Iskolai Covid-tesztek „kilóra” Nagyenyedtől Szamosújvárig

Nyálcseppenős miniszteri oktatóvideókkal próbálják menteni a helyzetet

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” Nagyenyedtől Szamosújvárig
Az abszurditás határát súrolja az iskolai Covid-tesztek ügye. Miután hosszas huzavona után végre megérkeztek az iskolákba, és valahogy az is tisztázódott, hogy lehetséges a diákok otthoni tesztelése, most kiderült, hogy a szülők nincsenek elragadtatva az ötlettől. Ráadásul a tesztek korántsem egyéni csomagokban érkeztek az iskolákba, hanem úgymond „kilóra”, 25/50-es darabokban. Vagyis a tanító, a matektanár vagy a takarítószemélyzet, esetleg a mindenes ötféle csomagból rakja össze az egyéni tesztkészleteket... A tanügyminiszter kutyaszorítóba került, mert nem tudott arról, hogy így érkeznek a tesztek, s most magyarázkodhat. Amit egészségügyis kollégájával együtt meg is tesz, sőt videókban kétbalkezeskedve, de annál kedélyesebben bemutatja: 10 másodperc a tesztkészlet összecsomagolása, és kevesebb mint egy perc a teszt elvégzése. Az iskolákban lassan már nem is tiltakoznak, a szabadnapok alatt miniszteri útmutató nélkül is összerakták a teszteket.

Szülői szövetség: ki garantálja a sterilitást?

Szorult a nyakkendő sok hivatalosság inge fölött a napokban, amikor szembesültek azzal, hogy az iskolákba végre kiosztott Covid-gyorstesztek korántsem egyéni csomagokban érkeztek, hanem komponensenként 25/50-es csomagokban. Egy tesztnek öt alkotóeleme van, ezek mindegyike más-más csomagban hever, vagyis a diákok számára el kell készíteni az egyéni készleteket. Lehetőleg úgy, hogy a sterilitás ne sérüljön – amivel kapcsolatban hatalmas kétségek merültek fel a nyilvános térben.

Az Edupart Országos Szülői Szövetség jelezte, hogy a sterilitással kapcsolatos kételyek még azokat a szülőket is eltántorítják a teszteléstől, akiket egyébként nem zavart, hogy a gyerekeiket tesztelni kell. És ők egyébként nincsenek túl sokan az Avangarde 890-es mintán végzett telefonos közvélemény-kutatásának adatai szerint: az iskolák nyitvatartása érdekében a szülők 6%-a tartja szükségesnek a gyerekek otthoni tesztelését, 16%-a az iskolai tesztelést – azaz a szülők mintegy ötöde véli hasznos intézkedésnek magát a gyorstesztelést. Annyit meg kell jegyeznünk, hogy a kérdés nem célirányos volt, vagyis nem azt kérdezték konkrétan a szülőtől, hogy támogatja-e vagy ellenzi az otthoni/iskolai tesztelést, hanem arról érdeklődtek, milyen feltételeket tart szükségesnek a fizikai jelenléttel zajló oktatás fenntarthatósága érdekében. A válaszok viszont jól jelzik a diákok tesztelését támogatók számával és arányos megoszlásával kapcsolatos tendenciát. A szülői szövetség azt is megkérdőjelezi, hogy a szállítási és tárolási folyamat során minden esetben sikerül biztosítani a megfelelő feltételeket, azaz legalább +2 Celsius-fokot.

A tanügyi szakszervezetek a tesztvásárlásra irányuló közbeszerzési eljárás követelményeit összeállító romániai gyógyszerügynökséget szólítják fel arra, hogy egész sor kérdésben nyilatkozzon, többek között arról is, hogyan lehet biztosítani a higiéniai követelmények érvényesülését a nem egyénileg csomagolt tesztek esetében. Aggódnak, hogy a bizalomvesztés miatt sokan inkább mellőzik a tesztek használatát, és ez a káosz meghiúsítja az egész kezdeményezést.

