Kegyelmi-ügy: berendelték Balog Zoltánt a zsinat elé

Fotó: Magyaródi Milán/www.reformatus.hu
Berendelték Balog Zoltán református püspököt, volt minisztert a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalába kedd délelőtt, hogy magyarázatot adjon arra, mi köze volt K. Endre kegyelmi ügyéhez. Hétfő este egyébként már nyilvánosságra került a püspök levele, amelyet a lelkipásztoroknak és a presbitereknek címzett, amelyben azt írta: a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi kérvényét nem ő nyújtotta be, nem ő terjesztette fel.

A hvg.hu helyszíni tudósítója szerint Budapesten az Abonyi utcában jelentős óvintézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy az újságírók ne közelíthessék meg vagy kérdezhessék a volt emberierőforrás-minisztert. A püspök délelőtt fél tíz körül érkezett meg a helyszínre egy terepjáróval, majd a lap szerint egy kisbusszal oldották meg, hogy gyakorlatilag alig lehessen látni, ahogy bemegy az épületbe. A többi püspök Balog után érkezett meg a helyszínre, de ők sem akartak nyilatkozni: azt mondták, előbb meghallgatják a beszámolót.

Balog lapértesülések szerint fontos szerepet játszott a kegyelmi döntésben, lobbizott azért. Egy Novák Katalinhoz közel álló forrás pedig azt mondta, amikor a botrány kitört, ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy K. Endre kegyelmet kapjon. A 444 portál pedig úgy tudja, hogy a kegyelmi döntést megelőzően Balog találkozót szervezett Novák és K. Endre felesége között, ezt utóbb a Sándor-palota cáfolta. 

Ostobaságnak, hírlapi kacsának nevezte hétfő esti közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke “a baloldali sajtóban megjelent híresztelést Orbán Viktorral és Balog Zoltánnal kapcsolatban”. 

Több hírportál is arról cikkezett hétfőn, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „Balog Zoltánt is felelősnek tartja a kegyelmi ügyben”, akinek “a püspöksége is veszélybe kerülhet”. A kormány és a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe, tiszteletben tartja az autonómiájukat – szögezte le a sajtófőnök.