Indian Wellsben történt

Begunak és Halepnek ezúttal nem jött össze siker, úgy mint az év elején a kínai Sencsenben

Indian Wellsben történt
Babos Tímea, oldalán Kristina Mladenoviccsal bejutott a legjobb 16 közé az Indian Wells-i keménypályás, 8,65 millió dollár összdíjazású tenisztorna női párosversenyében. A román teniszezőket viszont alaposan megrostálta az első forduló.

A világbajnok magyar játékos és francia partnere a nyitófordulóban csütörtökön a Nagyija Kicsenok, Anastasia Rodionova (ukrán, ausztrál) duó felett diadalmaskodott két játszmában, 1 óra 6 perc alatt. Az idei Australian Openen győztes páros a nyolcaddöntőben az ukrán Katyerina Bondarenko és a szerb Alekszandra Krunics duójával találkozik.

Búcsút mondhat Simona Halep az egymillió dolláros különdíjnak, amely annak a teniszezőnek járt volna, aki megnyeri az egyes és a páros versenyt is a kaliforniai vetélkedőn. Utóbbiban ugyanis már az első forduló a végállomást jelentette Halepnek és párostársának, Irina-Camelia Begunak, döntő rövidítésben vereséget szenvedtek a Nicole Melichar, Kveta Peschke (amerikai, cseh) kettőstől. Az összecsapás 63 percet tartott. A román párosnak volt esélye a szuper tie-breakben, 3–0-ra vezetett, utána viszont egyetlen pontot sem tudott szerezni.

Véget ért Raluca-Ioana Olaru és az ukrán Olga Szavcsuk szereplése is, ők is szuper tie-breakben veszítettek a már említett Katyerina Bondarenko, Alekszandra Krunics duó ellenében. A vesztes kettősök 15 460 dolláros csekkel és 10 világranglistaponttal vigasztalódhatnak.

Monica Niculescu Babos egykori partnere, a cseh Andrea Sestini Hlavackova oldalán indult ezúttal, s izgalmas találkozón, döntő rövidítésben bizonyultak jobbnak a Plískova ikreknél, Karolínánál és Kristynánál. Az ötödik kiemelt duó 76 perc alatt diadalmaskodott, az ikrek 7 kettős hibát vétettek. A nyolcaddöntőben Niculescuék számára a Shuko Aoyama, Zsao-szuan Jang (japán, kínai) duó következik. A győztes párosok eddigi jutalma 28 880 dollár és 120 WTA-pont.

Párosban indul még Mihaela Buzărnescu is, neki a francia Alizé Cornet a párja, első ellenfelük a hatodik favorit cseh Barbora Krejcikova, Katerina Siniakova kettős is.

Eredmények, női páros, 1. forduló: Babos, Mladenovic (magyar, francia, 4.)–N. Kicsenok, An. Rodionova (ukrán, ausztrál) 7:6 (3), 6:0; Melichar, Peschke (amerikai, cseh)–Begu, Halep–6:3, 1:6, 10–3; Niculescu, Sestini Hlavackova (román, cseh, 5)–Ka. Plískova, Kr. Plískova (cseh) 6:2, 2:6, 10–4; K. Bondarenko, Krunics (ukrán, szerb)–Olaru, Szavcsuk (román, ukrán) 6:4, 4:6, 10–6.

Egyesben a 27 éves Sorana Cârstea (35. a világranglistán) nyerte a román–román párharcot Monica Niculescu (71.) ellen, két sima játszmában győzött, semmi esélyt nem adott a selejtezőből főtáblára került ellenfelének. Cârstea egy óra és 18 perc alatt diadalmaskodott, a második szettben már 5:0-ra is vezetett – ekkor még a 30 esztendős Niculescu fellángolt, nyert három gémet egyúttal megmentett ugyanannyi meccslabdát, végül azonban csak fejet kellett hajtania. Érdekesség, hogy tavaly is „összefutottak” Indian Wellsben az első fordulóban, akkor Monica nyert három szettben.

A győztes eddigi jutalma 25 465 dollár és 35 világranglistapont, Niculescu viszont 15 610 dollárral és a selejtezőkben való menetelésének köszönhetően 40 WTA-ponttal vigasztalódhat. Sorana nehéz feladat előtt áll a következő körben, az idősebb Williams nővér, a 37 esztendős Venus ellen lép pályára, aki a torna nyolcadik kiemeltje, s erőnyerőként kihagyta az első fordulót.

Egyesben a 29 esztendős Buzărnescu (39.) is búcsúzott, a házigazdák képviselője, Jennifer Brady (86.) ellen megnyerte ugyan a nyitójátszmát, s a második játszmában is már 3:0-ra vezetett, ám a 22 éves amerikai teniszező innen fordítani tudott. A találkozó 126 percet tartott. Brady 10 kettős hibát vétett, Buzărnescu csak feleannyit.

A második fordulóban így három román teniszező érdekelt, Cârsteán kívül az első kiemelt Halep Kristyna, Begu pedig az ötödik kiemelt, az első körben erőnyerő Karolína Plískova ellen játszik.

Győzelemmel tért vissza Serena Williams: az egyesben 23-szoros Grand Slam-győztes teniszező – azt követően, hogy első gyermeke születése miatt 404 napot hagyott ki – az Indian Wells-i viadalon jutott be a második fordulóba. A 36 éves korábbi világelső a nyitókörben a kazah Zarija Dijaszt verte két szettben 93 perc alatt, a legjobb 64 között pedig a holland Kiki Bertens ellen lép pályára.

A férfiak nyolcmillió dolláros összdíjazású küzdelmében Románia képviselője, a 27 esztendős Marius Copil (81.) az első fordulóban meglepő vereséget szenvedett, a selejtezőből főtáblára került, két évvel idősebb Peter Polansky (134.) győzte le maratoni, mindhárom szettben rövidítéssel végződött mérkőzésen. A találkozó 3 órát és 12 percet tartott, Copil 25 ászt ütött, és két meccslabdát is elszalasztott (hetet pedig megmentett). Polansky-nak egyetlen fogadhatatlan adogatása volt, és hat kettős hibát vétett, viszont magabiztosabban nyerte első adogatását (81%–76%). Copil és Buzărnescu jutalma 15 610 dolláros csekk és 10 világranglistapont.

Párosban Horia Tecău hagyományosan a holland Jean-Julien Rojer oldalán indul, a hatodik kiemelt duó első ellenfele a Ryan Harrison, Max Mirnyij (amerikai, fehérorosz) duó.

Érdekesebb eredmények, 1. forduló (a 64 közé jutásért):

Férfiak: Polansky (kanadai)–Copil 7:6 (3), 6:7 (5), 7:6 (12).

Nők: Brady (amerikai)–Buzărnescu 3:6, 6:4, 6:2; Cârstea–Niculescu 6:2, 6:3; S. Williams (amerikai)–Dijasz (kazah) 7:5, 6:3.