Két román alkotás a TIFF versenyszekciójában

Két román alkotás a TIFF versenyszekciójában
Nyilvánosságra hozták a versenyfilmek listáját a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szervezői, a versenyszekcióba első- vagy másodikfilmes rendezők alkotásait válogatják be. A filmes seregszemle fődíjáért, a Transilvania Trófeáért összesen tizenkét produkció – kilenc debütáló alkotó és három másodikfilmes – versenyez. A debütfilmesek között található két román rendező is: Adina Pintilie a Touch Me Not (Nu mă atinge-mă/Ne érj hozzám) című filmjével, míg Andrei Crețulescu Charleston című alkotásával verseng a TIFF-fődíjáért, derül ki a szervezők közleményéből.

A fikció, a dokumentumfilm és a vizuális művészet határán helyezkedik el Adina Pintilie rendező első nagyjátékfilmje, a Touch Me Not című alkotás, amely a Berlinalén elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét és a Debüt-díjat. A film bátran térképezi fel az intimitás és a hiteles emberi kapcsolatok iránti igény fogalmát.

Andrei Crețulescu Charleston című debüt nagyjátékfilmje egy szokatlan szerelmi háromszög keserédes történetét mutatja be, olvasható a közleményben.

San Sebastianban már bizonyított Antonio Mendez Esparza spanyol rendező második nagyjátékfilmje, a Life and Nothing More (Viața și nimic altceva/Az élet és más semmi), amelyben a mindennapi ellenséges valósággal küzködve próbál egy egyszülős, színesbőrű család együttmaradni.

Az ellenséges környezet fellelhető a következő versenyfilmben is: Hlynur Pálmason izlandi rendező debütje, a Téli fivérek című alkotás két főhőse egy ellenséges, izolált dán munkaközösséghez kell alkalmazkodjon.

Viselkedészavaros diákok oktatása közben felhalmozott tapasztalatai voltak a fő inspirációs forrásai Matan Yair rendezőnek a Scaffolding (Eșafodaj/Állványzat) című film készítése során. Yair annyira bátor volt, hogy meggyőzte egy régi tanítványát, Asher Lax-ot, hogy vállalja el a film főszerepét, részletezi a közlemény.

Míg élettársa büntetését tölti a börtönben, Chela, Marcelo Martinessi paraguay-i rendező debütfilmjének, a The Heiresses (Moștenitoarele/Az örökösnők) főszereplője új fejezetet nyit életében, amely tele van kihívással.

Carlos Marques-Marcet spanyol rendező visszatérő meghívott a TIFF versenyprogramjában, az Anchor And Hope (Ancora și speranța/Horgony és remény) című filmjében egy szokatlan szerelmi történet által újraépíti, humorral és sok természetességgel, a család fogalmát, megkérdőjelezve a hagyományos normákat.

Blerta Zequiri koszovói rendező első alkotásának is központi eleme az érzelmi háromszög: a The Marriage (Căsătoria/Házasság) című film a Cineuropa szerint „az év leglenyűgözőbb debütfilmje”, áll a szervezők közleményében.

A következő versenyfilm, Gustav Moller dán rendező első alkotása, a The Guilty (Vinovatul/A bűnös) című produkció meghökkentő módon mutatja be, hogyan alakul át a jószándék a visszaélés, az erőszak egy formájává.

Asghar Yousefinejad iráni rendező első filmje a The Home (Casa/Az otthon) egy klausztrofóbikus dráma, amely egy család konfliktusait mutatja be, miután egyik családtag utolsó kívánságát kéne teljesítsék. Az elhunyt a testét az orvosi egyetemnek szerette volna felajánlani.

Egy családtag hirtelen eltűnése boldogtalan események és erőszakos kitörések sorozatát indítja el Anna Kruglova orosz rendező Scythe Hitting Stone (Izbiți de soartă/Sorssújtottak) című első nagyjátékfilmjében.

Babis Makridis görög rendező Pity (Mila/Irgalom) című filmjében egy olyan világot álmodik meg, amelyben az emberek csak boldogtalan helyzetekben lehetnek boldogok.

A versenyszekció zsűritagjai: Dagur Kari rendező, aki 2003-ban nyerte el a Transilvania Trófeát, Stephane Foenkinos, castingigazgató, rendező, forgatókönyvíró, Rebecca Lenkiewicz, dramaturg, ésVlad Ivanov, színész.

A 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál május 25. és június 3. között zajlik.

(Borítókép: Jelenet a Scaffolding című filmből. Fotó forrása: TIFF)