Főleg tanítót és magyartanárt kerestek az állásbörzén

Kevesebb magyar gyermek, de több osztály az idei tanévben

Főleg tanítót és magyartanárt kerestek az állásbörzén
Tanítóból, óvónőből és magyartanárból van a legnagyobb hiány országszerte, bár Kolozs megye e tekintetben kivétel – derült ki a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézete és a BBTE rektorátusa által szervezett tegnapi állásbörzén, ahol a hallgatók, pedagógusjelöltek tizenöt megyei tanfelügyelőség állásajánlatait tekinthették meg. Május 3-án lejár az országos pedagógusvizsgára való beiratkozás határideje, így tehát gyakorlatilag két munkanapjuk maradt a 2018–19-es tanévben címzetes vagy helyettesítő pedagógusi állásra pályázni kívánó szakembereknek vagy idei végzősöknek. Kovács Zoltán államtitkári tanácsos a romániai közoktatási helyzet néhány konkrétumát elevenítette fel, Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes pedig a küszöbön álló versenyvizsgáról és az azt megelőző teendőkről beszélt.

 

A 2018/2019-es tanévben országszerte közel 2800 magyar pedagógusállást hirdet meg a tanügyminisztérium.
– Remélem, minél több fiatal úgy dönt, hogy az egyetem elvégzése után ezt a pályát választja, és egy életre elkötelezi magát a pedagógusi pálya mellett – buzdította a jelenlevőket Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) egyetemi hallgatóknak megszervezett állásbörzén. Hasonló rendezvényt szerveztek tavaly és tavalyelőtt is Kolozsváron, az idei börze tehát már a harmadik a sorban.
Kovács Zoltán, a tanügy­minisztérium kisebbségi főosztályának államtitkári tanácsosa konkrét számadatokkal szolgált a romániai magyar közoktatásra vonatkozólag, amelynek egyik fő következtetése az volt, hogy tavalyhoz képest a gyereklétszám csökkent ugyan, de az osztályok száma nőtt.
– Tavaly 167 ezer magyar iskolást jegyeztünk Romániában, míg a mostani tanévben már csak  157 ezer magyar gyerek tanul, ez pedig a hazai iskolások valamivel több mint öt százaléka. Az országban 12 848 magyar didaktikai normát tartunk számon. Tavalyhoz képest nőtt az elemi osztályok száma, ezért 35-tel több tanító oktat idén, mint tavaly, mivel kisebb létszámmal is hagytak jóvá elemi osztályt. A csökkenés főleg a líceumi osztályokat érintette, mert ott kötelező módon betartották a 28-as létszámot. A legtöbb magyar gyermek Hargita, Kovászna, Maros megyében él, a legkevesebb Krassó-Szörény megyében, ahol csak hat óvodásunk van – közölte Kovács Zoltán államtitkári tanácsos, aki azt is elmondta, hogy a tavaly decemberben közvitára bocsátott líceumi kerettantervek ügyében nem született döntés, ezért újratárgyalják a problémát.
– Az idei pedagógusmobilitás egyik fontos eleme, hogy május 3-án lejár a beiratkozás a július 11-i országos írásos versenyvizsgára. Az állások meghirdetése április 18-án lezárult. Az iratkozás után május 7-e és 8-a között zajlik a benyújtott iratcsomók érvényesítése, amelyet ha elmulaszt a jelölt, nem jelentkezhet a versenyvizsgára. Főleg a végzős egyetemi hallgatókat figyelmeztetem erre, ám az ő esetükben az érvényesítés július 5-e és 9-e között zajlik. Kolozs megyében négy intézményben lehet iratkozni, ahol majd megszervezik az írásbeli vizsgát is. Május 10-től a vizsgára jelentkezett személyeknek órát kell tartaniuk a számukra kijelölt osztályokban. Az írásbeli eredményeit július 17-én teszik közzé, majd az óvások elbírálása után július 24-re  várható a végleges eredmények kifüggesztése – közölte a jelenlevőkkel Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes.
Kovács Zoltán szerint a legnagyobb szakemberhiány országszerte az óvodapedagógusok, tanítók és magyartanárok körében észlelhető. Ennek ellentmond a Kolozs megyei helyzet, mert itt elég nehéz elhelyezkedni ezen a három szakon. Az idegennyelv-oktatásra általában túljelentkezés jellemző.
Turzai Zsolt  testnevelés szakos végzős egyetemi hallgató legszívesebben  hazamenne Fehér megyébe, Magyarlapádra. Már tegnap beiratkozott a versenyvizsgára. Nagyon bízik a magyar oktatás jövőjében.

– Tavaly is voltam a börzén, és sikerült két fiatalt meggyőznöm, hogy jöjjön Fehér megyébe tanítani. Kevés a szakképzett tanár, mivel a teljes didaktikai normához arra van szükség, hogy az illető pedagógus két-három iskolában tanítson. Fehér megyében a legtöbb meghirdetett állás csak résznorma. Maholnap még nyugdíjas pedagógust is nehezen lehet találni ezek ellátásra. Nagyon jó ötlet ez a börze, főleg ha sikerül a fiatalokat meggyőzni, hogy jöjjenek hozzánk tanítani – nyilatkozta lapunknak Nagy Tímea, aki a Fehér Megyei Tanfelügyelőségen felel a megye magyar tannyelvű oktatásáért.