Friss magyar alkotásokat vetítenek a 16. Bukaresti Magyar Filmhéten

Friss magyar alkotásokat vetítenek a 16. Bukaresti Magyar Filmhéten
A magyar filmtermés legújabb alkotásait vetítik a november 20. és 27. között megrendezett 16. Bukaresti Magyar Filmhéten – közölte a szervező Liszt Intézet bukaresti központja.

A Filmhét mozipremierrel kezdődik, mégpedig a Fazakas Péter által rendezett A játszmával, amelynek előzményét, A vizsgát 2012-ben láthatta a bukaresti közönség. A Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjában készült alkotásokat is vetítenek: a Legjobb tudomásom szerint című filmet Lőrincz Nándor és Nagy Bálint rendezésében, valamint Fazekas Máté Kilakoltatás című filmjét.    

Bemutatják Bergendy Péter Post Mortemjét, valamint Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című első nagyjátékfilmjét is. A Bukaresti Magyar Filmhét programjában rendszeresen helyet kapnak a Magyar Filmarchívum digitalizációs programjában felújított filmek: idén Szomjas György Könnyű testi sértés című dokumentarista stílusban készült drámáját vetítik.    

A Filmhét utolsó napján két vígjátékot mutatnak be: a fantasy elemekkel dúsított, Rohonyi Gábor és Vékes Csaba rendezte Szia, Életem!, valamint Tiszeker Dániel Nagykarácsony című romantikus vígjátéka látható. 

A fiatal nézőknek szól elsősorban A kuflik és az Akármi című rajzfilm, amelyet Jurik Kristóf rendezett, de lesz kisjátékfilmes összeállítás is, amelybe tartalmilag elütő filmeket válogattak a szervezők. Megtekinthető Engelman Péter Háromszög című filmje, a Magyari Zsolt és Benkő Claudia rendezőpáros 1939 című detektívtörténete, Karácsony Péter Lesen című erdei thrillere, valamint Szabó Márton István Klíma című filmje is.    

A Filmhét dokumentumfilmes programjában lesz két erdélyi témájú alkotás is, a Vargyasi Levente és T. Bányai Péter alkotópáros Keserédes, valamint Csibi László A szocializmus hátsó bejárata című filmje. Szintén a dokumentumfilmes összeállításban látható a Borsody István rendezte Párizs szeme – Brassai című film, valamint Pálinkás Norbert Katinka című alkotása.    

A fesztivál nulladik napján bemutatják a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállítást, majd levetítik az Iványi Marcell rendezte Örök hűség című musicalt.    

A Filmhéten születésének 150. évfordulója alkalmából megemlékeznek a kolozsvári filmgyártás atyjáról, Janovics Jenőről, akiről nemrég két új kötet is napvilágot látott: a magyar nyelvű Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig című hiánypótló monográfia, valamint a román nyelvű Janovics. Cineast in generația 1900 című egyetemi jegyzet, amelynek szerzője Delia Enyedi, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem film és média szakának oktatója.