Bakó

Botond

Kőrösi Csoma Sándorról, Nagyenyed talán legnevesebb vándoráról és tudósáról mutattak be könyvet a Bulgakov Kávéház teraszán, a 11. Kolozsvári Magyar Napok utolsó napján. Életének eseményeit, eredményeit nagyon sokan feldolgozták már, a napokban bemutatott kötet címe Kőrösi Csoma Sándor az újabb kutatások tükrében. A Hargitai kiadóhivatal gondozásában, 2019-ben megjelent kötetet Molnár Vilmos válogatta és szerkesztette, őt kérdezte Boros Lóránd néprajzkutató, a szervező Almásy László Kultúrtörténeti Kör megálmodója.
Közhír
Nagyenyeden - de nemcsak itt, egy idő óta mély csend van, de nem az Áprily Lajos rímeinek értelmében. „Enyedi csend – te régi, drága, tiszta, reád gondoltam és áldottalak.”
Máskép(p)
Mindenkiben él a vágy, hogy segítsen a szegény sorsúakon. Az utcai adakozás, vagy a becsengető kéregetők támogatása valamennyit könnyíthet ugyan a lelkünkön, de sajnos sosem lehetünk biztosak abban, hogy adományunk jó helyre kerül-e. A Nagyenyedi Máltai Szeretetszolgálat viszont néhány éve nagyon sok szegény ember számára biztosítja a napi betevőt a városban és környékén. A jótékonysági bál megszervezésével az ehhez szükséges pénzforrás egy részét igyekeznek összegyűjteni.
Közhír
„ Fáradt, kedves, öreg kezek! / Kérlek szépen, pihenjetek!” /Annyi mindent megtetettek! / Pihenjetek s öleljetek! … (Deli Enikő: Kezek)
Közhír
Nagyenyeden a Bethlen-kollégiumban 521 tanuló kezdte meg tanulmányait az iskola szépen felújított termeiben. A reggel 9 órára felsorakozott diákság és a tantestület előtt egyszerű, sallangmentes ceremónia zajlott. A meghívott vendégek között jelen volt Iulia Adriana Oana Badea polgármester, Lőrincz Helga alpolgármester, Ladányi Árpád megyei RMDSZ elnök, Gudor Kund Botond református esperes és Bercea Silviu a helyi rendőrség részéről. Az idei Petőfi programosokat is bemutatták Komáromi Kristóf és Kádár Kata személyében, akik sokat segítenek majd az óránkívüli tevékenységek szervezésében.
Közhír
Az iskolai tanév utolsó nagy szabadtéri eseménye a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium hagyományos tornavizsgája volt, amely idén is már a Fehér Megyei Magyar Napok rendezvényeinek részét képezi.
Közhír
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum, magyar nyelvű elemi általános és líceumi tagozattal működik. Nevét a „diákbarát püspökről” kapta, aki nagy megértéssel és segítőkészséggel fordult neveltjei gondjai felé. Akadnak szellemiségének mai utódai is. Idén 20 végzős tanuló fiú ballagott május 29-én, szerdán, Dimén Erika magyar szakos osztályfőnök vezetésével. Az ünnepség időpontja a pápalátogatás miatt volt ilyen korai.
Közhír
A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban idén négy osztály nyolcvan tanulója végzett és ballagott június első napján, szombaton. Meghatottan vettek részt életük nagy eseményén a friss véndiákok, akik még nem is olyan rég voltak kis-, majd nagydiákok.
Közhír
Első alkalommal szerveztek Reneszánsz Bethlen napot május 18-án, szombaton a Bethlen Gábor Kollégium díszteremében. A változatos program, a reneszánsz hangulat beváltotta a hozzáfűzött reményeket, sikerült meglepnie a diákokból, tanárokból és városi érdeklődőkből álló közönséget. A nosztalgiázó emlékidéző beszélgetésekbe a diákok mellett, aktív és nyugdíjas tanárok is bekapcsolódtak. A történelem szakos Galambfalvi Angyalka és a magyar szakos Gábor Ella vállalták a főszervezői szerepkört, a műsorvezető pedig Oniga Kriszta tízedikes diáklány volt.
Közhír
A Máltai Szeretetszolgálat nagyenyedi fiókszervezetének vezetője és önkéntesei nevében kaptuk a meghívót arra az évente ismétlődő eseményre, amit szimbólikusan az „ölelés napjának” neveztek el.
Közhír
A Bethlen Gábor Kollégium évnyitóján az udvar fejedelmi szobrai mellett 594 diák sorakozott fel, továbbá a tantestület, a szülők, érdeklődők; a vendégek közül kiemelendő Iulia Oana Badea Despina helyi polgármester, Ladányi Árpád megyei RMDSz elnök, Gudor Botond református esperes, Deák Székely Szilárd Levente megyei RMPSz elnök, Liviu Sorin, a tanfelügyelőség megyei adminisztrátora.
Közhír
Él és virágzik a Nagyenyed–Soltvadkert, a Bethlen Kollégium és a Soltvadkerti Kossuth Lajos Általános Iskola 20 éve létesült kapcsolata. Augusztus 29. és szeptember 2. között a két iskola jubileumi, ünnepi találkozója zajlott Nagyenyeden a kollégiumban és Székelyföldön.
Közhír