Ingyenesen és online nézhető lengyel filmek a TIFF platformján

Ingyenesen és online nézhető lengyel filmek a TIFF platformján
A kialakult helyzet miatt online térbe költözött a Lengyel Filmek Fesztiválja, a CinePOLSKA: október 22-ig az elmúlt év legmeghatározóbb lengyel alkotásai közül tekinthetnek meg néhányat az érdeklődők a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) online platformján, az unlimited.tiff.ro weboldalon. Az online mozizáshoz még felhasználófiók létrehozása sem szükséges, így pár kattintással máris elérhetők az angol és román felirattal ellátott filmek.

Látható a lengyel Agnieszka Holland Sarlatán című életrajzi drámája, amelyet Csehország a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában jelölt a 2021-es Oscar-díjra. A film Jan Mikolášek, más néven Znachor cseh gyógyítóról szól, aki a 19. század végén született és több mint hatvan éven át kezelt művészeket, üzletembereket, politikusokat, személyét pedig állandó titkok és ellentmondások övezték.

Megtekinthető Bartosz Kruhlik Supernova című rendezői debütfilmje is, amely az idei TIFF versenyprogramjában is feltűnt. A film kezdetén egy ismert politikus közúti balesetet okoz, veszélybe sodorva ezzel három életet, a látszólag egyszerű történet pedig tele van feszültséggel és váratlan fordulatokkal.

A Mieczysław Kosz jazz-zongoristáról, zeneszerzőről szóló Ikarosz. Mietek Kosz legendája is elérhető, amelyet Maciej Pieprzyca rendezett. A film a szegény családból származó zseni történetét meséli el, aki gyermekként veszíti el a látását és önerejéből válik híres zongoristává. 

A Wszystko dla mojej matki (Mindent anyámért) című alkotás is belekerült a programba, amely a dokumentumfilm-rendező, Małgorzata Imielska fikciós debütje. A történet egy javítóintézetben játszódik, ahol a tizenhét éves főhősnő egyetlen vágya megtalálni anyját és az otthont, amiben sosem lehetett igazán része. A film a történet mellett bemutatja a kortárs Lengyelország idealizált, elrugaszkodott, közösségi média által torzított családképét is.