Sorra dőlnek meg a melegrekordok Európa- és világszerte

A klímaszakértőket is meglepték a hőmérsékleti jelenségek

globális felmelegedés
Egyre inkább gyorsul a globális felmelegedés (Fotó: Freepik)
Az idei március volt a tizedik hónap, amelyben megdőltek a melegrekordok Európa-szerre – derült ki az Európai Unió klímaügynökségének adataiból. És a globális hőmérséklet is újabb maximumot ért el márciusban. A klímaszakértőket elkezdték aggasztani az elmúlt időszakban jegyzett mutatók, és attól tartanak, hogy a globális felmelegedés még inkább felgyorsul. A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat által közzétett adatokból megtudhattuk: márciusban a földön 0,1 Celsius-fokkal volt magasabb a hőmérséklet a 2016-os rekordnál, illetve 1,68 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az iparosodást megelőző időszakban mért átlag – írta a The Guardian brit lap. A globális felmelegedés fő oka – a fosszilis üzemanyagok kibocsátása – nagyon jól ismert és elfogadott tény a tudósok körében. Ami pedig Romániát illeti, 2024 áprilisában az átlagnál valamivel magasabb hőmérsékletre várhatunk országszerte, a csapadék mértéke pedig változó lesz.

ÖSSZEFOGLALÓ

A világszerte mért és észlelt felmelegedési irányzat azért is rendkívül aggasztó, mert ideiglenesen meghaladja a 2015-ben elfogadott Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményben célként megszabott 1,5 Celsius-fokot. Az egyezménybe foglalt hőmérsékleti értékek túlhaladása azonban csak akkor minősül hivatalosnak, ha az irányzat legalább tíz évig fennáll. Az elmúlt évben tapasztalt hirtelen hőmérséklet-növekedés azonban sok tudóst meglepett.

Diana Ürge-Vorsatz klímavédelmi szakember kijelentette: az elmúlt tizenöt évben a bolygó hőmérséklete 0,3 Celsius-fokkal nőtt, ez pedig közel duplája az 1970-es években mért értéknek. 

„Vajon ez a hőmérséklet-növekedés még a határértéken belül helyezkedik el, vagy a hangsúlyos felmelegedés jelen lenne? Az én véleményem az, hogy túl késő lehet, ha csak ülünk és várunk” – írta ki Twitter-oldalára a szakember. 

Gavin Schmidt, a NASA keretében működő Goddard Intézet igazgatója kifejtette: a hőmérsékleti rekordok minden hónapban 0,2 Celsius-fokkal haladják meg az eddigi értékeket. „Kissé aggasztó, de el kell ismernünk, hogy egyetlen év sem cáfolt rá a klímaszakemberek előrejelzéseire” – írta a tudós a Nature folyóiratban. 

Cikkében Schmidt felsorolt néhány lehetséges kiváltó okot, mint például az El Niño éghajlati jelenség, a kén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a vulkanikus eredetű csapadékok és a napsütés erősödése. Viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy a fenti tényezők nem magyarázzák a 0,2 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedést. „Ha ez a hőmérsékleti anomália augusztusig kitart, a világ ismeretlen területen találhatja magát. Ez pedig alapvetően megváltoztathatja a klímarendszer működését, sokkal hamarabb, mint ahogy az előrelátható volt” – nyilatkozta Schmidt. 

A globális felmelegedés fő oka – a fosszilis üzemanyagok kibocsátása – nagyon jól ismert és elfogadott tény a tudósok körében. Kilencvenezer klímatanulmány világított rá arra, hogy az ember által végzett tevékenység 99,9%-ban felelős a klímaváltozásokért. 

Samantha Burgess, a Copiernicus Éghajlatváltozási Szolgálat aligazgatója kifejtette: a globális felmelegedés megállítása az üvegházhatású gázok gyors csökkentésével érhető el. 

Michael E. Mann tudós szerint a jelenlegi tendenciák várhatóak, figyelembe véve a kibocsátások folyamatos növekedését. A föld gyors felmelegedése súlyos valóság, még ha ezt nem is ismeri el a fosszilis üzemanyagipar. Ugyanis a jelentős pénzügyi érdekeltségű, fosszilis üzemanyagok iparának vezető képviselői nemrég azt nyilatkozták, hogy a kőolajról és a gázokról való lemondás nem egyéb, mint a fantázia szüleménye, ezzel pedig teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a klímavédelemmel kapcsolatos Cop28 találkozón elhangzott tudományos kijelentéseket és vállalásokat. 

A romániai Országos Meteorológiai Szolgálat az elkövetkező négy hétre a megszokottól eltérő hőmérsékletet jelez előre, főleg az ország délkeleti részén. Így április 8-a és 15-e között a hőmérséklet az átlagnál magasabb lesz, de kevesebb lesz a csapadék. Április 15-e és 22-e között az ország déli és délkeleti részén az átlaghőmérséklet meghaladja a szokásos értékeket, viszont az ország többi részén átlagos hőmérsékletre lehet számítani. Ebben az időszakban több csapadék várható az ország egész területén, viszont a Déli-Kárpátokban és az ország észak-keleti részén fokozottabb csapadékot jeleznek előre. Április 22-e és 29-e között az átlagnál magasabb hőmérséklet lesz országszerte, de a legmelegebb az ország délnyugati részen várható. Ebben az időszakban kevés csapadékra lehet számítani. Április 29-e és május 6-a között az átlagosnál kissé magasabb hőmérséklet, ugyanakkor átlagos csapadékmennyiség várható.