Grindeanu: Hatálytalanítani fogjuk a sürgősségi rendeletet (Folyamatosan frissítve)

Grindeanu: Hatálytalanítani fogjuk a sürgősségi rendeletet (Folyamatosan frissítve)
A kormány hatálytalanítani fogja azt a sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította - jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton este, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján. A kabinet holnap, vasárnap rendkívüli ülést tart.

Döntését a miniszterelnök az ország megosztottságával indokolta, amelyet - mint mondta - el akar kerülni. 

Hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé

Grindeanu elmondta: a kormány vállalja a felelősséget a kialakult helyzetért, de azt nem pontosította, hogy ez vajon Florin Iordache igazságügyi miniszter lemondásával jár-e, vagy sem.

Grindeanu megjegyezte: azért használta a "hatálytalanítás" kifejezést, mert Klaus Johannis államfő ezt kérte tőle. Hozzátette, még keresik a megfelelő jogi megoldást - "legyen az hatálytalanítás vagy elnapolás" - arra, hogy a vitatott kormányrendelet ne lépjen hatályba.

Mindeközben országszerte tízezrek tüntettek, a bejelentés pillanatában Bukarestben, a kormány épülete előtt mintegy százezer tiltakozó követelte a rendelet visszavonását. Kolozsváron szombat este 30 ezren követelték a sürgősségi rendelet hatélytalanítását és a kormány menesztését. 

Johannis: a nép nem elégszik meg félmegoldásokkal

Sorin Grindeanu bejelentése fontos lépés a normalizálódás felé. A kormány súlyosan tévedett, ezért az ő feladata, hogy kiutat keressen az okozott válsághelyzetből. A tüntetők követelései legitimek, a kormánynak pedig be kell látnia, hogy a nép nem elégszik meg félmegoldásokkal – tolmácsolta Klaus Johannis államfő álláspontját az elnöki szóvivő.

Kelemen Hunor: "A kormánypártok ma belátták, hogy tévedtek akkor, amikor a büntetőtörvénykönyvet és büntetőeljárást sürgősségi kormányrendelettel elfogadták. Ez a helyes lépés: egy országot nem lehet sürgősségi kormányrendeletekkel vezetni. De a mai döntés csupán a kormány hibáját korrigálja, a probléma megmarad: a Btk. több mint 40 cikkelye továbbra is alkotmányba ütközik. Mi jogállamot akarunk és egyértelmű törvényeket. Ehhez pedig az szükséges, hogy - egy széleskörű vita után - módosítsuk a Btk-t a parlamentben."
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei