Jóváhagyták az Egyesült Jobboldal Szövetség indulását a választásokon

A legfelsőbb bíróság jóváhagyta kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje összefogásával létrejött Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) megalapításáról szóló megállapodás iktatását – közölte az Agerpres hírügynökség.

Az ADU közleménye szerint a legfelsőbb bíróság helyt adott a fellebbezésüknek, amelyet a Központi Választási Iroda (BEC) korábbi elutasító döntése ellen nyújtottak be. „A legfelsőbb bíróság ítélete is bizonyítja, hogy a BEC korábbi határozatát a PSD által ellenőrzés alatt tartott, demokráciaellenes politikai többség befolyásolta, de az Egyesült Jobboldal Szövetség választásokról való kizárását célzó kezdeményezésük elbukott” – fogalmaztak.

A közlemény szerint a bírósági ítélet azt bizonyítja, hogy a BEC önkényesen zárta ki a választásokról az EDU-t. „Bármennyire is kétségbeesett a Iohannis-rezsim, a törvények egyértelműek. A legfelsőbb bíróság helyesen döntött, akárcsak 2019-ben, amikor Dragnea az USR választási részvételét próbálta megakadályozni. (...) Találkozunk június 9-én” – üzenték a jobboldali szövetséget alkotó pártok vezetői.

A legfelsőbb bíróság kedden érvénytelenítette a a BEC-nek azt a határozatát, amellyel elutasította az ADU megalapításáról szóló megállapodás iktatását. A bírák jogszerűnek ítélték a megállapodást, így az ADU részt vehet a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választásokon. 

A BEC a vasárnapi ülése után jelentette be, hogy elutasította az ADU megalapításáról szóló megállapodás iktatását. A testület azzal indokolta döntését, hogy a pártok nyilvántartásában szereplő adatok szerint a PMP elnöke Cristian Diaconescu, de nem az ő aláírása szerepel az ADU megalapításáról szóló megállapodáson.
Az ADU hétfőn támadta meg a legfelsőbb bíróságon a Központi Választási Iroda döntését.

Az USR elnöke, Cătălin Drulă hétfői közleményében hangsúlyozta, a BEC-nek a PSD kérésére meghozott döntése antidemokratikus, s célja megakadályozni, hogy a három ellenzéki párt szövetségként részt vegyen a választásokon. „Kritikus helyzetben vagyunk, a legfelsőbb bíróság bíráinak vállán nyugszik a demokrácia jövője” – fogalmazott Drulă.