Január elején kezdődik a Kolozsvár–Biharpüspöki vasútvonal felújítása

Szakaszonként zárják le a vonatforgalmat, autóbuszok közlekednek majd

Január elején kezdődik a Kolozsvár–Biharpüspöki vasútvonal felújítása
A Román Vasúti Társaság (CFR) infrastruktúra-hálózattal foglalkozó ügyosztályától a Szabadság által igényelt és megkapott információk szerint a Kolozsvár–Biharpüspöki szakaszon január elején kezdődnek a rendkívül átfogó korszerűsítési és villamosítási munkálatok. Roberta Cătănescu, a CFR szóvivője hozzátette: a tervezőkkel és a kivitelezőkkel kötött szerződések alapján a 166 kilométeren zajló munkálatok előreláthatóan 2026-ban érnek véget, ekkor viszont a szerelvények akár 160 kilométer/óra sebességet is elérnek majd. Tudatta azt is, hogy a nagyszabású, európai alapokból finanszírozott beruházás hozzávetőlegesen 9,36 milliárd lejbe kerül, a szerződést pedig még tavaly novemberben látta el kézjegyével Ion Simu Alexandru, a Román Vasúti Társaság vezetője és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter. Hozzátette: a munkálatok idején vonatpótló autóbuszok közlekednek majd a kisebb települések illetve Kolozsvár és Nagyvárad között.

A hosszadalmas tervezést követően a kivitelezési szerződést még tavaly november elején látta el kézjegyével Ion Simu Alexandru, a Román Vasúti Társaság vezetője és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter, ám az azóta eltelt majdnem egy év alatt nem sokat lehetett hallani arról, hogy ténylegesen mikor kezdenék el a munkálatokat, azaz a Kolozsvár – Bánffyhunyad – Nagyvárad – Biharpüspöki vasútvonal felújítását és villamosítását. A Román Vasúti Társaság (CFR) infrastruktúra-hálózattal foglalkozó ügyosztályától kapott információk szerint ennek idejére a 166 kilométeres szakaszt lezárják, Erdély fővárosa és a határmenti település között vonatpótló autóbuszok közlekednek majd.

Roberta Cătănescu, a CFR szóvivője lapunkkal azt is közölte, hogy a rendkívül átfogó infrastrukturális beruházás előreláthatóan 2024 januárjában kezdődik.

Elhanyagolt vasúti közlekedés

Kétségtelen, hogy az 1989-es forradalmat követően a vasúti infrastruktúrát az egymást követő kormányok mostohagyermekként kezelték: míg az évtizedek során a közlekedési tárca a közúti hálózatot valamennyire karbantartotta, javította és fejlesztette, addig a vasutat szinte teljes mértékben elhanyagolta.  Az évtizedek során emiatt a vasúti hálózat elavult, mi több, sok helyen veszélyessé vált: nyáron például több szakaszon a Román Vasúti Társaság illetékeseinek sebességkorlátozást kellett bevezetniük annak érdekében, hogy a vasúti sínek felmelegedése és torzulása, valamint elmozdulása miatt ne kerüljön sor balesetre.

Legalább 30 évvel ezelőtt gyártott szerelvények is közlekednek

Az évek során néhány rendkívül rossz állapotban lévő hidat megjavítottak vagy felújítottak ugyan, ám sok helyen továbbra is a második világháború utáni évtizedekben épült viaduktok szolgálták ki a vonatokat. Ugyanakkor több tucatnyi állomást felújítottak és elkezdődött néhány szakasz felújítása, ám a Kolozsvárt Biharpüspökivel összekötő szakaszt ezek nem érintették. Ennek felújítása és villamosítása talán a legnagyobb ilyen jellegű infrastrukturális beruházás. Ugyanakkor tudomásunk van arról, hogy a Kolozsvár–Aranyosgyéres szakaszon egy lengyel érdekeltségű vállalat különböző műszaki méréseket végez annak érdekében, hogy a kivitelező majd ennek a fővonalnak a megújításához is hozzálásson.

Szijjártó Péter is kiállt mellette

A Kolozsvár – Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítése és villamosítása politikai szándéknyilatkozatok szintjén már évekkel ezelőtt több ízben felmerült.

Amint azt az Indóház vasúti magazin megírta, a Hungrail szervezésében zajló Magyar Vasút 2017 konferencián jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, hogy magyar–román együttműködés keretében nagysebességű vasúti kapcsolat létesül Budapest és Kolozsvár között. Az előző napon Kolozsváron tárgyaló tárcavezető a részletekről nem beszélt, de annyit megosztott a nyilvánossággal, hogy a román fél kérésére ez nem elszigetelt vasútüzem lenne, hanem egy majdan megvalósuló Budapest–Bukarest gyorsvasút első szakasza.

Ezt követően Szijjártó Péter és Teodor Meleşcanu külügyminiszterek 2018. januárban már a 450 kilométeres Budapest–Kolozsvár szuperexpressz vonat létrehozásáról tárgyaltak. A tárcavezetők a TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetésről beszéltek, legalább 160 kilométeres átlagsebességgel Budapest és Kolozsvár között. Răzvan Cuc akkori román szállításügyi miniszter ennek kapcsán arról beszélt, hogy elkészült a megvalósíthatósági tanulmány a Kolozsvár és román–magyar határ közötti vasútvonal korszerűsítésére.

