Finn alkotás az Alter-Native rövidfilmfesztivál nyertese

Finn alkotás az Alter-Native rövidfilmfesztivál nyertese
Két díjat is kapott a finnországi Anna Paavilainen Két test a tengerparton című filmje a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, az alkotás a november 6–10. között szervezett mustra fődíját és a diákzsűri elismerését, az Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll díjat is bezsebelte, közölték a szervezők.

A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjjal tüntették ki a magyarországi Horesnyi Mátét a Jacques ámokfutása, avagy mikor veszítjük el bizalmunkat önmagunkkal szemben? című munkáért. A legjobb rendezésért járó Marosvásárhely város díját az oroszországi Marija Edemszkaja kapta A nullás út című rendezéséért.

A legjobb animációs filmnek járó díjat a spanyolországi Izibene Onederrának ítélte a zsűri a Lursaguak. Életképek című filmjéért.

Románia legrégibb filmes seregszemléjének számító, vasárnap véget ért fesztivál szervezői korábban közölték, hogy a versenyprogramba 49 kisfilmet válogattak be 1100 rövidfilm közül, amelyek 74 országból érkeztek. A rövidfilmek mellett a 2018-as és a 2019-as év legsikeresebb román és magyar játékfilmjeit is megtekinthette a közönség, köztük Románia és Magyarország 2020-as Oscarra nevezett alkotásai, a La Gomerat (rendező: Corneliu Porumboiu) és Akik maradtak (r.: Tóth Barnabás) című produkciót.

(Borítókép: Jelenet a díjazott finn filmből. Fotó: IMDB)