Ismét a Sepsi nyerte a Szuperkupát

Ismét a Sepsi nyerte a Szuperkupát
Történetének negyedik trófeáját megszerezve a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK nyerte meg szombaton a Román Szuperkupát, megvédve címét. A székely együttesnek bő egy év leforgása alatt ez volt a negyedik trófeája, miután idén a Román Kupa döntőjében is sikerült a címvédése. A szombat esti találkozó egyben évfordulót jelentett a hazai labdarúgás történetében: egy éve vezették be a videóbírót.

A ploieşti-i Ilie Oana Stadionban mintegy hétezer néző előtt rendezett, a hét végén kezdődő hazai élvonalbeli fociidényt felvezető szombat esti mérkőzés első 45 perce jó iramú labdarúgást, olykor magyarellenes rigmusokat, továbbá kevés gólhelyezetet hozott. A félidő legnagyobb lehetőségét a Sepsi hagyta ki, amikor a 44. percben Pavol Safranko alig öt méterről Marian Aioani konstancai kapusba lőtt.

Térfélcsere után hamar összejött a gól: a bajnok hazai térfélen vesztett labdát, amely gyorsan a jobb oldalra, Denis Ciobotariuhoz – Liviu Ciobotariu edző fiához – került, akinek beadását a túloldalon érkező Ion Gheorghe mintegy hat méterről fejelte kapuba. Mint a 23 éves labdarúgó utólag elmondta, emlékezete szerint ez volt pályafutása első fejesgólja.

A találat megzavarta a bajnokcsapatot, de Marius Ştefănescu és Cosmin Matei ezt nem tudta kihasználni: próbálkozásaikat Aioani kapus védeni tudta. A kupagyőztes sepsiek ezután beálltak védekezni, ami végül jó taktikának bizonyult: a tengerpartiak egyetlen komoly helyzetét – Denis Alibec 83. percbeli szabadrúgását – Niczuly Roland hárítani tudta, így a Cristiano Bergodit  nyáron váltó Liviu Ciobotariu első hivatalos mérkőzésén bajnokveréssel mutatkozott be.

A Farul a vártnál szerényebb játékot mutatott: a fentebb említett szabadrúgást leszámítva a mérkőzés során egyetlen, a kapu felületét eltaláló rúgása sem volt.

A Sepsi nyertes csapata: Niczuly – D. Ciobotariu, Bălaşa, Ninaj, Oteliţă (69. perc Oroian) – J. Rodriguez, Păun – M. Ştefănescu (85. perc Damascan), C. Matei (79. perc Aganovic), I. Gheorghe (69. perc Dumitrescu) – Safranko (79. perc Rondón).

A találkozót Andrei Florin Chivulete vezette, egyik partjelzője a zilhai Tunyogi Ferencz volt.

Végeredmény: Konstancai Farul–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 0–1 (gól: I. Gheorghe 47.).

A tengerpartiakra szerdán már újabb erőpróba vár: a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében a Sheriff Tiraspol lesz az ellenfelük – a Konfrencia-ligában érdekelt OSK csak a második selejtezőkörben, július 27-én lép pályára a nemzetközi porondon, a CSZKA Szófia ellenében. A hét végén kezdődő Szuperligában a Sepsi pénteken a Bukaresti Rapid vendége lesz, míg a Farul szombaton Nagyszebenben játssza le az idény első bajnokiját a Hermannstadt ellenében.

A Sepsi tavaly, majdnem napra pontosan egy éve a Kolozsvári CFR-t győzte le a Szuperkupa-döntőben 2–1-re – a hazai labdarúgás történetében az volt az első találkozó, amelyen videóbírót használtak. Az évforduló alkalmából a szakszövetség által összeállított statisztika rámutat: az elmúlt idény 322 mérkőzése közül 318-an használták a videóbírót, és 1368 alkalommal végeztek ellenőrzést a VAR-szobában, ezek nyomán 126-szor javították ki az eredeti bírói döntést – a vizsgált esetek több mint 60%-a büntetők megadására/meg nem adására vonatkozott.

Borítókép: Facebook/osksepsi