Hét japán zongorát kapott a kolozsvári zenelíceum

Hét japán zongorát kapott  a kolozsvári zenelíceum
Tegnaptól vehették birtokukba a S. Toduţă Zenei Főgimnázium tanulói azt a hét japán zongorát, amelyet a főgimnázium a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal támogatásával vásárolt meg. Ezt a hetet a Zongora Hetének nevezték el, nemcsak a zongorák átadásáért, hanem azért is, mert Adriana Bera és Csíky Boldizsár zeneakadémiai oktatók ingyenes felkészítőt tartanak ezekben a napokban a legügyesebb zongoristáknak.

Hilda Iacob igazgató az esemény fontosságát méltatta, és az új hangszerek miatt érzett örömét fejezte ki. Adriana Bera zongoraművész, zeneakadémiai oktató elmondta: számára azért is különlegesen fontosak az új zongorák, mivel zenelíceumi tanulóként, zeneakadémiai hallgatóként, sőt oktatóként is sokszor kellett szembesülnie azzal, hogy nem volt jó a hangszer. – A zongoristák számára nagyon fontos, hogy jó hangszeren játszhassanak, gyakorolhassanak.

„Sajnos, politikusaink ritkán fordulnak a kultúra felé, ezért is örvendetes, hogy a helyi önkormányzat támogatta a zenei főgimnáziumot a zongorák megvásárlásában. Ma, amikor mindenki a kompetenciaalapú oktatásról beszél, elfelejtik, hogy milyen fontos a műveltség elsajátítása. És erre megvannak a lehetőségek a középfokú zenei oktatási intézményekben” – nyilatkozta Adriana Bera.

Kállay-Miklós Tünde, a zenelíceum magyar igazgatóhelyettese elmondta: az elmúlt tíz évben gyarapodott a tanintézet hangszerparkja. – Sajnos, a közbeszerzési eljárás egyre bonyolultabb lett az évek során, és a mostani hét zongora megvásárlásához már szakcégre volt szükségünk, amely a közbeszerzési eljárást lebonyolította. Most már örülhetünk a hangszereknek, amelyekre nagy szükségük van tanulóinknak – mondta az igazgatóhelyettes.
Beniamin Chira, a  zenetanárokért felelős szakfelügyelő arra fektette a hangsúlyt, hogy a kolozsvári zenei főgimnázium országos szinten a második helyen áll – a bukaresti Dinu Lipatti Művészeti Főgimnázium után – az országos és nemzetközi versenyeken elért dobogós helyezéseket illetően.

Kállay-Miklós Tünde igazgatóhelyettestől megtudhattuk: a zongoravásárlási eljárás egy évvel ezelőtt kezdődött; a közbeszerzési eljárást egy nagyszebeni cég nyerte meg. A Yamaha márkájú zongorák nem újak, hanem használtak. Japánból Hamburgig hajón szállították a hangszereket, onnan pedig autóval Nagyszebenig. – Decemberben érkeztek meg Romániába a hangszerek. Amikor Kolozsváron keresztül Nagyszebenbe vitték, egy pillantást vethettünk rájuk, majd a két félév közötti vakációban érkeztek meg Kolozsvárra. A vakáció alatt „pihentek” a hangszerek. Igaz, nem újak, de nagyon jó állapotban vannak. Előnyösebb jó, de használt hangszert vásárolni. Az új hangszerek „bevetésével” lehetővé válik a régebbi Blüthner és Petrov zongoráink felújítása – nyilatkozta Kállay-Miklós Tünde.

Kállay-Miklós Tünde: a zongorának legjobb a 20 Celsius-fok (Rohonyi D. Iván felvétele)

Megtudtuk: távlati terveik között szerepel az, hogy az új zongorával rendelkező termekbe hőszabályzó berendezést szereljenek fel, mert a hangszernek a legmegfelelőbb a 20 Celsius-fok; a nagyon száraz levegő kiszárítja a hangszer fáját. Az új zongorák elhelyezéséről a főgimnázium zongora tanszéke döntött: kicsik és nagyok egyaránt használhatják.

– Nagyon örülünk ennek a hét zongorának, de további hétnek is lenne helye. Az iskola hangszerparkja elfogadható, főleg a vonós és a fúvós hangszerek esetében. Például a kezdők mindegyikének tudunk negyedes vagy feles hegedűt, illetve fúvós hangszert biztosítani. Van hegedűjavító műhelyünk, szakképzett zongorahangolónk, a fúvós hangszerek javítására szakcéget veszünk igénybe – magyarázta az igazgatóhelyettes.