Johannis: aggodalommal tölt el, hogy a termőföldek 30 százaléka nincs román tulajdonban

Johannis: aggodalommal tölt el, hogy a termőföldek 30 százaléka nincs román tulajdonban
Klaus Johannis államfő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a romániai termőföldek nagy hányada külföldi tulajdonban van, ezért olyan törvénykezést javasolt, ami védelmet nyújtana ebben „az igen kényes helyzetben”.

„Rendkívül fontos Románia számára, hogy ki a romániai földek tulajdonosa. Legalábbis most arról értesültem a miniszter úrtól (Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter – szerk. megj.), hogy a romániai a termőföldek 30 százaléka nincs román tulajdonban. Hát engem személy szerint ez az arány aggodalommal tölt el” – jelentette ki az államelnök az INDAGRA mezőgazdasági vásáron megszervezett fórumon.

Meglátása szerint a helyzet rendezéséhez „pragmatikus hozzáállás” szükséges, mivel európai uniós tagállamként „nem zárhatjuk le a határokat, nem izolálhatjuk magunkat”.

„Ám senki nem akadályoz meg bennünket abban, hogy olyan törvénykezést hozzunk tető alá, mi lehetővé tenné a románoknak, hogy ő döntsék el, mi történik Romániában. A szükséges minimum az elővételi jog mindazok számára, akik az államot képviselik, és ha sem az állam, sem a közösség nem akarja megvásárolni az eladásra kínált földterületet, akkor természetesen gondolhatunk arra, hogy továbblépünk, de nem hiszem, hogy ez az út a végtelenségig járható, hiszen arra ébredünk, hogy felmerül a kérdés, kié a föld a talpunk alatt, mert hogy nem a miénk, az biztos. Világos, hogy ebben az igen kényes helyzetben olyan törvénykezés segítene, ami megvéd bennünket, de egyúttal európai is” – összegzett Klaus Johannis.