Figyelemfelkeltő felvonulást tartottak a kolozsvári taxisok

Joguk van a buszsáv használatához, mégis büntetik őket érte

Figyelemfelkeltő felvonulást tartottak a kolozsvári taxisok
A különböző kolozsvári taxivállalatok személyszállítóit tömörítő Transilvania Taxi Egyesület figyelemfelkeltő felvonulást szervezett Kolozsváron tegnap. A taxisok azt szeretnék elérni, hogy az érvényes jogszabályok és a közlekedésrendészettől kapott hivatalos átiratok értelmében ők is használhassák a tömegközlekedés és a biciklisek számára fenntartott közlekedési sávokat. Álláspontjuk szerint a 2003-ban elfogadott 38-as számú, a taxisok tevékenységét szabályozó törvény értelmében, amennyiben nem akadályozzák a tömegközlekedési járműveket, ez a jog megilleti őket, ám az önkormányzat több éve figyelmen kívül hagyja az érvényes jogszabályt. A taxisok közölték: eddig a buszsáv használata miatt a körzeti rendőrök által kirótt és általuk megfellebbezett összes kihágási jegyzőkönyv esetében nyert ügyük volt. Oláh Emese alpolgármester úgy véli, a Magyar utca felújítási munkálatai miatt egyelőre szóba sem jöhet a taxisok buszsávhasználata.

A Monostori út egyik töltőállomása melletti lakótelepi parkolóban gyűlt össze kedden mintegy húsz taxis azért, hogy a közvélemény előtt is nyomatékosítsák: az érvényben lévő jogszabályok értelmében Kolozsváron is joguk van használni a tömegközlekedési járművek részére létrehozott közlekedési sávot.

Mint ismeretes, az utóbbi években az önkormányzat arra törekedett, hogy – a nyugat-európai városok példáját követve – a közúti forgalmat visszaszorítsa, és előnyben részesítse a tömegközlekedést. Emil Boc és csapata azzal indokolta az intézkedéssorozatot, hogy a forgalom csökkenése következtében javul az életminőség, illetve a tömegközlekedési járművek igénybe vételével környezetkímélő mobilitási megoldást biztosítanak a kolozsvári lakosság számára. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal jelentős összegeket fektetett a tömegközlekedési infrastruktúra feljavításába: kicserélték a villamossíneket, elektromos autóbuszokat vásároltak, új villamosokat szereztek be, jegyautomatákat szereltek fel stb.

A többéves stratégia részeként az önkormányzat már 2016 tavaszán bevezette a buszsávokat, amelyeken a tömegközlekedési eszközökön kívül csupán a biciklisek közlekedhettek. Kivételesen az Unió/Memorandumului utcában a városháza hozzájárult ahhoz, hogy éjjel 11 óra és hajnali 4 óra között a speciális közlekedési sávon várhassák az ügyfeleket a taxisok. A polgármesteri hivatal illetékesei abba is beleegyeztek, hogy a taxisok igénybe vegyék a Pata/Titulescu utcában létrehozott buszsávot. A közintézmény illetékesei azt nyilatkozták, a hozzájárulás kísérleti jellegű, a tapasztalatok függvényében a város más útvonalaira is kibővíthetik. 

– Azt mondták, hogy egy hónap múlva döntenek az esetleges bővítésről. Azóta majdnem két év telt el, és semmi sem változott. Hazudnak, mint a vízfolyás – nyilatkozta lapunknak az egyik taxis.

Serbán István taxis jóvoltából a Monostori út – Mócok útja – Unió utca – Főtér – Kossuth Lajos utca – Magyar utca – Szentpéteri templom – Magyar utca – Unió utca útvonalon csatlakoztunk a felvonuláshoz. A professzionális gépkocsivezető elmondta: azt várják el az önkormányzattól, hogy tartsa be a törvényeket. – Tizenöt évvel ezelőtt, amikor a sógorom Budapesten taxisként dolgozott, simán használta a buszsávot. Amikor nála voltunk látogatóban, nem a személyautóját, hanem a taxiját használta, hogy ne kelljen a zsúfolt közúti forgalomban vesztegelnünk. Romániában immár 19 éve bevezették az erről szóló törvényt, pedig akkor még buszsávok sem voltak. Mihelyt létrehozták őket, a hatóságok úgymond elfelejtették alkalmazni a 2003-ban elfogadott 38-as számú, a taxisok tevékenységét szabályozó törvényt, amely kimondja, hogy mi is használhatjuk a speciális közlekedési sávokat. Ez nem kiváltság, hanem jog – fogalmazott a gépkocsivezető, aki hozzátette: két éve beadványt nyújtottak be a kolozsvári közlekedési rendőrséghez, amire azt a választ kapták, hogy közlekedhetnek a buszsávokon. 

