Gyors vonatokat vásárolnak erdélyi útvonalakra is

Gyors vonatokat vásárolnak erdélyi útvonalakra is
Óránként 160 km-es sebességgel is képesek közlekedni az interregionális elektromos vonatszerelvények, amelyekből többtucatnyit vásárolunk Lengyelországból, és jövő évtől erdélyi útvonalakon is közlekednek majd – az ígéretek szerint valóban nagy sebességgel, aminek feltétele a vasút évek óta kilátásba helyezett általános felújítása. A Vasút Reformjáért Hatóság csapata háztűznézőben járt a katowicei vonatgyárban.

A lengyelországi Alstom üzembe látogató hazai illetékesek szemügyre vették a hat vagonból álló (ebből kettő vezetőfülkével ellátott), 351 ülőhellyel felszerelt első vonatszerelvény gyártási stádiumát. A szerződés értelmében az első szerelvény júliusban érkezik dinamikus tesztelésre a faurei-i (Brăila megye) vasúti tesztközpontba, a második szerelvény augusztusban érkezik vasúti tesztelésre. A tesztek eredményének figyelembevételével a harmadik szerelvényt úgy szállítják le, hogy idén decemberben már utasokkal közlekedhessen várhatóan Bukarest és a tengerparti Konstanca között, a korszerűsített vasútvonalon.

A lengyel Alstommal eredetileg 20 szerelvényről kötöttek szerződést tavaly márciusban, majd szeptemberben további 17-tel növelték a rendelést. A vonatok klímaberendezéssel, wifihálózattal, bisztróval, jegyautomatával felszereltek, az európai országok egymástól eltérő vasúti közlekedésvezérlő rendszereinek különbségeit áthidaló, így a nemzetközi vasúti közlekedést lehetővé tevő egységes európai vasúti sebességellenőrző és jelzőrendszerrel (1-es és 2-es ERTMS biztonsági és jelzőrendszer), valamint PZB90-es országos rendszerrel rendelkeznek. A szerződés 15 évi karbantartást is előír. A hosszú távokra szánt 37 szerelvényt az ország nagyvárosai között helyezik majd üzembe versenytárgyalás útján. Az útvonalak között szerepel Bukarest–Brassó–Kolozsvár, Bukarest–Brassó–Déda–Kolozsvár, Kolozsvár–Temesvár, Kolozsvár–Sucsáva–Jászvásár is. A vasúti hálózat korszerűsítési tervéhez kapcsolódó mintegy 2,5 milliárd lejes vonatállomány-fejlesztés állami költségvetési és vissza nem térítendő európai forrásokból valósul meg, a 2024 végéig leszállítandó 37 szerelvény jelentősen csökkentené az utazások időtartamát.