Íme, az első címek a TIFF idei kínálatából, Enyedi Ildikó Füst Milán-adaptációját is vetítik

Íme, az első címek a TIFF idei kínálatából, Enyedi Ildikó Füst Milán-adaptációját is vetítik
Nyilvánosságra hozta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a június 17. és 26. között zajló 21. kiadásának első tizenhárom címét: a kolozsvári szemle ezúttal is az év legjobban várt filmjeivel, romániai premierekkel, Berlinben, Cannes-ban és Velencében díjazott alkotásokkal várja a mozikedvelő közönséget – olvasható a szervezők közleményében. Az első nyilvánosságra hozott címek között helyet kapott Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása is: a féltékenység természetrajzát ábrázoló romantikus film Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra is felterjesztett azonos című regénye alapján készült.

Berlinben történelmet írt, mint az első Arany Medve-díjat nyerő katalán film, idén pedig a TIFF közönsége is megtekintheti Carlei Simón Alcarràs című drámáját: a történet egy kis katalán faluban élő baracktermesztő család válsághelyzetét követi nyomon, miután kiderül, hogy az új földbirtokos a barackfák helyére napelemtelepet tervez.

A TIFF programjában helyet kapott Gaspar Noé Vortex című filmje is, amely egy demenciában szenvedő idős házaspár utolsó napjaiba enged betekintést, valamint Ulrich Seidl Rimini című, olasz üdülőhelyen játszódó átütő alkotása is.

Megtekinthető Sebastian Meise Nagy szabadság (Great Freedom) című alkotása is, amely a háború utáni Németországban játszódik, bemutatva egy fiatal férfi történetét, akit törvénybe ütköző szexuális irányultsága miatt bebörtönöznek. A film tavaly elnyerte Cannes-ban a zsűri Un Certain Regard díját.

Jelenet a Vortex című filmből

Fernando Léon de Aranoa legújabb, sokat díjazott produkciója is várja majd a TIFF közönségét: a Javier Bardem főszereplésével készült A jó főnök (The Good Boss) cselekménye a karizmatikus és manipulatív gyártulajdonost követi nyomon, aki egy díj elnyerése érdekében beavatkozik alkalmazottai életébe.

Romániában elsőként a TIFF közönsége láthatja Audrey Diwan Esemény (L'Événement) című alkotását, amelynek főszereplője, a bákói születésű Anamaria Vartolomei elnyerte a legígéretesebb színésznőnek járó César-díjat. Szintén országos premier Louis Garrel La Croisade című legújabb filmje: a történetben egy kisfiú eladja családja értéktárgyait egy titkos afrikai környezetvédelmi projekt támogatására, amely szerinte megmenti a bolygót.

A Clare Weiskopf és Nicolas van Hamelryck által rendezett, chilei-román koprodukcióban készült Alis című dokumentumfilm tíz intézetbe zárt fiatal kolumbiai nő történetét mutatja be. Az alkotást Berlinben Kristály Medvével és Teddy-díjjal ismerték el.

Az első nyilvánosságra hozott címek között szerepel még a Mikhaël Hers által rendezett The Passengers of the Night, amelynek főszereplője Charlotte Gainsbourg és akinek édesanyjáról, Jane Birkin színésznőről szóló debütfilmje, a Jane by Charlotte című dokudráma szintén látható a kolozsvári szemlén.

Anamaria Vartolomei az Esemény című filmben

Selman Nacar török rendező a 2019-es Transilvania Pitch Stop koprodukciós fórumon mutatta be a Between Two Dawns című filmtervét, az azóta elkészült és San Sebastiánban bemutatott alkotást pedig idén nagyvásznon láthatja a kolozsvári közönség.

Michelangelo Frammartino Il buco (The Hole) című, a tavalyi Velencei Filmfesztiválon a zsűri különdíjával és két további díjjal elismert filmdrámája is ott lesz a 21. TIFF-en: a történet az 1960-as évek fiatal olaszországi barlangászainak egy csoportjáról szól, akik érintetlen barlangokat kutattak fel.

További részletek és információk a tiff.ro weboldalon böngészhetők, ahol limitált példányszámban már elérhetők elővételes bérletek a fesztiválra.

(Borítókép: Jelenet Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjéből Léa Seydoux és Gijs Naber főszereplőkkel. Fotó forrása: port.hu)