Gyűrűt kaptak a magyarfenesi kisgólyák

Gyűrűt kaptak a magyarfenesi kisgólyák
Szépen növekedik a május 13-án kikelt három kisgólya a bekamerázott magyarfenesi fészekben: lassan már szárnyaikat bontogatják, 2-3 hét múlva akár ki is repülhetnek, így eljött az idő, hogy gyűrű kerüljön a lábukra.

Fotók: Gazda Árpád/Clujbird.ro

Akárcsak a korábbi években, a gyűrűzés ezúttal is nyilvános volt: mintegy negyven gyermek vett részt a szerdai eseményen. Az egyik kisgólyát ezúttal is lehozták a fészekből, s így megsimogathatták a gyermekek – közben a gyűrűzést végző Szabó D. Zoltán biológus, a magyarfenesi gólyamegfigyelési projekt szakmai vezetője rögtönzött kiselőadást tartott a gólyákról az összegyűlteknek.

A gyűrűzés során takaró került a fészekben maradt kisgólyákra, nehogy leugorjanak félelmükben. A két felnőtt gólya, Leske és Miska az egyik szomszédos ház kéményéről figyelte és izgulta végig a műveletet. 

A magyarfenesi kisgólyák a 7836, 7837 és 7838-as számot kapták, és természetesen nyilvántartásba került a csőrhosszuk is: a fészek alatt gyűrűzött kisgólyánál 94 milliméteres, a másik kettőnél 100, illetve 108 milliméteres csőrhosszat jegyzett fel az ornitológus.

A kisgólyák egyébként már elég nagyok ahhoz, hogy egyedül maradjanak otthon: az állandó szülői felügyelet már június 11-én megszűnt, aznap hagyták először magukra a szülők a kicsiket, igaz, akkor még csupán néhány percre. A kamerát működtető clujbird.ro portál szerzői szerint ez a pillanat tavaly jóval korábban, az első kisgólya kikelése után 19 nappal következett be, vélhetően azért is, mert akkor négy fióka volt, így a táplálék összegyűjtése nagyobb feladatot jelentett a szülőknek.