Jó hangulatú gulyásfőző verseny Nagyenyeden

Jó hangulatú gulyásfőző verseny Nagyenyeden
Másfél évtizedes közösségi hagyományt ápoltak Nagyenyeden a tizenötödik gulyásfőző verseny megszervezésével az elmúlt hétvégén. Kezdetben a szervező a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Ház irányítói a Bethlen-kollégium tornakertjében szervezték meg a gyorsan népszerűvé váló rendezvényt, amely mára már átköltözött a közösségi ház udvarára. A rendezvény kitűnő bizonyítéka annak, hogy a megritkult Fehér megyei magyarság nemcsak a teremben, találkozik szívesen, hanem a szabadban is.

A közösségi ház – egyben RMDSZ-székház – tágas kertjét a megyéből érkezett tizennégy versenyző csapat lakta be, olyan messzi vidékekeről is eljöttek, mint Abrudbánya. A nagy közös bográcsban a vendégek számára is készült a jó magyaros eledelből, a báránypörköltből. Ennek alapanyagát, a két bárányt a csombordiak ajánlották fel. A délelőtt folyamán a helyi bográcsfőző csapatok illetve a vendégcsapatok tagjai kölcsönösen kóstolgatták egymás főztjét, ami mellé nyomtatónak sör vagy egy-egy jó kis enyedi vagy csombordi bor is akadt.

A hangulat egyre fokozódott, miközben a titkosan kijelölt zsűri értékelte a beadott mintákat. A legjobban végül a felvinciek, az abrudbányaiak és a gyulafehérváriak szerepeltek, nem hiába utaztak a verseny helyszínére. Díjként okleveleket (első három helyezett), valamint ajándékba hagyományos bográcsokat (üstöt) és vizes vödröket kaptak a csapatok és természetesen sok-sok dícséretet.

A díjakat Nagy Zoltán Fehér megyei RMDSZ-elnök személyesen nyújtotta át. Utána estig folytatódott a jó hangulatú mulatság, amelyen egyre csak nőtt a kóstolgatók száma, akiket nemcsak gulyással, de egy Fehér megyei vállalt jóvoltából ingyen fagylaltal is megkínáltak.