Btk.-módosítás - Néhány nap múlva derül ki a népszavazás időpontja

Btk.-módosítás - Néhány nap múlva derül ki a népszavazás időpontja
Néhány napon belül dönt Johannis a népszavazás időpontjáról, és a megválaszolandó kérdésről – ezt ma jelentette be az államfő Bukarestben. Minderre azt követően, hogy hétfőn a parlament együttes ülésén kedvezően véleményezte kezdeményezését a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményéről akar kiírni népszavazást.

Johannis először él azzal az alkotmányos jogával, hogy referendumot írhat ki nemzeti jelentőségű témákról. Az elnök akkor is kiírhat egy referendumot, ha azzal a parlament nem ért egyet, vagy nem véleményezi a megadott határidőn belül. Romániában a választói névjegyzékben szereplő polgárok 30 százalékának részvétele szükséges egy referendum érvényességéhez, de a maga a népszavazás is konzultatív jellegű, eredményének figyelembevételétől a parlament eltekinthet.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Súlyos vereséget szenvedett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az alkotmánybíróságon azt követően, hogy a vádhatóság eljárást indított a hírhedt, Btk.-módosító 13-as sürgősségi kormányrendelet ügyében. A taláros testület kimondta, hogy a DNA túllépte hatáskörét és alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a kormány és a vádhatóság között.
Belpol

Elutasította az alkotmánybíróság azokat az óvásokat, amelyeket a Legfelső Bírói Tanács (CSM), illetve Klaus Johannis államfő terjesztett a taláros testület elé a kormány január 31-én hozott - azóta hatályon kívül helyezett - sürgősségi rendelete miatt, amelyben a büntető törvénykönyv és perrendtartás egyes cikkelyeit módosították, példátlan tiltakozási hullámot kiváltva.

Belpol