Kampánytempó

Kampánytempó
Elkezdődött a 2020-as év, a hazai belpolitikában körülbelül ugyanott folytatják a pártok, ahol tavaly abbahagyták. Az első nagy téma a gyermeknevelési támogatás, amelyet a parlament tavaly sebtében megduplázott a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezésére, a kormány azonban elhalasztja a hatályba lépését, miután Klaus Iohannis államelnök tegnap sokak meglepődésére kihirdette a jogszabályt.

Az idei év is az irracionális döntéseké lesz, hiszen a pártok továbbra is választási kampányban vannak. A gyermeknevelési támogatás is ennek az áldozata. Kampányban a duplázás mindig jól mutat, emlékszünk ilyen volt 2008-ban a tanári bérek megkétszerezése, ami aztán dugába dőlt, miután kiderült, hogy az államkasszában nincs fedezet ilyen látványos emelésre.

Lehet örülni vagy bánkódni a gyermeknevelési pénz megnövelésének, vélhetően a többség örülne neki, de vannak kritikusok is, akik átlátnak a szitán, puszta kampányfogásnak tekintik a PSD lépését, amit Iohannisnak nem volt bátorsága megtorpedózni. Persze nem vitás, hogy a gyermekek és a szülők több pénzt érdemelnek, a gyermekvállalási kedvet is kell serkenteni, de ezekkel a pontszerű, hirtelen előragadott látványos növelésekkel hosszú távon aligha lehet egyről kettőre jutni.

Ebbe a vitába tenyerelt bele Marosvásárhely hírhedt polgármestere, Dorin Florea, aki se többet, se kevesebbet nem akar, minthogy a munkanélküliek ne vállalhassanak gyermeket. Florea a Marosvásárhelyen és Maros megyében sajátos módon nagy létszámban jelen levő cigányok gyermekvállalási kedvét korlátozná. A húszéves mandátumába beleunt, a közéletből évek óta eltűnt és népszerűsége mélypontján levő polgármester ezzel a bombasztikus nyilatkozattal akart előrukkolni, hogy fényezze magát kissé a nyári önkormányzati választások előtt, hiszen meglehetősen nehéz feladata van, ha újabb, hatodik mandátumot akar sikerrel megpályázni.

Marosvásárhely lakossága nagyon kiábrándult a várost már-már községszintre süllyesztő polgármesteréből és siserehadából. Florea sokat paktált a romákkal, folyamatosan gesztusokat tett nekik, hiszen az elöljárónak a romák elsősorban választási tömeget jelentettek, amelyet jól lehetett irányítgatni, szavazatokat bezsebelni tőlük. A romák mostanra a polgármester fejére nőttek, emellett a város súlyos demográfiai hanyatlásban van, a fiatalok menekülnek Vásárhelyről, így nem csoda, hogy a városban jól látható tömeggé duzzadt a roma közösség. Florea ismeri az egyszerű választó gondolkodását, így cseppet sem meglepő, hogy a közösségi oldalakon aktív választók igen jelentős része helyeselte a polgármester vehemens és antidemokratikus, mondhatni fasisztoid kirohanását. Az egyszerű emberek hangján szólalt meg az elöljáró, aki tudja, hogy ilyen populista nyilatkozattal csak szavazatokat nyerhet. Ez a nyilatkozat is tehát pusztán szavazatszerzésről szól egy olyan közéleti kalandor részéről, aki már jó ideje politikai értelemben beszámíthatatlan.

A demográfiai válság Románia nemzetbiztonsági problémája, ezt minden józan gondolkodású ember tudja. Ugyanakkor a pártoknak halványlila gőzük nincs, hogy mit kezdjenek ezzel a helyzettel, hiszen sem a romák gyermekvállalásának akadályozása, sem a gyermeknevelési támogatás megkétszerezése nem fog demográfiai fellendülést eredményezni. Ez olyan összetett kihívás, amelynek megoldása a magyarországi, sokkal átgondoltabb és összehangoltabb, illetve összehasonlíthatatlanul nagyobb szociális horderejű kormányzati tervek ellenére sem garantált. Gyermekvállaláshoz nem elég egy segélyt megemelni, hanem elsősorban minőségi oktatási, egészségügyi és rekreációs szolgáltatások kellenek, hogy megkönnyítsék a gyermekvállalás nehézségeit. Emellett a mentalitás szintjén is változásoknak kell történniük, mert látjuk Nyugat-Európában, hogy önmagában a jólét sem garantál gyarapodó nemzetet. E hatalmas kihívás előtt a pártok kisstílű kampánytempója semmi jóval nem kecsegtet. Következnek majd az újabb kampánytémák, a problémák viszont maradnak.