Gyűlöletvarieté: fekete komédiát mutatnak be a ZIZ-ben

gyülöletvarieté
A szereplők a kitaszítottak és megvetettek soraiból valók
Gyűlöletvarieté címmel új előadást mutatnak be a ZIZ – művészeti és szociális térben január 28-án, vasárnap este 20 órakor, amely a Shoshin Színházi Egyesület, a BBTE Színház és Film Kar – Magyar Színházi Intézet és A Vadász Esélye (Magyarország) koprodukciójaként jött létre, Sara Onham Harter Gonoszkodás egy részben című színműve alapján (fordította: O. Horváth Sári), Bélai Marcel rendezésében.

A Gyűlöletvarieté műfajilag sokszínű, a kabaré és varieté elemeket fekete humorral és lélektanilag is kibontott drámai jelenetekkel ötvözi. A darab a cselszövés, megbuktatás, féltékenység, és az ellehetetlenítés témáira fókuszál, miközben a nézőt sötét, de gondolatébresztő utazásra hívja. A dinamikus és interaktív produkció egy fiatal alkotócsapat munkája. 

„Színhelyünk egy bűztől és párától gőzölgő csatorna belseje. Odakint éppen éjfélt harangoznak, egy istentisztelet hangjai halkan szűrődnek be a holdfénnyel együtt. Szereplőink a kitaszítottak és megvetettek soraiból valók. Azok, akiktől felfordul a gyomrunk, elfacsarodik az orrunk és legszívesebben öklendezni támadna kedvünk. Véglények, csatornatöltelékek, kártevők: Patkány (Kerekes Ákos), Féreg (Csüdöm Henrietta) és Görény (Gáspár-Barra Szilárd). Minden visszataszítóságuk ellenére mégis gyermekszerű lények, akik a világból való számkivetettségük érzésén keseregnek. Mi több, forrnak a dühtől! És persze a bosszúvágytól. De dühük és bosszúvágyuk céltalan, nem tudják, hogy kin vagy min kéne bosszút állni, s ebből következően azt sem, hogy hogyan. Így jobb híján tétlenül gyűlölködnek. Mígnem beállít hozzájuk a Légy (Kerekes Barbara), aki felnyitja a szemüket: Az emberek, sőt maga az emberiség a bűnös azért, hogy mellőzöttekként a csatornába kényszerültek. Hirtelen minden világos lesz és összeáll a kép! »Hát persze! Valóban!« – harsogják. Álljunk hát bosszút az emberiségen! De hogyan? A Légy erre is tudja a választ, hiszen nem véletlenül bukkant ő fel a semmiből… megszületik a szövetség, aztán egy terv, és nekifognak a megvalósításnak. A dolgok viszont nem a terv szerint alakulnak…” – áll az ismertetőben. 

A Gyűlöletvarieté fekete komédia, amiben egyre mélyebbre és mélyebbre merülnek a sértettség kútjában, amelynek a legmélyén mégis az ember önmagába, és az elérhető boldogságba vetett hitével találja szemben magát.

Az előadásra jegyek az eventbook.ro oldalon, valamint a fennmaradó helyek számának függvényében a helyszínen, előadás előtt is vásárolhatók. A bemutatót követően az előadást február 3-án, 4-én, 9-én és 28-án játsszák.