Izrael ellen honosított játékossal

Izrael ellen honosított játékossal
A női kosárlabda Európa-bajnokság (EuroBasket Women 2017) selejtezők ötödik fordulója keretében a H-csoportban szombaton este nyolc órakor román válogatott Izrael nemzeti csapatát fogadja a kolozsvári új sportcsarnokban (a találkozó az RTV2 tévéadón is élőben követhető). Az előzetes sajtótájékoztatón Sonia Ursu, Gabriela Mărginean, a „Sasok” csapatkapitánya, Miroszlav Popov szövetségi kapitány, Ashley Janeen Walker honosított játékos, valamint Traian Racu csapatmenedzser szólt az esélyekről.

A csoportban Törökország vezeti 7 ponttal, Izrael és Románia 6–6 ponttal követi, sereghajtó pedig Bosznia-Hercegovina 5-tel. Tel-Avivban azonban Románia nyert 78:77-re. A négyesből a csoportelső jut tovább biztosan, de továbbléphet a hat legjobb csoportmásodik is.

Gabriela Mărginean csapatkapitány sorsdöntőnek nevezte a találkozót, az izraeli sikert szeretné megismételni. „A továbbjutás a csapat minden tagja nagyon várja” – nyilatkozta. Ursu megtisztelésnek érez minden esélyt, amely során Romániát képviselheti, várja a sikert, de fontosnak tartja a „hatodik játékos”, a közönség jelenlétét és biztatását.

Traian Racu csapatmenedzser felelevenítette, hogy kilenc hónappal korábban a sajtó afelől érdeklődött, hogy Romániában lesz e honosítás – akkor az igen válasz mellett nevesítés nem történt. Most viszont fontos debütálás várható a szombati meccsen: a színes bőrű Ashley Janeen Walker (a képen) – akit társai már Gianinának becéznek – első válogatottságát jegyzi majd. A Târgoviştei MSC légiósa, az amerikai Stockton (Kalifornia állam) városában született játékos azt nyilatkozta, hogy reméli, hogy segíteni tud a csapatnak a győzelem érdekében. A főleg védelmi feladatokat ellátó kosaras külön kiemelte, hogy más lesz a pályára lépnie, mint mikor csak egy klubcsapat szurkolói biztatják, míg most, hogy egy egész nemzet szurkol neki majd. Szobatársa, Mărginean tanította már néhány román szóra (a „schimbare” és a „hai România” már jól megy), a himnuszt viszont még nem tudja, még csak négy napja van a kolozsvári edzőtáborban. Walker nem hinné, hogy az számítana, hogy idegenben nyertek, hanem, hogy a kolozsvári környezetben jól érzik magukat és jól fognak teljesíteni.

A szerb mester arról szólt, hogy egyértelmű a célkitűzés: győzni kell. A lányok energiával feltöltődve vágnak neki a találkozónak, a felkészülési meccsük is jól sikerült. „Nehéz lesz, mint minden selejtezőmérkőzés, de egyszerű megoldásokat kell keresnünk, védelemben és támadásban is jól kell teljesítenünk” – zárta szavait Popov.

A keretből két játékos sérüléssel bajlódik, ezért nem biztos, hogy Claudia Pop és Florina Paşcalău pályára lép szombaton, viszont cseréik is megbízhatóam teljesítettek.

Végezetül Ömer Tetik török üzletember, a Transilvania Bank vezérigazgatója, a válogatott fő támogatójaként megragadta az alkalmat, és óriáscsekkel díjazta a jelenlevő Ursut és Mărgineant, továbbá Anca Şipoşt és Andra Haast, akik tagjai az Európa-bajnoki ezüstérmet szerezett román csapatnak 3 x 3-as kosárlabdában.