Két magyar animáció került közelebb az Oscar-díjhoz

Két magyar animáció került közelebb az Oscar-díjhoz
A kvalifikációs időszak lejártával nyilvánosságra hozták az Oscar-díjra esélyes animációs rövidfilmek 96 tételből álló hosszú listáját, amelyen két magyar alkotás is szerepel.

A világjárvány miatt számos nemzetközi fesztivál elmaradt vagy elhalasztották, idén mégis rekordszámú animációs rövidfilm száll versenybe az amerikai filmakadémia díjáért. A listán két magyar alkotás, M. Tóth Géza Matches című, 12 perces animációja, valamint Andrasev Nadja szintén 12 perces, francia-magyar koprodukcióban készült Szimbiózisa is szerepel.

A Szimbiózis 2020 tavaszán kiérdemelte a zsűri díját az SXSW Filmfesztiválon, az animációs rövidfilmek kategóriájának nyerteseként pedig a film előtt automatikusan megnyílt az Oscar-nevezés lehetősége. Andrasev Nadja alkotása finoman, de kegyetlenül őszintén mesél féltékenységről, szexualitásról és hiányérzetről. Főhőse egy megcsalt nő, aki különleges kapcsolatot alakít ki férje szeretőivel.

M. Tóth Géza Matches című kisfilmje 2019-ben elnyerte a 32. Foyle Film Festival legjobb nemzetközi animációs filmjének járó díját, ez a rangos nemzetközi elismerés pedig egyben Oscar-díj kvalifikációt is jelentett az alkotásnak. Az animációban egy kisfiú színes gyufaszálakkal játszik és miközben az álmairól, félelmeiről, vágyairól mesél, a gyufaszálak megelevenednek. Az említetteken túl mindkét animációs rövidfilm további rangos nemzetközi elismeréseket is magáénak tudhat.

Az Oscar-kategóriák tíztételes rövidlistáit február 9-én, a jelöléseket március 15-én teszik közzé, a díjátadó gálát pedig 2021. április 25-én tartják.

(Borítókép: Képkocka a Szimbiózis című animációból. Fotó forrása: Magyar Média Mecenatúra honlapja)