Tanügyminiszter: 10 másodperc az egész

Közben Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter videókkal bizonygatja, hogy az egyéni tesztkészlet összeállítása egyáltalán nem bonyolult. A hitelesség kedvéért az egyik videóban a bukaresti főtanfelügyelő asszonnyal együtt összeállítják a csomagokat, Cîmpeanu kijelenti, hogy a művelet nem tarthat 10 másodpercnél tovább – igaz, ők csak egy diák tesztjét készítették elő, nem hétszázét vagy ezerét. Az egészségügyi miniszter figyelmeztet, hogy lehetőleg egy tiszta papírlapra helyezzük a köpet begyűjtésére szolgáló tégelyköteget – amiről ezen a ponton kiderül, hogy korántsem műanyag, hanem papírból készült... Mellé aztán zacskónként ki kell helyezi a teszt többi alkotóelemét, azok mindegyikéből 2-2 darabot csomagolnak egy diák számára. Készült egy másik videó is, itt a csomagoló személynek már csak a – szigorúan gumikesztyűs! – kezeit látjuk. Az a bizonyos tiszta papírlap, amire helyezni kellene a kiosztandókat, nincs sehol, a kibontott zacskóból az asztalra lóg a pipetták vége – bízzunk abban, hogy az asztalt fertőtlenítették előtte.

A tanügyminiszter és az egészségügyi miniszter videón mutatja, milyen „egyszerű a tesztelés”

További oktatóvideók is vannak ám, ezekben a miniszterek bemutatják, hogyan kell a teszteket elvégezni. A hangsúly itt is azon van, hogy a procedúra rendkívül egyszerű. Az első videón az egészségügyi miniszter egy tízéves statiszta segítségével megtanítja kollégájának az eljárást, a másikon már a kellően tájékozott tanügyminiszter maga tesztel. Ha túltettük magunkat azon, hogy a köpet begyűjtése egy apró, borítékszerű papirosba történik (átázik, használat után kifolyik belőle a maradék nyál), amit a miniszter kesztyűs kézzel belenyúlva nyit ki, a procedúra valóban nem igényel atomfizikai képzést, de némi odafigyelésre azért szükség van. Nézzük a második videót, ahol a tanügyminiszter bemutatja nekünk a tanultakat. A papírból pipettával kiveszi a nyálmintát. A pipettával a kezében eltávolítja a fémfóliát a kúpszerű műanyag tölcsérről, amelybe a reagensre kell juttatni 3 csepp nyálat, és amihez két kézre van szükség, ugyanakkor a tölcsér nem állítható az asztalra, elborulna. Közben sikerül megnyomnia a pipettát is, amiből egy kis nyál azonnal az asztalra cseppen. Rutinos közszereplőként nem akad fenn ezen az apróságon, ráhelyezi a tölcsérre a csepegtető dugót, kissé összenyomkodja a kúp csúcsát, hogy az anyag összevegyüljön, majd hármat cseppent a tesztkazettára. Innen már tényleg gyerekjáték, csak 15–30 percet kell várni az eredményre. Bár az elcseppenés nem könnyen észrevehető, talán mégis bölcsebb lett volna újravenni a promóvideót. (Kerekes Edit)

Mindeközben az iskolákban...

...a jelek szerint beletörődtek, hogy meg kell oldaniuk a tesztek egyéni csomagolását, helyenként már a hosszú hétvége alatt elvégezték. A miniszter igyekezett ezt szabadnapok ígéretével kompenzálni.

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban csütörtök délután állították össze az egyéni tesztcsomagokat, a sterilitást megpróbálják gumikesztyű és maszk viselésével biztosítani. A kollégium nagyenyedi és ingázó diákjai otthon tesztelnek, a bentlakó diákok tesztelése a szolgálatot teljesítő nevelők irányításával zajlik majd – a tanulók egyénileg végzik el a tesztet, a nevelők összesítik az eredményeket és kitöltik a szükséges nyomtatványokat. Pozitív eredmény esetén a tanulót elkülönítik és értesítik a szülőket. Szőcs Ildikó igazgató szerint a probléma a keletkező szemét elhordása körül jelentkezik: az iskola köthet speciális szerződést, de az otthoni tesztelésekkor keletkező szemét esetén nem hiszi, hogy van megoldás. Az otthon végzett tesztelés negatív eredménye esetén a szülők kitöltött nyomtatványt küldenek be a diákkal az iskolába, ha az eredmény pozitív, akkor a kitöltött nyomtatványról fényképet küldenek az osztályvezetőnek, aki a pozitív esetekről értesíti a kinevezett felelőst. Pozitív eredményű otthon tesztelés esetén a tanuló nem megy iskolába, ha nem végeznek PCR-tesztet, vagy ha annak eredménye is pozitív, 14 napos karantén következik, az érintett osztály pedig a rendelkezések értelmében online/hibrid oktatásra tér át. (K. E.)

