Háziorvosok: nem nyújtjuk többé az egészségbiztosító által elszámolt szolgáltatásokat

Háziorvosok: nem nyújtjuk többé az egészségbiztosító által elszámolt szolgáltatásokat
A háziorvosok közölték, január 3-ától nem nyújtanak az egészségbiztosítási pénztárak által elszámolt szolgáltatásokat, mivel nem írták alá az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat biztosító szerződések meghosszabbításáról szóló kiegészítő dokumentumokat.

„A Háziorvosok Országos Társasága (SNMF), valamint a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége (FNPMF) közöli, hogy 2018. január 3-ától a háziorvosi rendelőkben nem nyújtanak olyan egészségügyi szolgáltatásokat, amelyeket az egészségbiztosítási pénztár elszámolna, mivel nem írták alá a megyei egészségbiztosító pénztárakkal megkötött, az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat biztosító szerződések meghosszabbításáról szóló kiegészítő dokumentumokat” – mutat rá közleményében az SNMF.

November 15-én a háziorvosok a bukaresti Győzelem (Victoriei) téren tüntettek az egészségügyi rendszer jelenlegi állása ellen.

Mint a mostani közlemény felidézi, hogy akkor Mihai Tudose miniszterelnök késznek mutatkozott a párbeszédre, és az egészségügyi, illetve a pénzügyminiszter, a társadalmi párbeszédért felelős tárcavezető és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökének a jelenlétében egy munkacsoport létrehozásáról döntöttek, amelynek célja választ adni a háziorvosok által megfogalmazott követelésekre.

„Bő egy hónappal ezután megállapíthatjuk, hogy a főbb követelésekre nem született megoldás. A jövőbeni keretszerződés apró kozmetikázásán kívül csak ígéretek, kétértelmű előírások, elemzés alatt álló javaslatok és meg nem indokolt elutasítások vannak. Ahelyett, hogy az alapvető egészségügyi ellátás biztosítására szánt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felügyeletében levő Egységes Országos Egészségbiztosítási Alapból fizetett összeget 5,77 százalékról 10 százalékra emelték volna, a parlament előtt levő, 2018-as évi költségvetés-tervezet 5,8 százalékot ír elő, ami stagnálást jelent” – fogalmazzák meg a háziorvosok képviselői.

Az idézett forrás szerint az egészségügyi rendszer szabályozásáért és a megfelelő finanszírozás biztosításáért felelősök „igen kevés akaratot tanúsítanak arra, hogy valamit érzékelhetően megváltoztassanak”.

„Megállapíthatjuk, hogy Románia miniszterelnökének tekintélyével dacolnak egy tehetetlen, merev és lényegi javulásra képtelen rendszer bürokratái! Ugyan a háziorvosok állnak a közegészségügyi rendszer piramisának alapján, a CNAS, a kormány és Románia parlamentje figyelmen kívül hagyja a több mint 25 ezer orvos és asszisztens sorsát, akik Románia teljes lakosságának biztosítják az egészségügyi ellátását. Éppen ezért a háziorvosokat képviselő szervezetek úgy gondolják, hogy ez a hozzáállás maximális sértés a páciensekkel és a háziorvosi rendszerben dolgozókkal szemben” – szögezi le az idézett közlemény.