Harmadik alkalommal szervezik meg a BBTE Film és Média Napokat

Harmadik alkalommal szervezik meg a BBTE Film és Média Napokat
Április 27. és 29. között harmadik alkalommal szervezi meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete a BBTE Film és Média Napokat. A konferencia a mozgóképes szakma gyakorlati megismertetése mellett tudománynépszerűsítésre is vállalkozik, idén pedig az animációs filmre és a virtuális valóságra fekteti a hangsúlyt. A rendezvényen olyan művészek és szakemberek mutatkoznak be, akik kimagasló szakmai eredményeket értek el a filmművészet, a fotográfia és a média területén – derül ki az intézet közleményéből.

Április 28-án, péntek este 6 órától vetítéssel egybekötött szakmai beszélgetést tartanak Ukrajna.most – filmen és médiában címmel. Bemutatják Csuja László filmrendező – Virágvölgy (2018) és Szelíd (2022) című játékfilmjeit több nemzetközi filmfesztiválon is elismerték – Kilenc hónap háború (2019) című díjnyertes dokumentumfilmjét, valamint Keresztes Péter filmrendező, videó-újságíró a Háborúban nincs jó búcsú (2022) című televíziós riportját is, amely elnyerte a PRIX CIRCOM nemzetközi televíziós fesztivál egyik különdíját. A filmvetítéseket az alkotókkal való beszélgetés követi, amelyet Csibi László moderál, helyszín a Színház és Film Kar Ferdinánd utcai székhelye (22–26. szám, Central, 4. emelet).

A rendezvény másik kiemelt meghívottja M. Tóth Géza Oscar-jelölt animációs filmrendező, egyetemi tanár, a KEDD animációs stúdió vezetője: április 29-én, szombat délután fél 5-től a Művész moziban életművéből válogatott alkotásokat vetítenek, majd Animációban minden lehetséges címmel zajlik beszélgetés a filmrendezővel – moderál Zágoni Balázs.

A közleményben kiemelik, a rendezvény fontos célkitűzése a jelenlegi és a már végzett hallgatók szakmai eredményeinek ismertetése: április 29-én, szombat délután 3 órától alumni-találkozón mutatkozik be Sándor Zsuzsa, Szitai Eszter és Simon Norbert, mindhárman az animáció vagy a VR területén folytatják tevékenységüket. A Művész moziban tartott beszélgetést Csibi László moderálja. A BBTE Film és Média Napok teljes ideje alatt megtekinthető a Planetarium Caféban (Főtér, 10. szám, II. emelet) Májai Zsolt harmadéves filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgató Anima című egyéni fotókiállítása, amelynek hivatalos megnyitója április 27-én, csütörtök este 7 órától lesz.

A rendezvény idén hangsúlyt fektet a mesterkurzusokra, megszólítva a középiskolásokat is: Animálok a lábamon címmel M. Tóth Géza, Nézz ki az ablakon címmel Csuja László, míg VR/360 fokos videó készítés címmel Kalamár Gáspár Gábor egyetemi oktató tart foglalkozásokat.

A szervezők kiemelik: a BBTE Film és Média Napok eseményei élőben követhetők a Magyar Film és Média Intézet hivatalos Facebook-oldalán. A rendezvény – amely a 150 éves kolozsvári magyar egyetemi képzés ünnepségsorozatának részeként kerül megszervezésre – bárki számára nyitott, a program tovább böngészhető az említett Facebook-oldalon, illetve a rendezvény Facebook-eseményénél.

Vizuálok forrása: Facebook/BBTE Magyar Film és Média Intézet