A Kolozsvári Református Kollégium vezetőtanácsa úgy döntött, hogy a szükséges nyálteszteket a szülők végezzék el otthon – tájékoztatta lapunkat Török Zoltán. Az iskolaigazgató úgy vélte, megfelelő időkeretben szinte lehetetlen lett volna elvégezni a tanintézményben a tesztelést a kollégiumba járó gyermekek magas létszáma miatt. Török Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolához három bentlakás is tartozik, itt a kollégium orvosnője és két asszisztense látják majd el ezt a feladatot. Az igazgató elmondta: mivel a minivakáció miatt nem tudták kiosztani a teszteket a tanulóknak, ezért gyakorlatilag hétfőtől kezdik el ezeknek az elvégzését. Török Zoltán beszámolt arról, hogy a szülők megkapják a megfelelő útmutatókat a teszt elvégzéséhez. Kiemelte ugyanakkor, ha ennek eredménye negatív, nem látja értelmét, hogy ezt a szülők jelentsék a pedagógusoknak. Török Zoltán szerint csak a pozitív eredményt kell jelezni a tanítóknak vagy az osztályfőnököknek, akik majd megteszik a további lépéseket a járványügyi előírásoknak megfelelően, ahogyan eddig is eljártak. Az igazgató bízik abban, hogy a kollégiumban nem lesznek különösebb gondok az elkövetkező időszakban. Egyrészt Kolozs megyében és Kolozsváron csökkent a fertőzöttségi arány, másrészt az iskola tanszemélyze­tének és alkalmazottainak körében közel 90 százalékos az oltottsági arány, a diákok esetében is 60 százalék körülire tehető. (P. A. M.)

Vörös Alpár, az Apáczai Csere János igazgatója arról tájékoztatott: az iskolában pénteken fogják kiosztani a gyerekeknek a készleteket, a teszteket hétfő, illetve csütörtök reggel kell elvégezni. Negatív eredmény esetén a szülő kitölt egy nyomtatványt, amivel a gyerek jelentkezik az iskolában. Ha a teszt pozitív, a diák természetesen otthon marad. Ebben az esetben PCR-teszt elvégzése ajánlott, amelynek sokkal nagyobb a megbízhatósága. Kérdésünkre, hogy pozitív PCR-teszt esetén az illető osztály azonnal áttér-e online oktatásra, Vörös Alpár elmondta: nem minden alkalommal ez az eljárás. Több olyan esetük is volt, hogy a diák, akinél a fertőzést végül kimutatták, már a tünetek megjelenésekor otthon maradt. Ha eltelt legkevesebb öt nap azóta, hogy a tanuló nem érintkezett az osztályközösséggel, diáktársainak nem kell áttérniük az online oktatásra. (Sz. K.)

Szamosújváron a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban csütörtökön az osztályfőnökök elkészítették az egyéni tesztcsomagokat a nagyobb diákok számára – fertőtlenítőszer, kesztyű és maszk használatával –, Fodor Emőke tanító arról tájékoztatott, az elemistáik pakkját pénteken állítják össze. Az egyéni tesztkészletekhez az iskola vásárolt zacskókat. Az intézmény úgy döntött, a szamosújvári lakhelyű diákok otthon végzik el a teszteket, a bentlakó diákok esetében pedig a negyven 5–8. osztályos diákot az asszisztensnő, az éjjeli pedagógus és az osztálynevelők segítségével tesztelik, a 9–12. osztályosok (összesen 72-en) öntesztelnek. (K. E.)