Két román versenyfilm Karlovy Vary-ban

Két román versenyfilm Karlovy Vary-ban
Alexandru Solomon rendező legújabb, Tarzan tojásai (Ouăle lui Tarzan) című dokumentumfilmje, illetve Cristi Iftime Marița című nagyjátékfilmje is versenyez az 52. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál két kategóriájában. Solomon alkotását a dokumentumfilm szekcióba válogatták be, míg Iftime alkotása az East of the West kategóriában száll versenybe, amelybe első vagy második filmjüknél tartó rendezők alkotásait válogatják be. A legrangosabb cseh filmfesztivál június 30-a és júlis 8-a között zajlik.

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Csehország legfontosabb filmszemléje, A kategóriás fesztiválként ugyanolyan nagyságrendű, mint a cannes-i, berlini, velencei, moszkvai vagy tokiói filmfesztivál. Az eseményen általában több mint 200 filmet vetítenek, amelyek a világ különböző pontjairól származnak. A rendezvény idei díszmeghívottja Cassey Affleck.

A dokumentumfilm-kategóriába beválogatott Solomon-filmet vetítik a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Román Filmnapok rendezvényén, versenyprogramon kívül, június 9-én, délután 4 órától a Diákművelődési Házban, illetve június 10-én, 14 :45-től a Sapientia Egyetemen.

A történet Szuhumiban zajlik, a hivatalosan el nem ismert Abházia fővárosában. A főváros mellett elterülő domboldal parkjában, a szovjetek által a 20-as években létrehozott orvosi intézményben majmokat vizsgáltak. A legenda szerint a létesítményben a majom és ember hibridjét akarták létrehozni, ám a teremtményt nem sikerült „megalkotni”, mint ahogyan a kommunizmus „Új Embere” sem született meg. Ma, emberek és majmok egyaránt rabságban élnek egy évtizedes kegyetlenség és háború sújtotta térségben, mindannyian egy sikertelen kísérlet áldozataiként.

„A Tarzan tojásai című alkotás az utópiákat mutatja be, egy metaforikus dráma, amelyben összefonódik az emberek és majmok hasonló sorsa” – nyilatkozta a filmről a rendező. A kép Radu Gorgos kéznyomát viseli, a vágó Sophie Reiter, zenéjét szerezte Marin Cazacu, Franck Rivolet és Cristinel Șirli. Producerek: Ada Solomon, Cedric Bonin, Pascaline Geoffroy.

Ugyancsak a rangos cseh filmfesztiválon mutatják be Cristi Iftime Marița című nagyjátékfilmjét, amely az East of the West kategóriában versenyez. Iftime alkotása más Közép- és Kelet-európai, balkáni, görög, török és a volt szovjet államhoz tartozó országokban készült filmekkel versenyez.

Iftime ezzel az alkotással debütál nagyjátékfilm-rendezőként, a road-movie középpontjában Costi áll, akinek elege lévén párkapcsolati problémáiból, hirtelen elkezdi hiányolni apja történeteit.

A film szereplői: Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaș, Andrei Huțuleac, Bogdan Dumitrache, Ana Ciontea.Operatőr Luchian Ciobanu, forgatókönyvAnca Buja és Cristi Iftime.

(Borítókép: Részlet a Tarzan tojásai című filmből. A kép forrása: www.cinemagia.ro)