Bizalmatlansági indítvány - Kelemen szerint az RMDSZ-nek nem kellene részt vennie a szavazáson

Bizalmatlansági indítvány - Kelemen szerint az RMDSZ-nek nem kellene részt vennie a szavazáson
Kelemen Hunor szövetségi elnök azt javasolja az RMDSZ parlamenti frakciónak, hogy a szövetség parlamenti képviselői vegyenek ugyan részt az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáján, de ne vegyenek részt a szavazáson .Kelemen Hunor személyes véleményét az Agerpres idézi. Az RMDSZ parlamenti képviselői keddi tanácskozásuk alkalmával hozzák meg a döntést arról, hogy a szerdai szavazás alkalmával hogyan járnak majd el.

“Kedden hozzák meg a frakciók a döntést a bizalmatlansági indítvány ügyében. Ami engem illeti, a személyes véleményem az, hogy jelen pillanatban nehezen lehet mind az indítvány ellen, mind pedig mellette szavazni. A döntés a frakcióké, én viszont azt fogom javasolni nekik, hogy vegyunk részt a vitán, de a szavazáson ne – nyilatkozta a szövetségi elnök.  

Hozzátette: az ellenzék indítványának nagyon kevés az esélye az elfogadásra, hiszen a jelenlegi koalíciónak 54 százalékos többsége van a parlamentben. Véleménye szerint azok, akik ezt kezdeményezték, nem is annyira a kormány megbuktatására számítanak, inkább vitára akartak alkalmat teremteni. Kelemen Hunor szerint a bizalmatlansági indítvány fontos eszköz a kormány ellenőrzésére, az előterjesztők azonban nem készülnek kormánycserére.

“Meggyőződésem, hogy a Btk-t módosító sürgősségi kormányrendelet visszavonása ellenére a bizalmatlansági indítvány nagyon is időszerű, jó alkalom ez a vitára a jogállamról, a hatalmi ágak szétválasztásáról, és mindarról, amit ez ma Romániában jelent”, nyilatkozta Kelemen Hunor, aki bírálta a koalíciót, amiért ilyen kétes módszerekkel próbálta módosítani a büntető törvénykönyvet és büntető perrendtartást. Valahányszor a Btk.-t a parlament megkerülésével próbálták módosítani – 2009-ben, 2010-ben és 2016-ban – tévedésnek bizonyult.

A kérdésre, hogy az igazságügyi minisztert menesztenie kellene a kormányfőnek a botrányt követően, Kelemen kifejtette: nem kíván tanácsokat adni, de ezeknek az eseményeknek kétségtelenül lesznek politikai és személyes következményei, a koalíciónak nehéz lesz az elmúlt napok történéseit menedzselnie.

“Nehéz lesz, ha nem épp lehetetlen, hogy ez a kormány következetes, átlátható politikát folytasson a továbbiakban, hiszen alig két hónappal a választások után sikerült maga ellen fordítania a társadalom nagy részét, ami előzmény nélküli az elmúlt 27 évben. Lehet ilyesmire számítani a mandátum közepén, egy, három évvel a kormányra lépés után, lásd a Ciorbea-, vagy a Boc-kormány esetét, de nem közvetlenül a hatalomra jutást követően", fogalmazott a szövetségi elnök.  

A tüntetéseket illetően Kelemen elmondta: azért haladtuk meg a diktatúrát, hogy mindenki szabadon elmondhassa, kifejezhesse elégedetlenségét. A békésen tüntetőket meg kell hallgatni, függetlenül attól, kik ellen emelik fel szavukat, a politikusoknak ezt el kell fogadni, mert egy szabad társadalomban ez jelenti a normalitást..