A Budapestet Bukaresttel összekötő gyorsvasút Orbán Viktor és Marcel Ciolacu júliusi, bukaresti találkozóján is szóba került.

Az economedia.ro ekkor emlékeztetett rá, hogy a román szállításügyi tárca 2022 tavaszán két változatot javasolt nyomvonalként. Az első 590 kilométeres hosszú volna, Pitești, Nagyszeben, Kolozsvár és Nagyvárad városokat érintené, s egy teljesen új pálya megépítését feltételezné. A második elképzelés szerint a két főváros közti gyorsvasút részben a már létező, korszerűsítés alatt álló vasúti infrastruktúrát használná Brassó és Arad vagy Kolozsvár és Biharpüspöki között. Szakemberek szerint az elképzelés vágyálom, a teljes költségek ugyanis több mint 7 milliárd euróra rúgnának.

Január elején kezdődnének a munkálatok

Annak érdekében, hogy megérdeklődjük, mikor kezdődnek a munkálatok, és hány szakaszban zajlanak, a Román Vasúti Társaság képviselőihez fordultunk.

Roberta Cătănescu, a CFR szóvivője lapunkat arról tájékoztatta, hogy az összesen 166 kilométeren végzendő korszerűsítési és villamosítási munkálatokat négy szakaszra osztották, és ezeket más-más kivitelező cég végzi majd; az első szakasz a Kolozsvár–Egeres, a második az Egeres–Kissebes, a harmadik a Kissebes–Élesd, a negyedik pedig az Élesd–Biharpüspöki.

A nagyszabású munkálat finanszírozása vissza nem térítendő uniós pénzalapokból, az országos helyreállítási tervnek (PNRR) a vasúti infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozó programja keretében történik.

Hamarosan zöld jelzést kapnak az átfogó munkálatok (Rohonyi D. Iván felvételei)

A projekt magában foglalja 33 vasúti híd és 210 híd korszerűsítését, 5 vasúti alagút felújítását, 75 vasúti átkelő korszerűsítését, továbbá a vasútállomások korszerűsítését, valamint új utasforgalmi ingatlanok felépítését több megállóhelyen, köztük például Nagyváradon.

Nemrég az economica.ro gazdasági portál közölte: az Egeres–Kissebes közötti vasútvonal korszerűsítésére kiírt pályázatot 1,5 milliárd eurós ajánlatával a Rail Works elnevezésű cégtársulás nyerte. A korszerűsítés következtében a személyszállító szerelvények 160 kilométeróra, míg a tehervonatok 120 km/óra sebességgel közlekedhetnek majd Nagyvárad és Kolozsvár között. A szerződés szerint a kivitelezésre a cégnek 42 hónap áll rendelkezésére.

A szóvivő közölte: jövő év januárjától az Egeres–Kissebes szakaszon (kettős sínpár), illetve a Kissebes–Élesd (egy sínpár) szakaszon teljesen lezárják a vasúti forgalmat.

– Január elsején mind a négy szakaszon munkálatok zajlanak majd. Fontos megjegyezni, hogy 2024 elejétől a Kolozsvár–Egeres szakaszon egy vágányon közlekednek majd a vonatok. Ugyanakkor az Egeres–Bánffyhunyad szakaszon az utasokat autóbuszokkal szállítjuk majd – jegyezte meg.

Lapunkkal tudatta azt is, hogy a teherforgalmat más útvonalon valósítják meg.

Elkészül a Törökvágásnál a felüljáró

Ismeretes, hogy a közúti közlekedés szempontjából évtizedek óta fájó pont a Törökvágásnál lévő vasúti átkelő, ahol naponta többször leengedik a sorompót, az autósoknak hosszú perceket kell várakozniuk, amíg elhaladnak a vonatok.

– A vasúti felüljáró felépítése a Kolozsvár–Egeres szakasz felújítási és villamosítási munkálatainak a részét képezi – tudatta a szóvivő.

Látványterv

Emlékezetes, hogy a kolozsvári városháza évekkel ezelőtt nekilátott a megvalósíthatósági terv és a kivitelezési projekt meglicitálására, ám a Román Államvasutakkal történt egyeztetés során kiderült: a Kolozsvár–Nagyvárad szakaszon végzendő munkálatok során kellene kivitelezni ezt az objektumot.Azóta egy ingatlanfejlesztési projekt kapcsán megjelent néhány látványterv a vasúti felüljáróról, de éppen a szomszédos telekre tervezett jókora tömbházak láttán a közösségi hálókon felütötte fejét az aggodalom, hogy nem fogja megoldani a forgalmi dugókat. Most már úgy tűnik, hamarosan választ kapunk erre a dilemmára…

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Határrendőröket sebesítettek meg migránsokat szállító embercsempészek szerda hajnalban egy rajtaütés során, a hatóságok több figyelmeztető lövést is leadtak – közölte az Agerpres hírügynökséggel a román határrendészet temesvári regionális parancsnoksága. 

Belpol