Intono – Fiatal, kiváló vonósnégyes „született”

Intono – Fiatal, kiváló vonósnégyes „született”
A Mozart Fesztivál keretében megszervezett előadóverseny mindig izgalomra ad okot. Ki lesz az a fiatal előadóművész, illetve kamarazene-együttes, aki/amelyik elnyeri a nagydíjat? Vasárnap este, amint beléptem az előadóverseny gálája, és egyben a díjkiosztás helyszínére, rögtön a kezembe nyomtak egy műsorfüzetet. Tudtam, hogy az ebben szereplő utolsó együttes az első díjas, és nagy örömmel töltött el, hogy négy magyar fiatal nyerte. Utánajártam kik ők, és milyen terveik vannak.

Szerencsémre az Intono vonósnégyes tagjai gyorsan és készségesen válaszoltak a kérdéseimre, bár számtalan tennivalójuk akadt, főleg az első hegedűs Trombitás Istvánnak, aki a vasárnapi gála után egy nappal már az Arcadia vonósnégyessel koncertezett a zeneakadémián, ezt követően pedig Bukarestben lépett fel, szintén velük. Minden bizonnyal az Intono vonósnégyes többi tagja sem ült karba tett kézzel, hiszen munkahelyi és tanulmányi kötelezettségeknek kellett eleget tenniük.

A 2017-ben alakult Intono két hegedűse testvérek: Trombitás István és Trombitás Márta a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban végezték középfokú zenei tanulmányaikat, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián Béres Melinda hegedűtanár növendékei lettek. Tifán Edina, a kvartett brácsása, székelyudvarhelyi származású: a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola végzettje. Az iskola befejezésével ő is a kolozsvári zeneakadémián folytatta tanulmányait Marius Suărăşan osztályában. Jelenleg a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának tagja. Jakabffy Kristóf, az együttes csellistája a kolozsvári Sigismund Toduţa Zenei Főgimnáziumban végzett, majd Vasile Jucan növendéke volt az akadémián. Jelenleg ő is a Kolozsvári Magyar Opera zenekarában játszik. Kérdésemre a fiatalok elmondták: egyikük családjában sincs képzett zenész.

– A koncerten használt hangszereinkhez a kolozsvári zeneakadémia jóvoltából jutottunk hozzá. Mind a négy hangszert a 2000-ben elhunyt Sáránszky Pál mester készítette Budapesten, a két hegedűt és a brácsát 1996-ban, a csellót 1994-ben fejezte be. Azért fontos ez, mert így a négy hangszer hangképe nagyon hasonló. Ez az összhangzásban rengeteget segít – nyilatkozta lapunknak Jakabffy Kristóf.

Az Intono vonósnégyes tagjai már a megalakulástól kezdődően gondoltak arra, hogy jelentkeznek a 2018-as Mozart Előadóversenyre, de elmondásuk szerint nem a versenyen való részvétel volt a megalakulás fő tényezője, hanem a kamarazene iránti szeretetük vezetett a muzsikáláshoz. Amikor 2017 elején létrejött az együttes, még nem döntötték el, hogy a versenyre milyen művet tanulnak meg. Ez csak később derült ki. Az csak a véletlennek tudható be, hogy a kamaraegyüttes tagjai által kedvelt, 421. jelzésű vonósnégyes választható mű volt a versenyen, amelynek a második és a negyedik tételét a gálán is eljátszhatták.

Nagyon színvonalasnak és színesnek találták mind a zsűri összetételét, mind a verseny megszervezését, lebonyolítását. Mind a hat kvartett nagyon felkészült volt. Ez is nagyon fontos, mondták, mert a verseny így nyert igazi értelmet. Természetesen óriási öröm volt számukra, amikor megtudták, hogy első helyezést értek el, hiszen nagyon hosszas és kitartó munka eredményének örvendhettek. Az együttes repertoárját egyelőre Haydn, Beethoven, valamint Mendelssohn művei alkotják. Ami a vonósnégyes jövőbeli elképzeléseit illeti, a fiatalok bíznak abban, hogy az együttmuzsikálás tartós lesz. Elsődleges céljuk a továbbtanulás itthon meg külföldön, valamint minél több koncerten szeretnének játszani

– Nem mernénk azt állítani, hogy az Arcadia vonósnégyes „utódja” lennénk. Csak bízunk abban, hogy a nyomdokukba léphetünk, ami a zeneértést és annak művelését illeti. Kétségtelenül példaképként szolgálnak nekünk. Óriási öröm és lehetőség számunkra, hogy tőlük sokat tanulhatunk, legfőképpen a kvartett brácsásától, Traian Boalătól. De meg kell említenünk Béres Melinda nevét, aki szintén nagyon sokat segített a felkészülésben. Bízunk benne, hogy lassan mindegyikünknek kialakul a kolozsvári élete, ami csak könnyítené az együtt muzsikálást. István és Márta decembertől a kolozsvári Transilvania Filharmóniában fognak játszani, míg Edina és jómagam már a magyar opera zenekarának tagjai vagyunk – összegezte a vonósnégyes jövőbeli elképzeléseit Jakabffy Kristóf.

(Borítókép: Az Intono együttes tagjai, balról jobbra: Jakabffy Kristóf, Tifán Edina, Trombitás Márta és Trombitás István)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Amióta megjelentek Romániában a maroktelefonok, sokszor bosszankodtunk azért, mert a felelőtlen embertársaink nem hajlandók sem kikapcsolni, sem lehalkítani telefonjaikat. Ezek aztán a lehető legváratlanabb és legalkalmatlanabb pillanatban szólalnak meg. Például komolyzenei koncertek, operaelőadások alkalmával. A 9. Kolozs vári Magyar Napok során megrendezett kamarazene-koncerten azonban váratlanul nagyon hasznosnak bizonyultak a mobiltelefonok.
KultSzínTér