Két költségvetés-kiigazítás várható

Két költségvetés-kiigazítás várható
Két költségvetés-kiigazítást tervez idén a kormány, az egyikre szeptemberben, a másikra az vége felé, várhatóan novemberben kerül sor – értesült az Agerpres kormányzati forrásokból. A szeptemberi kiigazítás fő kedvezményezettje a fejlesztési és a szállításügyi minisztérium lesz.

Kormányzati források arról is beszámoltak, hogy a délkelet-európai állam- és kormányfők hét eleji athéni egyeztetésén Ursula von der Lyen EB-elnökkel folytatott megbeszélésen az államháztartási hiánnyal kapcsolatban Marcel Ciolacu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Romániának számos többletkiadása volt az ukrajnai háború miatt. Kiemelte ugyanakkor, ez az első év, amikor az ország a védelemre fordítja bruttó hazai termékének 2,5 százalékát.

A deficittel kapcsolatos tárgyalások az EB képviselőivel szeptember 1-jén folytatódnak majd, amikor a kormányfő hivatalos látogatást tesz Brüsszelben. Szeptember 1-je előtt munkalátogatást tesz Brüsszelben a munkaügyi, a pénzügyi-, valamint az európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter is.

A munkaügyi tárca vezetője, Simona Bucura-Oprescu 28-án a nyugdíjakat érintő tervezetekről, Marcel Boloş pénzügyminiszter 29-én a közigazgatási reform és az adóügyi intézkedések tervezetéről, Adrian Câciu európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter pedig 30-án az országos helyreállítási terv (PNRR) újratárgyalásáról egyeztet a brüsszeli illetékesekkel.