Gheorghiţă: a vakcina a delta variánssal szemben is véd

Gheorghiţă: a vakcina a delta  variánssal szemben is véd
A Covid-19 elleni vakcina a delta vírustörzzsel szemben is véd, mindenképpen megakadályozza a súlyos megbetegedést, és csökkenti a fertőzés terjedésének esélyét – jelentette ki csütörtökön az országos oltáskampány vezetője, Valeriu Gheorghiţă katonaorvos.

Gheorghiţă leszögezte: az oltás 50–70%-kal csökkenteni fertőzés terjedésének kockázatát, még akkor is, ha a beoltott személy tesztje pozitív. „Egyértelmű adatokkal rendelkezünk arról, hogy már egy adag oltás után körülbelül 30%–50%-kal csökken a továbbfertőzési kockázat” – mondta a szakember.
A katonaorvos figyelmeztetett, ha nem nő a lakosság átoltottsága, nagyon nehéz lesz később megállítani az esetszámok növekedését.
„Ha beoltatjuk magunkat, akkor a delta variánssal szemben is védettek vagyunk” – nyomatékosította a katonaorvos a Digi 24-nek adott interjújában, hangsúlyozva, hogy egyébként egy delta vírustörzzsel megfertőződött egyén 6–7 további személy megbetegedését okozhatja. Ez azt jelenti, hogy a vírusnak nagyon magas a reprodukciós rátája, főleg a nem beoltott emberek körében.Gheorghiţă szerint jelenleg nincs szó arról, hogy az emberek harmadik adagot is kapjanak az oltásból, mert nem áll rendelkezésükre elegendő adat erre vonatkozóan, és az oltás két adaggal is hatásosnak bizonyul továbbra is.Jelenleg Romániában egyelőre még a brit, úgynevezett alpha vírustörzs a domináns, vagyis még ez okozza a legtöbb megbetegedést. Sok országban viszont már a delta vírustörzs vált dominánssá – tette hozzá az orvos.A szakember azt is elmondta: világszerte több mint 3,2 milliárd dózis vakcinát adtak már be a Covid-19 ellen, de a fejlődő országok lakosságának átoltottsága még mindig csak 1% körüli.