IFFHS-statisztikák: Nikolics Nemanja az élcsoportban a legjobb góllövők listáján

IFFHS-statisztikák: Nikolics Nemanja az élcsoportban a legjobb góllövők listáján
Luis Suárez, a Barcelona uruguayi támadója lett az év bajnoki góllövője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) összesítése szerint. A 2015–2016-os élvonalbeli teljesítmények egybevetése alapján a magyar válogatott Nikolics Nemanja (a képen) – aki a múlt héten az észak-amerikai ligában, az MLS-ben szereplő Chicago Fire-höz szerződött – a nyolcadik helyen végzett azzal, hogy a Legia Varsó színeiben 27-szer talált az ellenfelek kapujába.

Suárez negyven góllal került az első helyre, és egyedüliként harmadszor bizonyult a legjobbnak, ráadásul három különböző csapattal, három külön bajnokságban. Előzőleg 2010-ben az Ajax Amsterdam, 2014-ben pedig a Liverpool játékosaként volt a legeredményesebb bajnoki gólszerző.

Korábban Cristiano Ronaldo (2014, 2015), Lionel Messi (2012, 2013) és Mario Jardel (1999, 2000) kétszer került a lista élére.

Az élcsoport: 1. Luis Suárez (FC Barcelona) 40 gól, 2. Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain) 38, 3. Gonzalo Higuaín (SSC Nápoly) 36, 4. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 35, 5. Jonas (Benfica Lisszabon) 32, 6. Eran Zahavi (Maccabi Tel-Aviv) 31, 7. Robert Lewandowski (Bayern München) 30, 8. Vincent Janssen (AZ 67 Alkmaar) és NIKOLICS NEMANJA (Legia Varsó) 27–27, 10. Lionel Messi (Barcelona), Islam Slimani (Sporting Lisszabon) és Luuk de Jong (PSV Eindhoven) 26.

Női klubcsapatok legjobbjai

Öt éven belül harmadszor az Olympique Lyon lett a legjobb női klub a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezetnél (IFFHS).

A szavazásban 56 ország szakértői, illetve szakírói vettek részt, és a magyar származású, német válogatott Marozsán Dzsenifer csapata az esélyeknek megfelelően végzett az élen, mivel a francia bajnokság és kupa mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte. A lyoni együttes kétszer játszott döntetlent és mindössze egyszer kapott ki 2016-ban, az összes többi hazai és nemzetközi mérkőzésén győzött.

A második helyen a magyar válogatott Jakabfi Zsanett klubja, a 2013-ban és 2014-ben első VfL Wolfsburg végzett azzal, hogy övé lett a német kupa és BL-döntőt játszott. Harmadikként a német bajnok Bayern München zárt.