Serbán István megjegyezte: nem zavarnák a tömegközlekedési járművek forgalmát. – Jómagam évek óta használom a buszsávokat, de nem büntettek meg. Körülbelül három hete megállított egy körzeti rendőr, ekkor megmutattam a közlekedésrendészettől kapott hivatalos átiratot, amely egyértelműen kimondja a jogunkat a buszsáv használatához – mondta a Szabadságnak a taxis. Elmesélte azt is, hogy a megbüntetett kollégái megfellebbezték a törvényszéken a közlekedési rendőrség által kiállított kihágási jegyzőkönyvet, s megnyerték a pert. – Abban reménykedtünk, hogy a bírósági ítéletet a körzeti rendőrséggel is közlik, s a főnök leszól a körzeti rendőröknek, hogy ne büntessenek többet minket – jegyezte meg a taxis, aki szerint már rég fel kellett volna tüntetniük, hogy a buszsávon taxisok is közlekedhetnek. 

A lapunk által megkérdezett közlekedési szakember szerint a taxisok óhatatlanul akadályoznák a tömegközlekedési járművek közlekedését. – A taxisok ügyfelei kérhetik, hogy a buszmegállók között szálljanak ki, mert éppen ott van dolguk. Amíg az ügyfél fizet, a taxis pedig nyugtát ad neki, addig az akár ötven vagy hetven utassal közlekedő autóbusznak várnia kell rá. Isten őrizz, hogy méretes csomagja is legyen, mert akkor még hosszabbra nyúlik a várakozási idő – mondta a neve elhallgatását kérő közlekedési szakember. Arra a kérdésre, hogy nálunk miért nem alkalmazható a taxisok külön sávos közlekedése, bár Nyugat- és Közép-Európában ez évtizedek óta bevett szokás, a szakértő röviden válaszolt: mert nálunk akadnak civilizálatlan taxisok. 

Az ügyben megkerestük Liviu Neagot, a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP, volt RATUC) vezérigazgatóját, aki csupán annyit mondott, hogy a városháza keretében működő közlekedési bizottság a napokban tárgyalja az ügyet, a döntést követően pedig többet tud majd mondani.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere véleményét is kikértük. – Sajnos, a kolozsvári csúcsforgalomban gyakori jelenségnek számít a forgalmi dugók kialakulása, ami nyilván frusztráló lehet, ilyen szempontból érthető a taxisok követelése is. A taxis szolgáltatás szabályzására vonatkozó 2003/38-as törvény valóban lehetőséget teremt arra, hogy a taxik használják a tömegközlekedési járművek számára elkülönített sávokat, azonban az erre vonatkozó bekezdésben az is szerepel, hogy ez nem történhet a tömegközlekedés rovására. Jelenleg Kolozsvár egyik legfontosabb utcájában, a Magyar utcában, ahol elkülönített buszsáv is található, korszerűsítési munkálatok zajlanak. Itt a felújítás időtartama alatt szóba sem jöhet az, hogy az elkülönített sávot a tömegközlekedési eszközökön és a bicikliseken kívül más is használhassa. Úgy vélem, csak a munkálatok befejeztével vizsgálhatjuk meg a taxisok kérését, viszont a végső döntést mindenképpen a közlekedési szakemberek hozzák meg – nyilatkozta a Szabadságnak Oláh Emese.
Az ügy tehát egyelőre függőben van. A törvényre és a kolozsvári közlekedésrendészet által kiállított hivatalos iratokra hivatkozva a taxisok többsége továbbra is használni fogja a buszsávokat, vállalva az esetleges büntetéseket és a (megnyert) pereket.