Karantén az idősotthonokban: átok vagy áldás?

Lelkileg megviseli a bezártság az otthonok lakóit

Karantén az idősotthonokban: átok vagy áldás?
A koronavírus-járvány világviszonylatban az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre jelenti a legnagyobb veszélyt, és a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a halálos áldozatoknak körülbelül fele az idősotthonokból kerül ki. Szerencsére Kolozsváron és Kolozs megyében nem ez a tapasztalat, ami az óvintézkedések szigorú betartásával magyarázható. A fertőzésveszély csökkentése érdekében bevezetett karanténrendszer bentlakóknak és alkalmazottaknak egyaránt megterhelő, de egyelőre úgy tűnik, szükséges rossz. A szükségállapot idejére elrendelt elszigeteltség megóvja az otthonok lakóit a fertőzéstől, de elszakítja őket családjuktól, ami negatív hatással lehet lelki egészségükre. Úgyhogy mindenki egyre türelmetlenebbül várja a május 15-ét, amikorra az országos hatóságok a kijárási tilalom enyhítését helyezték kilátásba. Kolozsvári, Kolozs megyei idősotthonok helyzetéről érdeklődtünk.
Ö. I. B., N.-H. D.


A Theodora Ház Idősek Otthonának vezetője, az ízig-vérig altruista dr. Szentágotai Lóránt lapunknak elmondta, hogy negyvenhat évnyi orvosi gyakorlata során sok mindent látott, tapasztalt, de a mostani helyzethez még csak hasonlót sem élt át. Az otthon kilencvennyolc bentlakójának többsége depresszióssá vált, mert egy hónapja karantén alá került az intézmény, ahová máskor könnyűszerrel bejárhattak hozzátartozók, barátok, ismerősök. Most a gondozottaknak érkező csomagokat fertőtlenítik, az idősek pedig csak távolról integethetnek a kapun kívül rekedt látogatóiknak. Még az ellátást biztosító szállítók sem léphetik át a kijelölt vonalat.

– Az idősek nagyon nehezen viselik a mellőzöttséget, egyikük még öngyilkosságot is megkísérelt, ki akart ugrani az emeleti ablakon, mert régóta nem látta a családját – mesélte Szentágotai, aki szerint az alkalmazottak kéthetes váltásokban dolgoznak, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát. Hozzátette: nekik is iszonyúan nehéz fizikailag és lelkileg is helytállni. 

– Leginkább a saját állapotom miatt félek – mondta Szentágotai Lóránt. Két és fél hónapja nem láttam az unokáimat, mert itt lakom bent, és éjjel-nappal dolgozom, még a hajam fele is elhullott – számolt be saját állapotáról az intézetvezető, aki az idős gondozottak miatt nem engedheti meg magának a lelki megroggyanást. – Annyira elárvultak, várják a jó szót, úgy sajnálom őket. Bizony nekem és nekik is jólesik egy-egy telefonbeszélgetés, kapcsolattartás a külvilággal – fogalmazott. 
A mindennapos kezelésekhez szükséges gyógyszerkészlet, hála az időben beszerzett tartaléknak, egyelőre biztosított. Az ápolók megpróbálnak foglalkozásokat, szórakoztató programokat ajánlani a bentlakóknak. Sajnos a társadalom részéről semmilyen támogatást nem kaptak, csak az RMDSZ juttatott nekik védőfelszereléseket (arcmaszkot, kesztyűt, papucsot stb.). 

– Koronavírus-fertőzéses esetünk nincs, reméljük, nem is lesz, és kimondhatatlanul várjuk a karantén végét – mondta reménykedve az intézményvezető.

A Szent Kamill-otthon alapítója és vezetője, Tokay Rozália is arról számolt be, hogy az idősotthonban gondozottak hiányolják a rokonok, ismerősök látogatásait. – Az öregekkel beszélgetni, tornászni kell, de a szokásos előadások elmaradnak. Az alkalmazottak kéthetes váltásokban dolgoznak. Ugyan az elején akadt olyan közöttük, aki emiatt felmondást fontolgatott, de később meggondolta magát – mesélte. – A jó idő beálltával, a bentlakóink többet lehetnek majd az udvaron, de tartalmas étkeztetéssel szintén megnyugtathatók – jegyezte meg az intézményvezető. Hozzátette: külön köszönet jár dr. Both Erzsébetnek, aki önkéntes alapon két hétre beköltözött az otthonba, hogy figyelemmel kísérje a bentlakók és az alkalmazottak egészségének alakulását. Nemes cselekedetét nagyra értékelik, mint ahogyan Vákár István megyei alelnökét is, aki védőkesztyűket adományozott az otthonnak. 

Tokay Rozália arra kéri a hozzátartozókat, legyenek nyugodtak, mert szeretteik most is jó kezekben és hangulatban vannak. Ugyanakkor szívesen fogadnak bármilyen segítséget, támogatást bárkitől, mert jól fog az utóbbi időben tapasztalt drágulások miatt.

A Diakónia Keresztyén Alapítvány két öregotthont működtet: Kolozsváron a Jó Testvér gondozóotthont, Mérában pedig a Mamácska Otthont. Dr. Sárosi Arthurtól, az alapítvány vezetőjétől megtudtuk: Kolozsváron 17, míg Mérában 30 időst gondoznak. – A két otthon munkatársait koronavírustesztnek vetettük alá, minden esetben negatív volt az eredmény. A katonai rendelet előírásainak megfelelően az otthonokban látogatókat nem fogadunk, a munkatársak kesztyűt, maszkot viselnek, és naponta többször is fertőtlenítenek – részletezte az idősotthonokban foganatosított óvintézkedéseket. – Nagyon nehéz volt megoldani, hogy munkatársaink tizennégy napon át az otthonban maradjanak, de végül sikerült. Most már a második csoport tölti tizennégy napos szolgálatát – tette hozzá dr. Sárosi Arthur.

A Siloam Alapítvány által Farnason létrehozott idősotthon igazgatója, Molnár Irma is a személyzet 14 napos szolgálatának megoldását tartotta a legnehezebb feladatnak. – Minden törvényes előírást betartunk, amit a nyolcadik katonai rendelet előír. Az ott dolgozók kesztyűt és maszkokat viselnek, és rendszeresen fertőtlenítenek. Az ajtók elé klórral átitatott lábtörlőket helyeztek el, és a kilincseket is folyamatosan fertőtlenítik – sorolta. – A legnehezebb az volt, hogy megoldjuk a munkatársak két csoportba való elosztását, itteni ellátását. Amikor az első csoport ledolgozta a tizennégy napot, azt mondták, hogy nem volt könnyű dolguk és felajánlották segítségüket arra az esetre, ha a második csoport nem boldogul – mesélte Molnár Irma igazgató. 

Megtudtuk: a farnasi idősotthonban jelenleg 30 idős személyt gondoznak, ám az otthon kapacitása 45-48 személy lenne. Az otthonban dolgozó szakácsnők nem lépnek be abba az épületbe, ahol az időseket gondozzák. Ők egy másik épületben készítik az ételt, majd átviszik és leteszik az ajtó elé.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke megnyugtatásképpen közölte: a megyei tanács hatáskörébe tartozó szociális védelmi intézmények (öregotthonok, árvaházak) alkalmazottait koronavírustesztnek vetették alá. Sőt, most, hogy az alkalmazottaknak 14 napot kell egyhuzamban bent tölteniük az otthonban, a munkatársak csak akkor kezdhetik meg 14 napos műszakjukat, ha koronavírustesztjük negatív lett. Vákár István elmondta: az otthonokban szigorúan betartják a karanténra vonatkozó törvényes előírásokat.