Júniusban 2721 lejre nőtt a nettó átlagbér. Mennyire a bruttó?

Júniusban 2721 lejre nőtt a nettó átlagbér. Mennyire a bruttó?
Két hónappal ezelőtt 4527 lejre nőtt az átlagfizetés bruttó értéke, amely májushoz képest 0,7%-os növekedést jelent. A nettó fizetés átlaga 2721 lej, 17 lejjel (+0,6%) több az előző hónaphoz viszonyítva – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közölt adataiból.

„A nettó átlagjövedelem értékének legnagyobb növekedését a kokszgyártás és a kőolaj-kitermelés területén rögzítették (6591 lej), a legkisebbet a szállodai és éttermi szolgáltatásokban (1557 lej)”, mutat rá az INS közleménye.

Összehasonlítva a tavaly júniusi értékekkel megállapítható, hogy a nettó átlagjövedelem 14,3%-al emelkedett. A reálbérek növekedése ugyanehhez az időszakhoz viszonyítva 8,4%-os. Az INS adataiból kiderül, hogy a reálbérek 2018 júniusában 100,6%-os növekedést mutattak az előző hónaphoz képest. 2018 júniusában a gazdasági tevékenységek növekedéséhez az alkalmi prémiumok és a különböző utalványok is hozzájárultak.

A nettó átlagbérek a következő területeken értek el jelentősebb emelkedést:- 19,9% a kiadói szolgáltatások, 18,7% a kokszgyártás és a kőolaj-kitermelés, 12,8% a lemezkiadás területén;- 4,5%-9,5% a számítógépek, illetve az elektronikai és optikai eszközök gyártásában, a vegyi anyagok előállításában, a biztosítási tevékenységekben, nyugdíjalapokban (kivételt képeznek a közszféra szociális biztosításai), a raktározás és a szállítmányozás területein, egyes ipari tevékenységekben, textilgyártásban;- 3%-4% a film- és tv-műsorok gyártásában, a hangrögzítésben, zenei kiadásban, a kereskedelemben, a bőr- és szőrmefeldolgozásban, a szállításipari eszközök gyártásában, autógyártásban, a villamos- és hőenergia, a gáz, a meleg víz, a légkondicionálás szolgáltatásában.

A nettó átlagbérek a következő területeken értek el jelentősebb csökkenést:- 15,2% pénzügyi tanácsadás (kivéve a biztosítások és a nyugdíjalapok kezelését);- 4,5%-9% szénbányászat, fémipar, erdőgazdálkodás, fakitermelés, szennyvízszűrés;- 1,5%-3% vízi szállítás, elektronikai eszközök gyártása, kitermeléssel kapcsolatos tevékenységek, kutatások és fejlesztések.Az INS közleménye arra is rámutat, hogy a közszférában egy hónap alatt enyhén csökkentek a nettó átlagbérek: közigazgatás (-0,1%), egészségügyi és szociális ellátás (-0,1%), oktatás (-1,7%). Ez utóbbi annak tudható be, hogy a nyári vakáció idején csökkennek a pedagógusok juttatásai.