Honismeret „Mátyásból”, kézműveskedés százhússzal

Téka-táborok gyerekeknek Szamosújváron

Honismeret „Mátyásból”, kézműveskedés százhússzal
Egy hét pihenő után újra gyermekzsivaj töltötte be a Téka Alapítványt és a Szamosújvári Magyar Elméleti Líceumot. A két intézmény közti partnerség következtében, az iskolában zajlottak a Téka-táborok tevékenységei.

Elsőként a 18. Honismereti és anyanyelvi tábor zajlott: 45 gyerek vett részt ebben, zömében a környező falvakból, a jövendőbeli ötödikesek, de hagyományosan a Pörgettyű anyanyelvi vetélkedő győztesei is meghívást kapnak. 12 helységből érkeztek a 7-12 éves táborlakók, hogy betekintést nyerjenek a Téka szórványkollégium életébe, illetve játékosan ismerkedjenek egymással, a várossal - és idén Mátyás király korával. A honismereti tábor témáját két dolog apropóján is igazságos királyunk határozta meg: egyrészt a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Mátyás király emlékévnek hirdette meg a 2018-as évet, másrészt a Téka Alapítvány a magyar tannyelvű elméleti líceum épületében Mátyás világtalan világa című kiállítást nyitott meg június 27-én.

Mátyás műhelyében csörgő dob is készült

Vasárnap, június 24-én, játékosan ismerkedtek egymással, a tábort vezető felnőttekkel, illetve megfogalmazták elvárásaikat és félelmeiket. Hétfőn, kedden s szerdán délelőtt anyanyelvi, történelmi s csapatépítő játékok zajlottak Balla Imola, Fodor Emőke és Paróczi Ákos vezetésével. Megismerték a Hunyadiak címerét, ennek legendáját, majd saját csoportjuknak rajzoltak. A királyi hatalom jelképeinek megismerése után a koronát adogatták stafétajátékokban. Mind a négy csoport egy Mátyás mondát dramatizált, a farsangi ruhásdobozból előkerült kellékek segítségével. Kedden, Mátyás parancsára, minden mesterember a műhelyébe vonult: az udvarhölgyek pártát és csörgő dobot, az udvari építészek a visegrádi palota makettjét, a Fekete Sereg alabárdokat készített. Magyar urak jönnek… visszhangzott a Téka a kedvelt daltól. Iniciálét is színeztek az udvari írnokok. Szerdán az udvari zenészeké és költőké volt a szerep. Ők megadott szavakkal alkottak a királyt dicsőítő verseket. Az udvari csillagászok a csillagképeket mutatták be.

Az első két nap délutánján kézműves tevékenységek örvendeztették a gyerekeket: agyagozás (Egri Hajnal irányításával), körmöcskézés (Fodor Emőke), noteszkészítés (Budai Annamária) és gyöngyfűzés (Molnár Erika) követték egymást, körforgás szerűen a csoport színe szerint. Vacsora után is sokszínű program várta a táborozókat. Hétfőn a kolozsvári Baranta csapat vezette be a gyerekeket a baranta rejtelmeibe és nyűgözte le őket a tüzes fáklyás akrobatikus mutatványokkal. Táncház, sportvetélkedő és városismereti séta is kedvelt programok voltak. Csütörtökön Vajdahunyad várát barangolták be a táborozók, de Gyulafehérváron is sétáltak egy nagyot. Pénteken sportolás, táborzárás után búcsút vettünk tőlük.

Csoportvezetők pótanya szerepben (is)         

Legnépesebb táborunk július másodikán vette kezdetét: 120 kézműveskedni szerető gyerek érkezett a X. Kézműves Táborba. A kollégiumi férőhelyek közül pár maradt csak üresen, régi jóbarátok üdvözölték egymást. Volt, akinek már a hatodik tábora, de természetesen a pityergő első táborosokból sem volt hiány. De őket a három éjjeli pedagógus (Egri Hajnal, Láposi Éva és Jeremiás Kitty) valamint a nappali 12 pedagógus is vigasztalgatta.

Az előző táborok tapasztalataira építve tíz műhelyt alakítottunk ki, amelyeket sorba látogattak a gyerekek. Minden csoport bizonyos színű illetve mintájú karkötőt kapott meg egy csoportvezető pedagógust, aki egész héten pótanyaként is szeretgette a gyerekeket. Minden nap két műhelyben alkottak az ügyeskedők, este pedig különféle szórakoztató tevékenységben vettek részt. Hétfőn a Mátyás világtalan világa kiállítást „tapinthatták” meg, kedden városismereti vetélkedőn, szerdán csoportos sportvetélkedőn vettek részt. Csütörtökön pizsamabulival zártuk a hetet. Minden nap vacsora előtt népdalt tanultak, Katona Annamária vezetésével. A sószobában is eltöltöttek egy kis időt az agyagozás után a táborozók.

A tíz műhely és vezetőik a következők voltak: népi gyermekjáték (Katona Annamária), nemezelés (Sebi Enikő), agyagozás (Felszegi Melinda), noteszkészítés és bogozás (Budai Annamária), similabda készítés (Vigh Emese), posztóékszer készítés (Márkosi Katinka), fajáték készítés (Balla Imola), rajztechnika (Juhos Helga), gyöngyfűzés (Molnár Erika), valamint fonalgrafika (Fodor Emőke).

A pénteki műhelyt követően az iskola udvarán kiállítást szerveztek a rég nem látott szülőknek, akiket a tanult népdalok eléneklésével is köszöntöttek. Majd a Téka Alapítvány nevében Balázs-Bécsi Enikő hivatalosan is lezárta a tábort. Jövőre visszavárjuk a jó kedvvel, kreatívan és szorgalmasan dolgozó gyerekeket. Ígérjük, újabb jó központokat találunk ki!

Július 9-étől pedig a III. Román Nyelvű tábor veszi kezdetét a Téka Alapítvány szervezésében.