Iohannis: F35-ös típusú vadászgépeket vásárolunk

Az elnök villámlátogatást tett az aranyosgyéresi légvédelmi bázison

Iohannis: F35-ös típusú vadászgépeket vásárolunk
Megfigyelők és katonai elemzők meglepetésére ma Klaus Iohannis államfő Vasile Dâncu honvédelmi miniszter nélkül tett villámlátogatást az aranyosgyéresi 71-es számú légvédelmi bázison. A sokak számára jelzésértékű, ám hivatalosan csupán tájékozódási vizit során az elnök meglátogatta a stratégiai fontosságú katonai létesítmény történetéről és felszereltségéről szóló kiállítást, amelyet egy sátorban rendeztek be, majd megtekintette a bázison állomásozó vadászgépeket. Az elnök tiszteletére négy vadászgép több ízben elrepült az elnök, a felsorakoztatott katonák és az újságírók fölött, mi több, katonai helikopterek és az elit osztagok részvételével Iohannis számára egy rövid bemutatót is tartottak.

Az aranyosgyéresi 71-es számú légvédelmi bázisról való távozása előtt tett sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis államelnök kijelentette: Románia ötödik (utolsó) generációs vadászgépet kíván vásárolni.  Véleménye szerint az Ukrajna határainál kialakult jelenlegi rendkívül feszült helyzet is igazolja, hogy a román haderő 2015-ben elkezdett jelentős mértékű fejlesztése jogos és megalapozott volt.

– Fel kell készülnünk az agresszív megnyilvánulások elhárítására, beleértve a hibrid fenyegetéseket. A NATO keleti szárnyán jelentkezett biztonsági helyzet szükségessé teszi a NATO, az USA és más szövetségesek hangsúlyosabb jelenlétét a Fekete-tenger térségében – tette hozzá.

Iohannis megismételte, nagyra értékeli Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök ígéretét, hogy haderőket telepítenek Románia területére, és ezzel jelentősen hozzájárulnak a keleti szárny déli régiója és a fekete-tengeri térség védelméhez, ugyanakkor pedig a Romániával vállalt szolidaritásukat és partneri elkötelezettségüket is kifejezik.

Az államfő hozzátette: az elkövetkező időszakban konkrét bejelentések várhatók az amerikai és a francia katonai egységek Romániába érkezésével kapcsolatban, részletekre viszont nem tért ki.

– Rendkívül feszült időszakot élünk át, amelyben a regionális, európai és euroatlanti biztonságot, köztük Románia biztonságát fenyegető kockázatok és veszélyek megnövekedtek. Egyértelmű tendenciák mutatkoznak az erőszak politikájához való visszatérés, valamint a jelenlegi liberális nemzetközi rend és a hidegháború után kiépített európai biztonsági struktúra megkérdőjelezése irányába – tette hozzá az államfő.

A hibrid hadviselés vonatkozásában Iohannis a számítástechnikai és távközlési eszközök, valamint a számítógépes rendszerek elleni esetleges támadásokra is kitért. Az elnök nyilvánvalóan az ukrán kormányzati szerverek ellen január közepén elkövetett támadásra és azok esetleges megismétlésére is utalt.

– Románia határozottan és következetesen fellép a NATO-n beüli szolidaritás és  az egység erősítése érdekében, és a transzatlanti kapcsolat a szövetségi kohézió támogatásának kulcsfontosságú eleme - mutatott rá az elnök.

Emlékeztetett, hogy Románia 2015 elején tette meg az első lépéseket fegyveres erőinek korszerűsítésére, amikor aláírták a politikai megállapodást arról, hogy legalább 10 évig a védelemre fordítják a GDP 2%-át.

(Borítókép: a szerző felvétele)