Jótékonysági vásár a Báthory-líceumban

Jótékonysági vásár a Báthory-líceumban
Jóleső érzés töltötte el péntek délután a jelenlévőket, akik részt vettek a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban megrendezett jótékonysági vásáron, amelynek célja a Gondviselés Egyesület megsegítése volt. A második emeleti folyosón és a díszteremben tizenöt kolozsvári oktatási intézmény – óvodák és iskolák – diákjai adták-vették a maguk vagy a család által készített süteményeket, díszeket.

– A kolozsvári iskolások magyar közössége egyformán állt a rendezvény mellé. Nyissuk meg szívünket az elhagyott embertársaink felé a szeretet-szolgálat nyelvén. A közelgő karácsony fontossága az, hogy minden évben szeretet költözik a lelkünkbe – hangoztatta Schuller Hajnal, a Báthory-líceum igazgatója.

Oláh Emese kolozsvári RMDSZ-es alpolgármester üzenetét sajtófelelőse, Buryán Tünde olvasta fel. Az alpolgármester értékelte, hogy a kolozsvári magyar iskolák közössége nyitottan  viszonyultak a Gondviselés Egyesület megsegítéséhez, a vásár megszervezéséhez. Gergely Katalin, a Gondviselés Egyesület elnöke köszönetet mondott a szervezőknek, résztvevőknek, mivel  nem számítottak  ekkora tömegre, segítségre.

 – Bizonyos dolgokat rá kell bízni a gondviselésre. Most pedig a Gondviselés Egyesület igényel egy kis segítséget. Itt vagyunk, segíteni akarunk – buzdította a jelenlevőket Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes.

A művészi műsort a Báthory-líceum elemi tagozatos kisdiákjainak kórusa nyitotta meg (karnagy Márton Szabolcs). Következett a János Zsigmond Unitárius Kollégium elemista tanulóinak népdalköre, amely  karácsonyi kántákat adott elő Bárdos Réka Tekla tanítónő vezetésével.  Az Apáczai-líceum énekkarának előadása (vezényelt Szabadi Ildikó karnagy) után  Ady Endre Karácsony című versét Gyurka Ferenc György, a Brassai-líceum I. osztályos tanulója mondja el. Fodor Amália, a Brassai-líceum 5. osztályos tanulója A sötétség szűnni kezd már című dalt énekelte el. A műsor a Kolozsvári Református Kollégium kórusának (vezényelt Kálló Zsuzsanna karnagy) és a Refi Band Együttes előadásával (együttesvezető Réman Roland) ért véget. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Színház és Film Karának másodéves színészhallgató diákjai (Kalló Júlia, Máthé Barbara és Antal Örs Deli) játszóházat szerveztek a legkisebbeknek.

Az adventi vásáron a következő kolozsvári oktatási intézmények képviseltették magukat: Apáczai-líceum,   Báthory-líceum,  Brassai-líceum,     János Zsigmond Unitárius Kollégium  Kolozsvári Református Kollégium, Ghibu-líceum,  Waldorf Líceum,   Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája,    Talentum Református Általános Iskola, Nicolae Titulescu Általános Iskola, Octavian Goga Általános Iskola,  Csemete Református Magyar-angol Óvoda, Mikó Óvoda, Szent Imre Római Katolikus Óvoda,    Tóközi Református Óvoda. A  kolozsvári magyar tannyelvű  illetve magyar tagozatos oktatási intézmények  mellett a szervezők között volt az RMDSZ Kolozsvári Szervezete és a  Kolozs Megyei Tanfelügyelőség is.

Borítókép és fotók: ROHONYI D. IVÁN