Hatályon kívül helyezte a Btk-t módosító sürgősségi kormányrendeletet a kormány

Folytatódnak a kormányellenes tiltakozások - PSD-s ellentüntetők az elnöki hivatal előtt

Hatályon kívül helyezte a Btk-t módosító sürgősségi kormányrendeletet a kormány
Szombaton tett ígéretéhez híven vasárnap délután a Grindeanu-kabinet hatálytalanította a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendeletet, mindennek máris nyoma van a Hivatalos Közlönyben. Időzköben a szociálliberális kormányt támogató tüntetők mintegy száztagú csoportja gyülekezik az elnöki hivatal bejárata előtt, hogy a Grindeanu-kabinetet bíráló Klaus Johannis jobboldali államfő ellen demonstráljon. Folytatódnak a kormányellenes tiltakozások vasárnap is attól függetlenül, hogy a kormány közben meghozta a rendelet hatálytalanításáról szóló döntését.

A többnyire nyugdíjasokból álló, az államfőt hazaárulónak nevező, és őt a kormányellenes tiltakozási hullám erkölcsi felelősének tartó csoport a Digi 24 hírtelevízió értesülése szerint Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere, illetve Lia Olguta Vasilescu munka- és családügyi miniszter felhívására vonult utcára.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben határolódott el az akciótól, miszerint a PSD semmilyen tüntetést nem rendez vasárnap és a közösségi portálokon terjedő felhívások nem a PSD-től származnak.

Előző nap a Sorin Grindeanu kormányfő bejelentette: a kabinet vasárnapi rendkívüli ülésén hatálytalanítani fogja korábbi, a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosító sürgősségi rendeletét, amely ellen egész héten százezrek tüntettek az országban. A kormányfő bejelentést megelőzően Dragnea úgy nyilatkozott: úgy érzi, hogy már nem tudja megfékezni a PSD területi szervezeteit, akik a párt egymillió hívét akarják Bukarestben utcára szólítani. Rámutatott: felelős politikusként a rendelet hatálytalanítását javasolja, hogy megelőzzék a decemberi voksukért "megalázott PSD-szavazók" ellentüntetését, és a két tábor közti konfrontációt.

Vasárnap koradélután a kormány előtti Victoria-téren is gyülekezni kezdtek a - főleg fiatal és középkorú - tüntetők, akik a Btk.-módosítás hatálytalanítását és a korrupció elleni harc folytatását követelik. Elemzők szerint vasárnap, a hatodik napja tartó tiltakozási hullám legnagyobb korrupcióellenes tüntetése fog kibontakozni Bukarestben, függetlenül attól, hogy a kormány közben meghozta a rendelet hatálytalanításáról szóló döntését.

Iordache megúszta a felfüggesztést

A kormány újabb sürgősségi rendeletben hatálytalanította korábbi vitatott intézkedését. Az intézkedés tényéről közleményt adott ki a kormány, de az újabb jogszabály szövegét nem tette közzé.

A kabinet vasárnap feloldotta a január 31-i kormányülés és a Ciolos-kormány tavaly május 18-i ülésének jegyzőkönyvének titkosítását is: mindkét kormányülésen sürgősségi rendelettel módosították a Btk.-t.A szociálliberális kormánykoalíció több ízben hivatkozott arra, hogy a korábbi szakértői kormány is sürgősségi rendelettel módosította a Btk.-t, illetve a büntető perrendtartást és akkor senki sem vonult utcára tiltakozni. Mindkét kormány arra hivatkozott, hogy Btk. és a büntető perrendtartás egyes rendelkezéseit alkotmánybírósági döntések hatálytalanították, és ezeket a taláros testület döntésének megfelelően kell kijavítani. 

A szakértői kormány sürgősségi rendelete nem érintette a korrupciós cselekmények büntethetőségét: 2016-ban a kiskorúak elleni, illetve szexuális bűncselekményekre, a pénzhamisításra és az ivóvíz megfertőzésére vonatkozó k.-Btk.-cikkelyeket módosította a Ciolos-kabinet.
    

A vasárnapi rendkívüli kormányülésről kiadott közlemény szerint Sorin Grindeanu miniszterelnök felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy sürgősen kezdeményezzen közvitát valamennyi politikai párt és a civil társadalom bevonásával a Btk. és a büntető perrendtartás módosítása ügyében, hogy a büntetőjogot egy szabályos parlamenti eljárás keretében az alkotmánybírósági döntésekhez, az európai irányelvekhez igazítsák.Bár előző napi sajtótájékoztatóján Grindeanu azt mondta, Florin Iordache igazságügyi miniszternek vállalnia kell a felelősséget, amiért "nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett", a vasárnapi kormányülésről kiadott közleményből nem derül ki, hogy született-e valamilyen döntés Iordache miniszteri mandátumát illetően.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei