Kelemen Hunor: az RMDSZ semmilyen kötelezettséget nem vállalt a Btk.-val kapcsolatban

Kelemen Hunor: az RMDSZ semmilyen kötelezettséget nem vállalt a Btk.-val kapcsolatban
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) módosító javaslatokat terjeszt be a büntető törvénykönyvről (Btk.) szóló sürgősségi kormányrendelethez. Arra a kérdésre, hogy a kialakult közhangulatban megszakítja-e az RMDSZ a parlamenti együttműködését a kormánypártokkal, Kelemen Hunor azt mondta, az együttműködést el sem kezdték, a Btk.-val kapcsolatban pedig az RMDSZ semmilyen kötelezettséget nem vállalt.

"Nem a Btk.-ra kötöttünk parlamenti megállapodást, hanem arra, hogy a kisebbségi jogok tekintetében próbáljunk előrelépni, néhány dolgot tisztázni. Ezt kell megtennünk, és ha nem működik, akkor a parlamenti együttműködést fel lehet mondani a tavaszi ülésszak végén" - magyarázta az RMDSZ elnöke.

Arra a kérdésre, hogy támogatja-e az RMDSZ az ellenzék bizalmatlansági indítványát, Kelemen Hunor elmondta: "hihetetlenül arrogánsan" viselkedik az azt kezdeményező Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR). 

"Bennünket nem is kérdeztek meg, viszont úgy tekintenek ránk, mint sokszor egyébként a PSD is és a román pártok szinte mindegyike, hogy az RMDSZ vigyázzba áll nekik. Ők mondják, mit kell csinálni, és az RMDSZ azt teszi. Nem vagyunk az utánfutója sem a liberálisoknak, sem a PSD-nek, sem az USR-nek" - szögezte le Kelemen Hunor. Hozzátette: a bizalmatlansági indítvány ügyében majd annak beterjesztésekor, a szöveg ismeretében dönt az RMDSZ.

Emlékeztetett: az ellenzéknek az RMDSZ-szel együtt sincs a kormány megbuktatásához elégséges többsége. "Olyan kalandba belemenni, aminek a végét nem látjuk, nem szoktunk" - mutatott rá az RMDSZ elnöke.Az RMDSZ a sürgősségi rendelet parlamenti módosítását javasolja

Módosítani kell a büntető törvénykönyvet, de nem mindegy milyen formában történik meg, mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

„A sürgősségi kormányrendelettel való törvényalkotás módszere az RMDSZ számára elfogadhatatlan, és főleg nem a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvek esetében. Egy jogállam a hatalmi ágak szétválasztásának elvére épül. A törvényalkotás a parlament feladata és felelőssége. Ezért a szövetség politikai pártok közötti egyezséget javasol, egy olyan paktumot, amelyben minden politikai alakulat vállalja azt, hogy kormányra kerülés esetén nem fogja sürgősségi kormányrendelettel módosítani a büntető- és a büntetőeljárási törvénykönyvet. Az ilyen jellegű módosításokat törvénytervezetekkel és parlamenti vitákkal kell eszközölni” – jelentette ki Korodi Attila azt követően, hogy az RMDSZ parlamenti csoportja felhívásban fordult a parlamenti pártok frakcióvezetőihez, hogy a közeljövőben kizárják a Btk. sürgősségi kormányrendelettel történő módosításának lehetőségét.

Korodi hangsúlyozta: minden jogszabály összhangban kell hogy legyen Románia alaptörvényével. A büntető törvénykönyv és a büntetőeljárásra vonatkozó jogszabály számos cikkelyét alkotmányellenesnek minősítette az elmúlt években az Alkotmánybíróság, amelyeket eddig nem emeltek be a törvénykönyvekbe.

„Csak 2016-ban az Alkotmánybíróság több mint 40 határozatot hozott, amit összhangba kell hozni a Btk.-ával. A kormány által meghozott sürgősségi kormányrendelet azért is aggályos, mert csupán 5 alkotmánybírósági döntést emel át a törvénybe. Az RMDSZ azt fogja javasolni a jövő heti államelnöki konzultáción és a politikai pártoknak, hogy parlamenti sürgősségi eljárással módosítsák a Btk.-t úgy, hogy minden ez idáig meghozott alkotmánybírósági döntés belekerüljön a törvénykezésbe. Az RMDSZ pénteken iktatta a Btk. módosítására vonatkozó javaslatait, amelyekben többek között azt kérjük, hogy töröljék el a 200 ezer lejes anyagi kár értékének a megszabását a hivatali visszaélés esetén, amelyre nem volt alkotmánybírósági döntés” – hangsúlyozta Korodi.