Kelemen Hunor köszönetet mondott a romáknak 1990 márciusában tanusított szolidaritásukért

Kelemen Hunor köszönetet mondott  a romáknak 1990 márciusában tanusított szolidaritásukért
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kijelentette, ha a romániai magyarok és romák nem lettek volna türelmesek, a dolgok másként alakultak volna. Kelemen arra buzdította a romákat, hogy vállalják identitásukat, anyanyelvüket, etnikumukat, kultúrájukat.

„Mi mindig szolidárisak voltunk egymással mind a kommunizmus, mind az azóta eltelt harminchárom év alatt. Köszönetet mondok az 1990-ben Marosvásárhelyen tanúsított szolidaritást. Soha nem fogjuk elfelejteni!” – mondta Kelemen Hunor a Romániai Roma Közösségek képviselőinek kongresszusán.

A szövetségi elnök kifejtette: a számok azt jelzik, a romániai romák többen vannak, mint a romániai magyarok, emiatt a romák közössége a legnépesebb etnikum Romániában. „De akarniuk kell megmutatni, milyen erő lakozik önökben. Ha sikerül megszervezni közösségeiket, akkor a Romák Pártja hatékonnyá válik. Önök nagyon pragmatikusak, és eredményesek lesznek” – biztatta a roma közösséget az RMDSZ elnöke.

„Gondolják el, ha Románia parlamentjében 10 százalékon lesz a Roma Párt, mi meg az újraosztás során a mandátumok 7 százalékát visszük, akkor ez összesen 17 százalékot jelent. A többi kisebbség pedig további közel 6 százalékot. Majd akkor lássuk, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt kivel fog akkor kormányozni?” – fogalmazott Kelemen Hunor.

„Önöknek fel kell vállalniuk identitásukat, nyelvüket, etnikumukat, kultúrájukat, és akkor megkerülhetetlen erővé válnak. Akkor senki sem kerülhetné meg önöket. Ha én nem itt élnék, és csak a közvélemény-kutatásokat és a szociológiai kutatások eredményeit nézném, azt látnám, hogy Romániában két, folyamatos diszkriminációnak kitett nemzeti közösség él: a romák és a magyarok. Ez az igazság. Az okok különbözőek, de a diszkrimináció következményei nagyjából egyformák. Egy megbélyegzett ember vagy közösség azt jelenti, hogy az illető közösséget diszkriminálják, és a többség elégedetlensége nagyon sokszor ezen közösségek ellen fordul. Mi ezt nem fogadhatjuk el, ilyesmit nem szabad elfogadni.  A többség által érzett elégedetlenség nem fordulhat sem a romák, sem a magyarok ellen. Lojális polgárok vagyunk, adót fizetünk, dolgozunk, és hozzájárultunk Románia fejlődéséhez” összegzett Kelemen Hunor, akit a Hotnews hírportál idéz. 

Ciolacu: "Önök romák, de mindenekelőtt románok..."

Mintegy 400 roma közösség képviseletében több mint 4000 küldött vett részt vasárnap a romániai roma közösségek képviselőinek bukaresti kongresszusán. A roma küldöttek buszokkal érkeztek a fővárosba az ország minden részéről, többségük fehér baseball sapkát viselt és a Pro Európa Roma Párt zászlaját lengették.

A kongresszust szervező Pro Európa Roma Párt elnöke, Nicolae Păun, hangsúlyozta, hogy az esemény országos és európai szinten is egyedülálló. „Ezek az emberek nem előadásra jöttek, és nem az utcáról gyűjtöttük össze őket, hogy megtöltsük a termet. Ezek az emberek azért vannak itt, hogy támogassák a romapárt következő 10 évre szóló új jövőképét. 4150 küldött van itt. Romániának szüksége van a romákra, és nekünk szükségünk van Romániára” – fogalmazott.

A kongresszus résztvevőit romani nyelven köszöntő Ciolacu rámutatott, a szegénység és az oktatáshoz való hozzáférés problémájának megoldása nemcsak a roma közösség számára fontos, hanem az ország jövője szempontjából is jelentőséggel bír. „Azt akarom, hogy a Romák Romániáért elnevezésű programjuk szerves része legyen annak a társadalmi szerződésnek, amelyet a román államnak minden polgárával szemben fel kell vállalnia (...) Önök romák, de mindenekelőtt románok. Legyenek egységesek, legyenek felelősek, és dolgozzunk együtt azért, hogy Románia olyan ország legyen, amilyennek szeretnénk!” – fogalmazott. A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy rövidesen opcionális tantárgyként fogják oktatni az iskolákban a romák történelmét.

Borítókép: RMDSZ/Archív