Kampánytrollkodás

Kampánytrollkodás
„Nincs képük hozzá!”, ötlött fel bennem, amikor a főutak mentén kitett reklám pannókat nézegettem, amelyek már hetek óta hirdetik a pártok EP-választási jelmondatait. Közszemlén tehát az idei kínálat, első látásra az tűnik fel: kevés párt meri politikusfotókkal illusztrálni az üzenetet.

A május 26-i európarlamenti választásokat megelőző kampány csak április végén kezdődik, a plakátozás tehát akkortól törvényes, de a jelek szerint a pártokat ez nem zavarja. Annál inkább az Állandó Választási Hatóságot (AEP), amely kénytelen volt jelezni a rendőrségi illetékeseknek a tisztelt törvényalkotó pártok törvényszegését - egyelőre nem sok eredménnyel.

Mindig érdekfeszítőnek tartottam a plakát-műfajt, ahogyan egész választási programot tömörítenek egy-két frappáns mondatba erre szakosodott kampányguruk. Rendszerint rögtön veszem is a lapot, most viszont kicsit tanácstalan vagyok a Szociáldemokrata Párt (PSD) idei üzenetét illetően. A trikolór hátterű plakáton ez a felirat áll: „Románia többet érdemel!” Hogyan? És ezt épp ők mondják? A kormánypárt? Nincs itt valami félreértés?, merül fel bennem. (A törvény mellesleg tiltja a nemzeti színeknek választási célokra való használatát is …) A másik mondat megfejtése már jobban megy: „Hazafiként Európában!” Itt a „hazafi” jelentéstartalma valami ilyesmi: „az első a románok érdeke!”. Másképp fogalmazva: „nem hagyjuk, hogy az EU lekezeljen, nekünk itt aztán mindenbe belédiktáljon, mi kiállunk az érdekeinkért!” Nem is kell több a nyugatiakkal szemben még mindig kisebbrendűségi komplexussal küzdő haza(fi)i választóknak! Kép sehol, Dragneával nyilván nem tanácsos Európára hivatkozni, minden más ismert és valamennyire szalonképes PSD-vel azonosítható jelölt pedig már rég Victor Ponta pártjában várja a feltámadást. (Pontáék különben irtó ötletesen választottak pártnevet: PRO! Emellé már csak hozzá kell csapni valami kis populista mikor mit, és kész is a szlogen. PRO Európa, PRO Románia …)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) plakátja fiatalos, lendületes. Ha akarom trikolór, ha nem akarom, nem trikolór maszatos kislánnyal a középpontban a jövővel, tisztasággal való asszociációra hajtanak, erre van idén nagy kereslet. Ezt a hatást, a (másféleképpen) foltos-sáros Ludovic Orban fotójával nem lehetett volna elérni! Más plakátokon felbukkan a „csúcsjelölt”, Rareș Bogdan listavezető is, gondolom a kislányos, szoft üzenetekre érzéketlen kemény mag számára. A nacionalista megnyilvánulásairól nagy ismertségre szert tevő szókimondó tévés képe mellé munkásharcosan pattogó szöveg társul: „Dragneának lejárt az ideje!”, „Térdre kényszerítjük a PSD-t!”, „Kiszedjük Romániát a sárból!” Van, aki ezt nem érti? Jól beazonosítható ellenség, nemzetféltés, tettrekészség három tőmondatban. És hogy ennek mi köze az EP-kampányhoz? Nagyjából semmi, ez ugyanis már egy másik választásnak az előfutama.

Mint ahogy a Tăriceanuéké is. Az ALDE plakátjain a még mindig fess pártelnök Norica Nicolai EP-képviselő-jelölt társaságában.  Furcsamód Tăriceanu neve fent legalább háromszor akkora, mint Noricáé lent - tiszta sor, az ALDE-nak (is) az EP-választás csak ürügy, elsősorban az elnökválasztásra gyúrnak, a Tăriceanu-Iohannis küzdelemre. „Tiszteletet Romániának Európában!”- valahogy így fordítanám üzenetüket. Decensen semmitmondó, de legalább nem érthető félre, és pláné nem vonja el Tăriceanuról a figyelmet.

Ugyanezen a logikán alapul az USR-Cioloș pártszövetség kampánya is. Dan Barna, a Mentsétek meg Románia Szövetség vezetője, és Dacian Cioloș PLUS-elnök cinkos mosollyal csakazértis hirdeti: „Pénálok (vagyis bűnözők) és tolvajok nélküli politikát!” Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) anno számonkérte Iohannis elnöktől és Kövesi főügyésztől, amiért az ártatlanság vélelmének elvét semmibe véve úgy penálozták-bűnözőzték le a korrupcióval vádolt politikusokat, hogy azok ellen még nem született jogerős ítélet. Bár politikailag nem korrekt, a fogalom azóta „polgárjogot” nyert, azt jelzi, hogy az esetek többségében ártatlanságról beszélni vicc, lazán meg lehet előlegezni a letöltendőt. És hogy Romániában kétféle politikus van: a penálok, és a „maszületett” USR-PLUS képviselői.

A Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártja (PMP) „Románia mindenekfelett!” fantáziátlan szlogenje elvész a többi között, nem így az RMDSZ-é. A Szövetség pragmatikusan és nem csak a magyar szavazók számára érthetően azt hirdeti: „Európai pénzeket a romániai utakra!” Ettől még román voksokat nem fog kapni, de sikerül olyan üzenettel felhívnia magára a figyelmet, amivel a román választó végre egyetért.

A sok üresen kongó jelmondatok kínos kavalkádja idén egy új műfajt gyöngyözött ki magából: a kampánytrollkodást. (Egy kis egészséges hajtás az undorító populizmusban.) Bukarestben, az Obor piac környékén hatalmas molinó hirdeti a PSD-szlogent: „Románia többet érdemel!”. Mire fel a pihent agyú Ponta-párt aláhelyezte a saját transzparensét a következő szöveggel: „Így igaz, ezért légy PRO Románia!” Itt jönnek Cioloșék egy újabb transzparenssel, egyben a slusszpoénnal: „És szavazz az USR-PLUS-ra!” Ennél jobb figyelemfelkeltést ebben a választási üzenetektől és (be nem váltott) ígéretekből tele légkörben, elképzelni sem lehet. Határozottan szellemes. Hülyét csinálnak egymásból. (Belőlünk, persze, már sokkal nehezebben …)