Folytatja a támadásokat a Hamász

Folytatja a támadásokat a Hamász
Szerda délben is több alkalommal lőttek rakétákat a dél-izraeli települések felé a Gázai övezetből, megszólaltak a légvédelmi szirénák az övezettel északról szomszédos Askelonban, s az övezet nyugati szomszédságában számos ponton.

Legkevesebb százhatvankilenc izraeli katona esett el 

Szerda délben is több alkalommal lőttek rakétákat a dél-izraeli települések felé a Gázai övezetből, megszólaltak a légvédelmi szirénák az övezettel északról szomszédos Askelonban, s az övezet nyugati szomszédságában számos ponton.

Az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ciszjordániai vezetősége felszólította a terrorszervezet ciszjordániai tagjait és szimpatizánsait, hogy tartsanak a Hamászt támogató felvonulásokat, és próbáljanak összetűzésbe kerülni a Ciszjordániában lévő izraeli katonákkal.

Hírügynökségi jelentések szerint legkevesebb 169 izraeli katona esett el a szombat óta tartó összecsapásokban. Szombat reggel óta mintegy 150-200 izraelit, katonákat és civileket, nőket és gyerekeket hurcoltak el az övezet környékéről Gázába.

A Gázai övezet szomszédságát zárt katonai területté nyilvánították. A területre való belépés szigorúan tilos, és komoly biztonsági kockázattal jár.

Pénzmozgásokat észleltek az elhurcoltak bankszámláin 

Az Izraeli Nemzeti Bank olyan pénzügyi tranzakciókat azonosított, melyeket Gázába hurcolt túszok hitelkártyáival végeztek. A bank bejelentette, hogy befagyasztják a túszok bankszámláit.

A hétvégi terrortámadás különösen súlyos gazdasági károkat okozott a Gázát körülvevő térségben. Az övezet szomszédságában több ipartelep, számos gyár is működött, amelyeket károsan érint a háborús helyzet. Izrael egész területén zárva van számos ipari és kereskedelmi intézmény a mozgósítások miatt. Súlyos károk érik a Gáza környéki mezőgazdasági termelést is.

Fegyvergyártás a Gázai Iszlám Egyetemen 

A Hamász iszlamista terrorszervezet katonai hírszerzési célokra, fegyverek fejlesztésére és gyártására használta a Gázai Iszlám Egyetemet, ezért az izraeli hadsereg csapást mért az intézményre – közölte az izraeli hadsereg szerdán.

Az egyetemen tartott konferenciák alkalmával a Hamász pénzgyűjtést tartott terrorista műveleteinek finanszírozására.

Európára is kiterjedhet a konfliktus?

Míg a szervezők szándékai szerint szerdán Berlinben, csütörtökön pedig Párizsban került volna sor újabb palesztinbarát tüntetésekre, a tervezett demonstrációkat mindkét fővárosban betiltották.

A Hamász szombati támadása és az izraeli válaszlépés óta Franciaországban mintegy ötven "antiszemita incidenst" regisztráltak, "több mint ötszáz zsidó közösségi helyet" és az összes vallási iskolát rendőri védelem alá helyezték. A kormány attól tart, hogy az izraeli-palesztin konfliktus átterjedhet Franciaországra, ahol Európa legnagyobb muszlim és legnagyobb zsidó közössége él.

Berlinben is a rendőrség betiltott két palesztinbarát gyűlést, az egyiket a Brandenburgi kapunál, a másikat pedig Neukölln kerületben, szintén a közbiztonság és a közrend veszélyeztetésére hivatkozva.

Szombaton a Samidoun nevű palesztin fogolyszolidaritási hálózat tagjai nyilvánosan ünnepelték az Izrael elleni, halálos áldozatokat követelő terrortámadásokat azzal, hogy édességeket osztogattak Neuköllnben.

Beni Ganz és Benjámin Netanjahu közös közleményben bejelentette szerdán, hogy vészhelyzeti szükségkormány felállításáról döntöttek. Megállapodásuk szerint "háborús kabinet" alakul három taggal: a kormányfő, a védelmi miniszter és a Nemzeti Tábor elnöke (Ganz) részvételével.