Iordache: ma nyilvános vitára bocsátunk egy törvényt

Iordache: ma nyilvános vitára bocsátunk egy törvényt
Florin Iordache igazságügyi miniszter bejelentette, hétfőn nyilvános vitára bocsátanak egy törvénytervezetet a büntető törvénykönyv módosításáról, hogy egyes cikkelyeiket hozzák összhangba az alkotmánybíróság döntéseivel. Megjegyezte, sürgősségi kormányrendeletre lett volna szükség.

„A mai nap prioritása a költségvetés parlamenti előkészítése és támogatása, illetve az, hogy nyilvános vitára akarunk bocsátani egy törvényt, ahogyan azt a tegnapi kormányülésen bejelentettem. Az elkövetkező napokban, a szerdai napról van szó, előkészítjük és támogatjuk, hogy ne legyen szó bizalmatlansági indítványról. Miután megvitatják, és úgy hiszem, hogy elutasítják a bizalmatlansági indítványt, egyeztetni fogok Grindeanu miniszterelnökkel. A beszélgetés után bejelentem a döntésem. Felvállaltam a törvényt, ahogy bemutattam, és ahogy ma közvitára kerül, be akarta tartani az alkotmányos előírásokat. A nyilvános térben, mivel ma nem létezik ez a törvény, sok alkotmányellenes előírás van érvényben. Tehát én folyamatosan azt mondtam, hogy szükség lenne egy rendeletre, ami összhangba hozza a törvényeket az alkotmánybíróság alkotmányossági kifogásaival. Az igazságszolgáltatás is sérül amiatt, hogy sok alkotmányellenes előírás létezik. (…) Ugyanakkor, meg fogják látni, az alkotmánybíróság most két hete úgy döntött, hogy további négy előírás alkotmányellenes. Tehát a törvényben, amit ma előterjesztek, benne lesz ez a négy előírás is. Mivel a rendeletet hatályon kívül helyeztük, visszatértünk az eredeti előírásokhoz, amelyek között sok alkotmányellenes van, ahogyan azt az alkotmánybíróság megállapította” – jelentette ki hétfő reggel Florin Iordache.

Sorin Grindeanu miniszterelnök vasárnap este bejelentette, a héten kéri Florin Iordache igazságügyi miniszter lemondását, amiért hiányos volt az igazságügyet érintő sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos kommunikáció. Azt mondja, „adott” pár napot, hogy a költségvetés átmenjen a parlamenten.

A kormány vasárnap hatályon kívül helyezte a büntető törvénykönyveket módosító sürgősségi rendeletet, de ennek ellenére országszerte százezrek folytatták a tiltakozó megmozdulásokat.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Súlyos vereséget szenvedett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az alkotmánybíróságon azt követően, hogy a vádhatóság eljárást indított a hírhedt, Btk.-módosító 13-as sürgősségi kormányrendelet ügyében. A taláros testület kimondta, hogy a DNA túllépte hatáskörét és alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a kormány és a vádhatóság között.
Belpol