Idén rekordévre számíthat a romániai gyógyszeripar

Miért hiányzik a patikákból az Euthyrox?

Idén rekordévre számíthat  a romániai gyógyszeripar
Az új típusú koronavírus terjedése miatt az elmúlt időszakban cégek függesztették fel tevékenységüket, miközben a munkanélküliek száma robbanásszerűen megnőtt. Néhány iparágat azonban nem érint a kialakulóban lévő gazdasági válság, sőt épp ellenkezőleg: jobban megy az üzlet. Az egyik ilyen a gyógyszeripar: sokan pánikszerűen igyekeztek minden gyógyszerből „bespájzolni”, még azokból is, amelyeket sohasem szedtek, de valahol azt olvasták vagy hallották róla, hogy hatékony lehet a Covid-19 ellenében. Hogy igaz, vagy sem – ez teljesen mindegy volt, „inkább legyen” alapon eltűntek a patikákból a hírbe hozott, különben krónikus betegeknek létfontosságú gyógyszerek. Akiknek pedig valóban szükségük volt rá, kereshették – ráadásul a hiányhoz az is hozzájárult, hogy az árak vonatkozásában a szabályozások kevés mozgásteret biztosítanak a forgalmazóknak, így nem lehetett feltétlen érdekük a romániai piac ellátása…

Minden jel arra mutat, hogy a romániai gyógyszeripar nemigen sínyli meg az új koronavírus terjedése miatt bekövetkezett, súlyosnak mondható gazdasági visszaesést: a Ziarul Financiar értékelése szerint idén üzletkötés vonatkozásában minden bizonnyal rekordévet zárnak a gyógyszergyártó- és forgalmazó cégek. A kiadvány a Keysfin elemző céget idézi, amely szerint a legalább kétszeres növekedéshez éppen az új koronavírus okozta világjárvány járul hozzá. Ugyanakkor a gyártók és forgalmazók idén 68 milliárd lejre tesznek szert.

Mekkora lesz a gazdasági visszaesés?

Roxana Popescu, a Keys­fin képviselője a Ziarul Finan­ciarnak kijelentette: a koronavírus-járvány Románia teljes gazdaságára kihat, az éves visszaesés 5-7 százalék közötti lesz majd. „Lesznek olyan területek, amelyek fejlődést érnek el, ilyen például a gyógyszeripar, amely egyébként az elmúlt 10 évben folyamatos növekedést mutatott. Idén minden bizonnyal történelmi rekord méretű lesz a növekedése” – nyilatkozta a szakember.
Tavalyelőtt a romániai gyógy­szer­ipar 56,5 milliárd lejes forgalmat könyvelhetett el, amely 9 százalékos növekedést jelent a 2017-eshez képest. Ugyanakkor 2009 viszonylatában a növekedés 90 százalékos, vagyis szinte megduplázódott a forgalom. 

A Keysfin szakemberei szerint 2019-ben a hazai gyógyszeripar forgalma meghaladja majd a 60 milliárd lejt, idén pedig 68 milliárd lejes forgalmat bonyolítanak majd le.

Miért csak nagy nehezen kapható az Euthyrox?

A különböző tisztítószerek, a védőmaszkok, de elsősorban a pajzsmirigybántalmakkal küszködő személyek által használt Euthyrox gyógyszer hiányáról az Erdélyben jelen lévő, összesen 93 patikát működtető Richter gyógyszertárhálózat igazgatóját, Teleki Gábort kérdeztük. 

Teleki Gábor: sokan felhalmoztak különböző gyógyszereket (Fotó: Facebook)

– A járvány beálltát követően hullámzó volt a különböző gyógyszerek iránti kereslet. Mihelyt valahol, valamely intézet kijelentett valamit, annak függvényében nőtt egy-egy gyógyszer eladása. Kezdődött például a C-vitaminnal, folytatódott a Paracetamollal, aztán pedig jött a védőmaszkok, kesztyűk és kézfertőtlenítők időszaka. Utóbbiak terén eddig is és ezután is meg tudtunk felelni a piac elvárásainak – fogalmazott.
A védőmaszkok árával kapcsolatban elmondta: míg korábban banikért szerezték be a forgalmazóktól, márciusban a beszerzési ár exponenciálisan nőtt.

– Volt olyan forgalmazó, amely egyszer használatos védőmaszkot 15 lejért akart eladni nekünk, s ráadásul azt kérte, hogy előre fizessünk. Nálunk jelenleg 3,5 lej egy maszk ára 4+1-es kiszerelésben. Ez hatósági jóváhagyással rendelkező termék. Ugyanez a helyzet a kesztyűkkel is – mondta az igazgató.

Kevés mozgástér a gyártóknak és forgalmazóknak

Teleki Gábor szerint az Euthyrox nevű gyógyszert a német érdekeltségű Merck romániai képviselete forgalmazza.

– Az árak vonatkozásában a romániai szabályozások kevés mozgásteret biztosítanak a gyártók és forgalmazók számára, a helyi piacon ezért is jelentkezhetnek hiányok. Hogy az Euthyrox miért hiányzik a patikákból? Tudomásom szerint a termelő ugyanazokat a mennyiségeket biztosította, mint eddig, ám a pánikhangulat miatt sokan felhalmozták, hogy a „házipatikát” hosszú időre bebiztosítsák. Nekünk a termelővel nincs kapcsolatunk, sajnos mi is kihívásokkal tudunk csak hozzáférni ehhez a termékhez a nagykereskedőknél – jelentette ki Teleki Gábor. Elmondása szerint az egészségügyi miniszter nemrég bejelentette, hogy körülbelül 100 ezer doboz Euthyrox gyógyszert hoztak Romániába, ám a nagykereskedő azt mondja, nincs a 93 patikánk számára ezer vagy akár ötszáz doboz – tette hozzá. 

– Több tényező játszott egybe, nem egyetlen oka van az Euthyrox krónikus hiányának a romániai gyógyszerpiacon – vélekedett. Sok minden függ a termelőnél jelentkező hatóanyag-hiánytól, a teherautóknak a vámnál történő állomásozásától. Időben kell elmenni a szakorvoshoz vagy a családi orvoshoz, időben kell beszerezni a receptet, amelyet aztán a gyógyszertárban kell hagyni, a patikus pedig az ügyfél számára megrendeli a felírt termékeket – tanácsolta Teleki Gábor.

Helyzetértékelése szerint a rendkívül keresett termékek iránti fokozott érdeklődés, mondhatni, a pánik csitult, a helyzet mostanra többnyire stabilizálódott.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Magyar nyelvű szentmisét mutatott be és fiatalokat bérmált szombaton Bukarestben, a Minden Kegyelmek Édesanyjának nevét viselő Barátok templomában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Közhír