezetését, hogy el lehessen kerülni az embereknek a közös terekben való tömörülését. Mindezek mellett a munkaadóknak maszkokat, fertőtlenítőszereket kellene az alkalmazottak rendelkezésére bocsátaniuk, és gondoskodniuk a helységek gyakori szellőztetéséről. Felhívják a figyelmet arra is, hogy ajánlatos lenne az üzletmenet-folytonossági tervet átgondolniuk az intézményvezetőknek, számolva a munkaerő-kiesés különböző forgatókönyveivel.

Vénnyel a koronavírus elleni gyógyszereketAz egészségügyi miniszter kitért arra is, hogy az országba érkező új koronavírus elleni gyógyszereket vénnyel ki lehetne majd váltani a gyógyszertárakban vagy a járóbeteg-rendelőkben, de erről még nem született döntés. Jelezte ugyanakkor, ezek a gyógyszerek valószínűleg ingyenesek lesznek „a jogosultak számára”, megismételve: ezeket csak olyan páciensek kezelésében használnák, akiknek állapotát kockázati tényezők súlyosbítják, és szövődményeknek vannak kitéve.

Romániában már a január 3-i előtti héten gyorsabban terjedt a járvány, mint bármikor a kór megjelenése óta. Amint a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) által közölt hivatalos járványadatok statisztikájából kiderül, a január 3-val bezáruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést (9745) jegyeztek fel, mint a korábbi hét napban (4682). A járvány terjedése tehát a január 3-a előtti héten fordult át az addigi csökkenő ütemből növekvőbe, és ennek mértéke máris megdöntötte a korábbi csúcsot. A növekedés korábbi legnagyobb mértékét a járvány negyedik hullámának a derekán, tavaly szeptember 18-án jegyezték, amikor a hét napi esetszám 91 százalékkal haladta meg a korábbi hét napi fertőzséi arányt.

Covid-19: jelentősen megnőtt a halálesetek száma is

Hétfőről keddre 3900 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 63 000 teszt eredményének feldolgozása nyomán; közülük186-an újrafertőződött betegek – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 816 956-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Mindeddig 1 745 012 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. Kedden 2593 beteget kezeltek kórházban Covid-19-cel, 390-en szorultak intenzív terápiás ellátásra. A kórházban kezelt páciensek között 79 kiskorú van, és közülük hetet ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 52 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés; az elhalálozások közül öt korábban következett be. A koronavírus-fertőzés szövődményei miatti halálesetek száma Romániában 58 866-ra emelkedett.

A koronavírus-járvány újabban jelentett halálos áldozatai közül 22 férfi és 30 nő, akiket Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Galac, Hunyad, Iaşi, Ilfov, Máramaros, Maros, Prahova, Szilágy, Szeben, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea megyében, valamint Bukarestben kezeltek kórházban.

Az elhunytak közül három személy a 40 és 49 év közötti, öt az 50 és 59 év közötti korosztályhoz tartozott, 11 áldozat 60 és 69 év közötti, 18 elhunyt 70 és 79 év közötti volt, 15 áldozat életkora meghaladta a 80 évet.

Az 52 áldozat közül 40-en oltatlanok voltak, 49-nek más betegsége is volt. A tizenkét beoltott elhunyt 40 és 49 év közötti volt, mindannyiuknak volt társbetegsége.
Bukarestből (677), valamint Suceava (256) és Konstanca (182) megyéből jelentették a legtöbb új koronavírusos esetet. A legkevesebb megbetegedést Gorj, Călăraşi és Giurgiu megyében regisztrálták. A fővárosban 0,9 ezrelékes a fertőzöttségi arány, ismét nőtt az előző naphoz képest.
Az ezer lakosra számított új koronavírusos megbetegedéseknek az elmúlt két hétben jegyzett aránya egyelőre az Arad megyei Selénden haladja meg a kilencet; itt a mutató kedden 9,21 ezrelék volt.
Kolozs megyében keddre 136 új fertőzést igazoltak. A megyében 0,98, Kolozsváron 1,34 ezrelék volt kedden a két hétre összesített, ezer lakosra számolt fertőzöttségi arány. Az incidencia Járavizén a legmagasabb, 5,40 ezrelék. A Kolozs megyei Covid-kórházakban kedden 196 beteget kezeltek, 31-en feküdtek intenzív osztályokon.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) tájékoztatása szerint január 2-áig összesen 92 omikron-pozitív esetet azonosítottak Romániában. A fertőzöttek közül 42-en (45,6%) korábban külföldön járt, a következő eloszlásban: Egyesült Királyság (23), Dél-Afrika (8), Nigéria (4), Spanyolország (2), Tanzánia (2), Belgium (1), Hollandia (1) és Kongói Demokratikus Köztársaság (1). Hét esetet (7,6%) Bukarestben, illetve Prahova megyében azonosítottak, közülük egy személy Spanyolországból, egy pedig az Amerikai Egyesült Államokból hazatért személy kontaktja. Öt fertőzöttnek volt kapcsolata Covid-pozitív személlyel, 32-nek (34,8%) viszont nem tudtak ilyen kapcsolatról. Hat fertőzött nem válaszolt a DSP illetékeseinek telefonhívására.

Az omikron-variánnsal igazoltan megfertőződött 92 személy közül 63-an (68% százalék) teljes védettséggel rendelkeznek. Elhalálozást nem jegyeztek az omikronos fertőzötteknél Romániában. Január 2-áig összesen 8086 szekvenálást végeztek az országban.