Hóvirágos-primulás januári rekordmeleg

Hóvirágos-primulás januári rekordmeleg
Míg az Egyesült Államokban még fel sem ocsúdtak a derékig érő hótakaróval járó sarkvidéki viharok halálos pusztítása után, Európában sorra dőlnek meg a melegrekordok. Kolozsvári kertekben virágzik a primula, Csíkban pattannak az akácrügyek, Kalotaszegen teljes pompájában kinyílt a hóvirág (borítókép), a Vigyázón alig van hó, Buszkáton sem lehet sízni. Az Alpokban is hóhiánnyal küszködnek a svájci síparadicsomok, Spanyolországban korlátozták a vízfogyasztást, tucatnyi európai országban mértek történelmi rekordokat döntő hőmérsékleteket, már csak Skandinávia egyes részein és Moszkvában akadnak kemény mínuszok. Romániában többtucatnyi meteorológiai állomáson jegyeztek történelmi hőmérsékleti értékeket a napokban.

Vasárnap 16, hétfőn 17, kedden 5 hazai metorológiai állomásnál mértek januári rekordhőmérsékleteket. A rekordmeleg elsősorban Havasalföldet és Moldovát érintette, Erdélyben vasárnap, január elsején haladta meg a januári rekordokat a hőmérséklet Verespatakon (12,5 oC), Déván (16,7 oC) és a Bâlea-tónál (6,5 és 8,3 oC), illetve Kisbányán elérte a valaha mért legmagasabb januári hőmérsékletet (13,7 oC).

Kalotaszegen hétfőn FOTÓ: KEREKES ÁKOS

Még soha nem mértek ilyen meleget január elején a Fogarasi-havasokban található Bâlea-tónál (2034 m), ahol 45 éve végeznek méréseket. Január 1-jén 6,5 Celsius-fok volt nappal, de éjszaka sem hűlt le a hőmérséklet 4,8 fok alá. Hétfőn nappal 8,3 fokot mértek, majd éjszaka 3,4-et. A vasárnapi hőmérséklet két fokkal, a hétfői több mint három fokkal haladta meg az eddigi melegrekordot.

Szerdán a hóréteg vastagsága mindössze 26 centiméter volt, soha ennyire vékony január elején. A történelmi mélypont az 1990 elején feljegyzett 30 centiméteres hótakaró volt. A meteorológusok szerint keddtől lehűlt az idő, így több melegrekordot nem jegyeztek fel, és közölték, hogy a következő napokban ismét fog havazni.

A Szeben megyei Bâlea-tó népszerű turisztikai hely, ott szokták megépíteni nagy jégtömbökből az úgynevezett jégszállodát, amely az idén karácsony előtt kezdte meg működését mintegy tíz szobával. 2020-ban azonban már előfordult, hogy a szokatlanul enyhe téli időjárás miatt nem tudták megépíteni – írja az MTI.

Hószűkében a svájci Alpokban is

Nyolc európai államban dőltek meg az országos rekordok (Csehország, Dánia, Fehéroroszország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia), továbbá német francia és ukrán meteorológiai állomásoknál mértek sosem látott értékeket. Varsóban 18,9 oC-t, a spanyolországi Bilbaóban pedig 25,1 oC-t mértek, 10 fokkal többet az ilyenkor szokásos átlaghőmérsékletnél. Katalónia egyes részein, beleértve Barcelonát korlátozták az ivóvízfogyasztást – adta hírül a BBC, amely megjegyzi: bár a hőmérsékleti rekordok folyamatosan megdőlnek, a különbség általában néhány tizedfokra korlátozódik. Svájcban 20 fokot is mértek, és hóhiánnyal szembesülnek az alpokbeli sípályákon.

Sárga szélriasztás enyhe lehűléssel, kevés csapadékkal

Valamelyest jó hír, hogy a téli meleghullámok nem viselik meg az emberek szervezetét annyira, mint a nyári kánikulák, amelyek sok halálesetért tehetők felelőssé. Január közepéig ugyanakkor lehűlést jósolnak az ország teljes területén, a jövő héten gyakrabban süllyedhet 0 oC alá a hőmérők higanyszála. Erdélyben inkább a hét vége felé várható lehűlés, de csapadékból legfeljebb havas esőre számíthatunk az előrejelzések szerint. Mostantól péntek délig viharos erejű szélről adott ki sárga jelzésű riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat többek közt Kolozs, Fehér, Szeben és Szilágy megyére is. Erdély legnagyobb részében 55–75 km/h, hegyvidéken akár 100–120 km/h erejű szélre számíthatunk. Elszórtan a hegyvidéken előfordulhat eső, havas eső és havazás.

Reméljük, idén kétszer virágoznak a primulák, január után az igazi tavasszal ismét FOTÓ: BALÁZS BENCE