Katonai tiszteletadással temették el Doina Corneát

Katonai tiszteletadással temették el Doina Corneát
Több százan vettek végső búcsút hétfőn Kolozsváron a 88 éves korában elhunyt Doina Corneának, a kommunistaellenes mozgalom ismert személyiségének temetésén, köztük Románia volt elnöke, Emil Constantinescu, Ana Blandiana költő, Tőkés László EP-képviselő, Gabriel Liiceanu filozófus, Marius Oprea történész, Smaranda Enache emberjogi aktivista.

Doina Cornea koporsóját vasárnap a kolozsvári Heltai (Cipariu) téri görög-katolikus székesegyházban, ma pedig az Egyetemiek Házában ravatalozták fel, a temetésre az államfő és a kormány is küldött gyászkoszorút. A szertartás alatt a 4-es gyalogsági zászlóalj katonái álltak díszőrséget. A temetési misét Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görög-katolikus püspök celebrálta. 

 “Doina Cornea valamennyiünk számára olyan erkölcsi példakép, amelyre ennek a társadalomnak igen nagy szükség van. Románia jelenkori történelme, az elmúlt 30 év hamisított igazságok, manipulációk, hazugságok gyűjteménye, az igazi értékeket elutasító román társadalom erkölcsi működése alapjaiban rendült meg”, mondta beszédében Emil Constantinescu.

Hétfőn a képviselőházban is egy perc néma csenddel adóztak Doina Cornea tiszteletére. Cristian Seidler, a Mentsétek meg Romániárt (USR) képviselője javaslata előterjesztésekor elmondta: Doina Cornea olyan ember volt, aki akkor is mert szólni, amikor mindenki sunyított. Neki akkor is volt bátorsága hallatni hangját, amikor már egy gondolat is bátorságnak számított. “Leküzdhető a félelem, csak gyakorolni kell!””, idézte a képviselő Doina Corneát.